Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

“Η Ελληνική ώρα της Αλήθειας για το Ευρώ”

Wall Street Journal: «Η διάσωση της Αθήνας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη απ’ότι η χρεοκοπία της…»

Στο δημοσίευμα υπό τον τίτλο “Η Ελληνική ώρα της Αλήθειας για το Ευρώ” η αμερικανική εφημερίδα ουσιαστικά “συμβουλεύει” τους Ευρωπαίους εταίρους να διώξουν την Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Η αθέτηση των υποχρεώσεων ή το πάγωμα των χρεών θα ήταν σίγουρα μια οδυνηρή εμπειρία, ειδικά για την Ελλάδα. Αλλά συνάμα θα ήταν και μια ευκαιρία διευκρίνισης του τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το Ευρώ αλλά και τι δεν αντιπροσωπεύει.

Πάνω από όλα η κρίση πρέπει να καταδείξει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι «Ένωση συσσώρευσης χρεών». Τα όργανα της συνθήκης που ίδρυσαν τη νομισματική ένωση δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισημίας γι’αυτό, αλλά η αμφιλεγόμενη διάσωση της Ελλάδας σίγουρα υποσκάπτει το παραπάνω επιχείρημα. Και σίγουρα μια «Ένωση συσσώρευσης χρεών» όχι μόνο δεν μπορεί να ενισχύσει το Ευρώ, αλλά μάλλον το οδηγεί σε μόνιμη αποσταθεροποίηση”.

Αφού υποστηρίζει ότι η “διάσωση της Αθήνας αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη απ’ότι η χρεοκοπία της”, το δημοσίευμα σημειώνει ότι “ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι ο μεγαλύτερος εχθρός του Ευρώ πλέον δεν είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, αλλά ο κίνδυνος του να κατρακυλήσει πλέον το νόμισμα από τις επιπτώσεις της διάσωσης σε μια μικρή οικονομικά «άσωτη» χώρα”.

Κατά την Wall Street Journal πριν από περίπου δύο ή τρία χρόνια θα είχε επενδυτικά μικρή σημασία αν κάποιος αγόραζε Γερμανικά, Ιταλικά, ή Πορτογαλικά ομόλογα, αλλά στην παρούσα φάση που τα Ελληνικά ομόλογα πουλάνε δύο με τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τα αντίστοιχα Γερμανικά, βλέπουμε ότι η αγορά αντιμετωπίζει πλέον με διαφορετική τιμολόγηση τον κίνδυνο της χρεοκοπίας.

“Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Ισπανός ομόλογός του, José Luis Rodríguez Zapatero προτίμησαν να βαφτίσουν αυτή την απόκλιση προϊόν «επίθεσης», τόσο κατά των χωρών τους όσο και κατά του κοινού νομίσματος. Για την ακρίβεια η διεύρυνση των spreads δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια αργοπορημένη αποδοχή της πραγματικότητας. Η προσχώρηση στην Ευρωζώνη δε μεταμόρφωσε ξαφνικά τις «σπάταλες» χώρες σε εγκρατείς. Η Ελλάδα απλώς απολάμβανε μέχρι τώρα το «δωρεάν γεύμα» που της παρείχε η τάση των Γερμανικών επιτοκίων να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια όλων των υπολοίπων νομισματικών εταίρων, τα τελευταία δέκα χρόνια”.

Και το δημοσίευμα καταλήγει:

“Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα βρεθούν πλέον αντιμέτωποι με το γεγονός του ότι υπάρχουν όρια στο κατά πόσο μπορούν και οι ίδιοι να προσεγγίσουν τις πιστωτικές αγορές. Επαληθεύεται λοιπόν ο κανόνας της ανοχής των επενδυτών προς κυβερνήσεις που εξαπλώνονται πάνω από τις δυνατότητές τους και μοιράζουν υποσχέσεις που δεν μπορούν να κρατήσουν. Εάν το Παρίσι και το Βερολίνο φερθούν έξυπνα, θα το αντιληφθούν αυτό πολύ πριν βρεθούν δέσμιοι του Ελληνικού χρέους. Διαφορετικά ολόκληρη η Ευρωζώνη θα βουλιάξει κάτω από την ασωτία των λίγων”.

Ολλανδοί: να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη Υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάσσεται η πλειοψηφία των Ολλανδών πολιτών. Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας De Telegraaf, το 92% των 5.300 ερωτηθέντων Ολλανδών πολιτών επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική και νομισματική ένωση. Επίσης, 6 στους 10 ανησυχούν ότι μια νέα κρίση θα μπορούσε να προέλθει από τις τράπεζες που διακρατούν ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ποσοστό άνω του 90% επιθυμεί και την αποχώρηση της Ολλανδίας και της Γερμανίας από την Ευρωζώνη και την επιστροφή στα εθνικά τους νομίσματα.

***

Σχόλιο:

Για μια ακόμη φορά γίνεται η Ελλάδα το πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αποβλέπουν στην παγκόσμια κυριαρχία.  Για μια ακόμη φορά όμως, ταυτόχρονα, φανερώνονται και οι «Εφιάλτες» που …δείχνουν τον δρόμο. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει αυτή τη φορά, η λεγόμενη «παιδική χαρά» του Jeffrey, που κάθε άλλο παρά παιδική χαρά είναι. Το δημοσίευμα της WSJ φανερώνει, την αγωνία των αμερικανών να προλάβουν τους χρόνους, που έχουν υπολογίσει, στη στρατηγική αποδόμησης του Ευρώ.

Το πρόβλημα γι αυτούς δεν είναι η Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ο ευρωπαϊκός συνασπισμός, που χρησιμοποιείται επιδέξια από τους Γερμανούς, ως ανάχωμα, κατά των σχεδίων της αγγλοαμερικανικής κυριαρχίας. Το Ευρώ είναι ο νέος «Άξονας»… και πρέπει να πέσει…

Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν αυτό τελικά συμβεί, διότι παρακολουθώ τις κινήσεις των γερμανών, οι οποίοι δείχνουν να κινούνται αυτόν τον καιρό δραστήρια προς …νέες κατευθύνσεις.

Το τι θα συμβεί με την Ελλάδα, θα πρέπει να μας το πει ο «Yorgo», διότι μόνο αυτός γνωρίζει το …παζάρι του παρασκηνίου!

.

17/02/2010 - Posted by | Politic | , , , , , , , ,

16 Σχόλια »

  1. Πες πες, θα γίνει κανένα τέτοιο παλαβό, και άντε μετά να τα μαζεύουμε…

    Δεν έχει άδικο το άρθρο… Το «τεχνητά» χαμηλό επιτόκιο και το δυνατό ευρώ, επιδότησε αναποτελεσματικότητα στην περιφέρεια. Η αμαρτία μας δεν είναι τόσο ότι φάγαμε ή ότι κοροϊδέψαμε, αλλά ότι καταστρέψαμε τον παραγωγικό ιστό.

    Αν χάσουμε την ευκαιρία να μαζευτούμε, πριν μας δείξουν την πόρτα, προβλέπω πείνες.

    Σχόλιο από ammodytes | 17/02/2010 | Απάντηση

  2. Άντε, να σε ψυχαγωγήσω (εγώ ψυχαγωγούμαι με την απόφαση της Μπιρμπίλη να ανεβάσει την επιδότηση στα αιολικά…)

    http://www.newsweek.com/id/233645
    http://www.city-journal.org/2010/eon0216ng.html
    http://www.newworldeconomics.com/
    http://www.ft.com/cms/s/0/7467f85e-1b30-11df-953f-00144feab49a.html?nclick_check=1
    http://www.slate.com/id/2244878/?from=rss
    http://alhambrainvestments.com/shifting-blame/
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=asBNXSLtlN9E&pos=2
    http://www.reuters.com/article/idUSTRE61819O20100216
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/feb/14/greece-uk-european-union-euro
    http://reason.com/blog/2010/02/16/let-them-stew-in-their-own-gre
    http://www.project-syndicate.org/commentary/eichengreen14/English

    Αν αντέξεις να βγάλεις συμπέρασμα…
    Εγώ δεν μπορώ να καταλήξω… Η λογική μου λέει ότι πρέπει εμείς να κάνουμε ό,τι είναι να κάνουμε και να μαζέψουμε τα του οίκου μας. Η πρακτική λέει ότι δεν θα μας αφήσουν να διαλυθούμε, αλλά αυτό θα συνεπάγεται ότι θα μας χώσουν κάθε σαβούρα, κάθε theme park, ανεμόμυλους, σε κάθε παραλία, σε κάθε βουνό και με χωροφύλαξ για να μην αντιδρούμε και καθυστερούμε. Που με οδηγεί στο παράλογο συμπέρασμα… Μήπως να φωνάζουμε να βγούμε, και να μείνουμε ήσυχοι; Μπά… πολύ αργά για φαντασιώσεις… Ο στόλος ε΄ναι στο Φάληρο. Κουράγιο.

    Σχόλιο από ammodytes | 17/02/2010 | Απάντηση

  3. Άλλαξα την εικόνα του άρθρου με μια άλλη, που φανερώνει ποιο ανάγλυφα, αυτό που φοβάται η Ευρώπη και αυτό που επιδιώκει αντίστοιχα η Αμερική. Το κλειδί του μυστηρίου βρίσκεται στη γνώση του ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ (και πιστεύει πως μπορεί να διαχειριστεί) ΤΟ …ΧΑΟΣ.
    Κάποιοι πιστεύουν, πως η εισαγωγή διαταραχής δεν αυξάνει την αστάθεια αλλά –παραδόξως- την ευστάθεια και τη βιωσιμότητα του συστήματος μέσα από τους πανίσχυρους κανόνες της φυσικής επιλογής. Το -όχι πολύ μακρινό- μέλλον θα δείξει αν έχουν δίκιο ή αν έχουν κάνει κάποιο τραγικό λάθος στους υπολογισμούς τους. Τότε όμως ίσως να είναι αργά για επανόρθωση…

    Σχόλιο από Alkimos | 18/02/2010 | Απάντηση

    • άααα… οι πεταλούδες… σχεδόν τις έχω επιθυμήσει…

      Σχόλιο από ammodytes vipera meridionalis | 18/02/2010 | Απάντηση

  4. Να σου υπενθυμίσω επίσης το γνωστό “τρίγωνο του Sierpinski”. Η αρχή είναι: Παραγωγή τάξης από το χάος.
    Ακόμα ποιο μακάβριο θα ήταν όμως, να υποθέσουμε, ότι επιδιώκουν -ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο- να θέσουν σε εφαρμογή την «ατζέντα μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού», εφόσον έτσι διατηρούν ένα στέρεο πλέγμα (το Σύστημα), άπειρης επιφάνειας αλλά μηδενικού όγκου (σφουγγάρι menger).

    Θυμίζω επίσης την ύπαρξη των «Κατευθυντήριων Λίθων της Γεωργίας», με το μήνυμα:

    • Διατηρήστε την ανθρωπότητα κάτω από 500.000.000, σε συνεχή ισορροπία με τη φύση.
    • Κατευθύνετε σοφά την αναπαραγωγή, βελτιώνοντας την φυσική κατάσταση και την πολυμορφία.
    • Ενώστε την ανθρωπότητα μέσω μιας ζωντανής νέας γλώσσας.
    • Τιθασεύστε το πάθος, την πίστη, την παράδοση και όλα τα πράγματα με ψύχραιμη λογική.
    • Προστατεύστε τους ανθρώπους και τα έθνη με δίκαιους νόμους και δίκαια δικαστήρια.
    • Αφήστε όλα τα έθνη να κυβερνούν εσωτερικά, επιλύοντας τις εξωτερικές διαφορές σ’ ένα παγκόσμιο δικαστήριο.
    • Αποφύγετε ασήμαντους νόμους και άχρηστους αξιωματούχους.
    • Εξισορροπήστε τα προσωπικά δικαιώματα με τα κοινωνικά καθήκοντα.
    • Να εκτιμάτε την αλήθεια, την ομορφιά, την αγάπη, αναζητώντας την αρμονία με το άπειρο.
    • Να μην είστε καρκίνος για τον πλανήτη – Αφήστε χώρο για τη φύση – Αφήστε χώρο για τη φύση.

    Το μήνυμα αυτό, όπως βλέπεις, σχετίζεται με τέσσερις σημαντικούς τομείς:

    1. Τη διακυβέρνηση και την εγκαθίδρυση μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.
    2. Τον πληθυσμό και τον έλεγχο της αναπαραγωγής.
    3. Το περιβάλλον και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
    4. Την πνευματικότητα.

    Εξαιρώντας το τέταρτο σημείο (για ευνόητους λόγους), δεν βλέπουμε να ταιριάζουν αυτά με την πολιτική Obama και Jeffrey; Είναι απλή σύμπτωση ή μάλλον η πολιτική ατζέντα;

    Σκέψου πόσο ειρωνικό θα ήταν, να θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα, ως Δούρειο Ίππο, για να πετύχουν αυτό το στόχο!

    Σχόλιο από Alkimos | 19/02/2010 | Απάντηση

  5. Αυτες ..οι νεες κατευθυνσεις παρουσιαζουν εξαιρετικο ενδιαφερον και οι εξελιξεις τρεχουν πολυ γρηγορα.
    Το Ιραν αποκτα οσονουπω το χρυσο κουφετο και απο οτι φαινεται δυσκολα θα το αποτρεψουν.
    Προσπαθησαν επανειλημενως με την (εσωτερικη επανασταση ) να ανατρεψουν το καθεστως,που απο οτι φαινεται καλα κρατει.Η εσωτερικη επανασταση ειναι ο μοναδικος τροπος για αλλαγη στο Ιραν.Στρατιωτικη επεμβαση απαλα θα ανοιγε την πορτα του τρελοκομειου.
    Ο χρονος τρεχει γρηγορα για τους Αμερικανους και πιεζει για λυσεις..
    Η προσφατη αποφαση για εγκατασταση συστοιχιων Πατριοτ στις ομορες χωρες,συνηγορει οτι το σεναριο των επεμβασεων ξεθωριαζει,και αναζητουν αλλους αποτρεπτικους,αμυντικους συνδιασμους.
    Παρ ολα ταυτα αν το Ιραν γινει πυρηνικη χωρα,ο κοσμος δεν θα ειναι πια ο ιδιος.
    Η Καθημερινη ανατολη του Ηλιου δεν θα ειναι πια δεδομενη για το Ισραηλ και του πολιτες του.
    Εχουν λοιπον προβλημα,Μεγαλο προβλημα που πρεπει να λυθει σε συντομο χρονικο διαστημα.
    Χωρια οτι μπορουν να κανουν εξαγωγη τεχνογνωσιας και σε αλλες χωρες του Αλλαχ.
    Στην ιδια λογικη εντασεται και η δολοφονια του στελεχους της χαμας στο Ντουμπαι.
    Πυραυλους αναζητουσε,ιρανικους πυραυλους να εγκατασταθουν εκτος του Ιραν.
    Το Ισραηλ αισθανεται την πιεση της αναβαθμισμενης χαμας και προσπαθει να την εντοπισει με καθημερινες πτησεις μαχητικων πανω απο τον Λιβανο,πτησεις που αναγκασαν τον Πρωθυπουργο της χωρας να κανει δηλωση για φοβο αναφλεξης.
    Οι σχεσεις Δαμασκου-Τελ Αβιβ στο Ναδιρ με εκατερωθεν απειλες και εκβιασμους.
    Ο χρονος τρεχει και φαινεται και απο το γεγονος της προσπαθειας εξομαλυνσης των σχεσεων Ουασιγκτον-Δαμασκου,που σκοπο εχει να απομονωσει το Ιραν.
    Το ιρανικο προβλημα ειναι μεγιστο,το παιχνιδι εχει στηθει , οι παιχτες εκαναν τις επιλογες τους και παιρνουν τις θεσεις τους.Βλ. Τουρκια.
    Η επιδεινωση των σχεσεων Αγκυρας Τελ Αβιβ θεωρω οτι ειναι ουσιαστικη ,και οχι για το θεαθηναι.
    Ο μεγαλοιδεατισμος της φιλης και συμμαχου,συνεπικουρουμενος απο την εγκριση ,και αποδοχη της Ουασιγκτον ,σαν περιφερειακη δυναμη,εχει εγκαταλειψει το καμαρινι και οδευει προς την σκηνη.
    Καπου εδω περνει η μπαλα και εμας αν η Αγκυρα ζητησει,για τις υπηρεσιες της,αναταλλαγματα.
    Στατιστικα ειναι βεβαιο οτι θα το κανει.Οι τουρκοι λειτουργουν σχεδον παντα εκ του ασφαλους.Θα τολμησουν το οτιδηποτε οταν ειναι σιγουροι οτι θα το παρουν με το λιγοτερο κοστος.
    Εδω δενει το γλυκο με τον petit george την παρεα του και την σημερινη οικονομικη,κοινωνικη,πολιτικη κατασταση της Πατριδας.
    Προφανως οι Γερμανοι εχουν κανει τις επιλογες τους..
    Η επιθεση στο ευρω μηπως ειναι μια προσπαθεια να σπασει ο ποιος δυνατος κρικος της αλυσιδας Βερολινο-Μοσχα-Τεχερανη?

    Σχόλιο από Observer | 19/02/2010 | Απάντηση

    • Οι σκέψεις σου φίλε μου δεν επιτρέπεται να περιοριστούν στο χώρο των σχολίων ενός άρθρου. Η «άμμος» στη κλεψύδρα τρέχει…

      Σχόλιο από Alkimos | 19/02/2010 | Απάντηση

  6. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Μήπως η επίθεση στο Ευρώ έχει στόχο τον «άξονα» Βερολίνου-Μόσχας-Τεχεράνης? « Alkimos archive | 19/02/2010 | Απάντηση

  7. Φιλε Αλκιμε το βεβαιον ειναι οτι βιωνουμε μια πολυ σημαντικη καμπη της παγκοσμιας ιστοριας.Της Ιστοριας του Ανθρωπου στον πλανητη γη.Πριν κλεισουμε τα ματια μας πολλα θα εχουν αλλαξει..

    Σχόλιο από Observer | 19/02/2010 | Απάντηση

    • Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και μολονότι η συγκυρία είναι δυσάρεστη, εντούτοις εγώ χαίρομαι όταν γνωρίζω ανθρώπους που «βλέπουν» ΑΚΟΜΑ με τα μάτια της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ. Που δεν έχουν επιτρέψει να διαβρωθεί η σκέψη τους ακολουθώντας ιδεολογικές χίμαιρες.

      Σχόλιο από Alkimos | 19/02/2010 | Απάντηση

  8. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Μήπως η επίθεση στο Ευρώ έχει στόχο τον «άξονα» Βερολίνου-Μόσχας-Τεχεράνης? « Citypress-gr | 19/02/2010 | Απάντηση

  9. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Μήπως η επίθεση στο Ευρώ έχει στόχο τον «άξονα» Βερολίνου-Μόσχας-Τεχεράνης? « www.olympia.gr | 20/02/2010 | Απάντηση

  10. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Η πολιτική σκακιέρα έχει στηθεί και όλα δείχνουν πως το νέο γεωπολιτικό «παιχνίδι» βρίσκεται δυναμικά σε εξέλιξη. | News.kozaninet.gr | 20/02/2010 | Απάντηση

  11. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Μήπως η επίθεση στο Ευρώ έχει στόχο τον «άξονα» Βερολίνου-Μόσχας-Τεχεράνης? | StinFora.hostei.com | 20/02/2010 | Απάντηση

  12. […] οι …νέες κατευθύνσεις παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και οι εξελίξεις […]

    Πίνγκμπακ από Μήπως η επίθεση στο Ευρώ έχει στόχο τον «άξονα» Βερολίνου-Μόσχας-Τεχεράνης? | Lavraki.gr | 20/02/2010 | Απάντηση

  13. […] Το κρίσιμο σημείο είναι αν η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει την ισχύ της προς όφελος της Ευρώπης ή προς το δικό της συμφέρον. Δυστυχώς, η Μέρκελ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τη δεύτερη οδό, επειδή ενέχει λιγότερα πολιτικά ρίσκα. Την ευθύνη για την τρέχουσα σύγκρουση στο εσωτερικό της Ε. Ε. έχουν κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία, οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της ζώνης. Αντί να ηγούνται, Γαλλία και Γερμανία επιτίθενται διαρκώς μεταξύ τους. Ενώ η διένεξη αφορά την αρωγή προς την Ελλάδα, το πραγματικό ζήτημα είναι η αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των δύο εταίρων, που εγκυμονεί τον κίνδυνο μόνιμης αποξένωσης. Τhe Guardian / Kathimerini – 25.03.10 . Βλέπε επίσης: “Η Ελληνική ώρα της Αλήθειας για το Ευρώ” […]

    Πίνγκμπακ από Η «Μις Ευρώπη» έγινε «Φράου Γερμανία» « Alkimos archive | 26/03/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε