Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η αγροτιά μπορεί να σώσει την Ελλάδα!

Απαράδεκτες οι φήμες που κυκλοφορούν ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί.

Τέλος στην φημολογία ότι οι Έλληνες αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού έβαλε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ,  Τζανέτος Καραμίχας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες της φήμες που κυκλοφορούν κάποιοι κύκλοι ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή δεν επαρκεί για να θρέψει τον ελληνικό λαό.

Ο αγροτικός κλάδος, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι ιδιαίτερα δυναμικός και μπορεί να τρέξει ακόμα πιο γοργά εάν υιοθετηθεί και εφαρμοστεί μια σωστή αγροτική πολιτική, που θα κοιτάει μπροστά και δεν θα γυρνάει συνέχεια σε λάθη του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε, «δεν αποτελεί πολιτική το καλάθι της περιφέρειας, ούτε και ο θεσμός των δημοπρατηρίων», αφού όπως τόνισε αποτελούν πεπαλαιωμένες πρακτικές.

Βάσει μελέτης το ποσοστό αυτάρκειας της χώρας μας σε μια σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων φυτικής και ζωϊκής παραγωγής διαμορφωνόταν κατά μέσο όρο στο 94% το 2010. Στη φυτική παραγωγή, όπως προκύπτει η αυτάρκεια είναι 99% κατά μέσο όρο και διαφοροποιείται μεταξύ επιμέρους κατηγοριών προϊόντων.

Μία τέτοια περίπτωση είναι τα δημητριακά όπου η αυτάρκεια ανέρχεται στο 82% περίπου, ενώ το μικρότερο ποσοστό εντοπίζεται στο μαλακό στάρι (32%) και το υψηλότερο στο ρύζι (171%).

Εκεί που η ελληνική αγροτική παραγωγή παρουσιάζει την μεγαλύτερη αυτάρκεια είναι  στα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια (167%) ενώ στα λεμόνια η αυτάρκεια περιορίζεται στο 67% η οποία καλύπτεται με εισαγωγές κυρίως από την Τουρκία και χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.

Στα φρούτα η αυτάρκεια παραμένει υψηλή (128%), ενώ χαμηλή διαπιστώνεται στον κλάδο των οσπρίων (39%). Στη ζωϊκή παραγωγή το ποσοστό αυτάρκειας της ελληνικής αγροτικής παραγωγής ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 73%.

Στο κρέας καταγράφεται αυτάρκεια 56%, με το μικρότερο ποσοστό στο βόειο κρέας (30%) και το υψηλότερο στο αιγοπρόβειο (94%).

Στην κατηγορία των γαλακτοκομικών-τυροκομικών προϊόντων ο μέσος όρος κυμαίνεται στο 80% με την παραγωγή της φέτας να υπερβαίνει την εγχώρια κατανάλωση (αυτάρκεια 147%).

Στο μέλι και στα αυγά, καταγράφεται ποσοστό αυτάρκειας 92% και 91% αντίστοιχα. Σε τελική ανάλυση όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ «ακόμα και αν πάμε στη δραχμή οι Έλληνες δε θα πεινάσουμε«.

.
.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
.

***

01/02/2012 - Posted by | Κοινωνικά | , , ,

5 Σχόλια »

  1. Θάλεγα ότι αυτούς τους τομείς την αγροτική παραγωγή ΚΑΙ την κτηνοτροφική είναι καιρός να τους λάβουμε σοβαρά υπ΄ ‘οψη.
    ….. ΚΑΙ επειδή είναι καλό να πάρουμε τα πράγματα ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ θα είναι καλό να στρέψουμε τον προβληματισμό των νέων μας προς τα «εκεί».

    Οι συνθήκες στην επαρχία και στα χωριά σήμερα δεν είναι όπως τα παλιά χρόνια, ο κόσμος ζεί και μάλιστα καλύτερα.
    Δεν θάναι άσχημο ν΄ αποκτήσομε «ηλιοκαμμένους» αγρότες κι΄εργάτες, μορφωμένους που να μιλάνε για Πλάτωνα και …..

    Σχόλιο από ΚΡΙΤΩΝ | 02/02/2012 | Απάντηση

  2. Οι πρωτοβουλίες Κρίτωνα πρέπει να έρθουν όμως από εμάς τους ίδιους… τον λαό… Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε η Ελλάδα… Αν περιμένουμε από τους πάτρωνες (πολιτικούς) οτιδήποτε καλό σήμερα, τότε είμαστε βαθιά νυχτωμένοι… Αυτοί, σαν τα τρωκτικά, έχουν έτοιμες τις βαλίτσες ώστε να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια, μόλις δουν τα δύσκολα. Εμείς όμως (ο ελληνικός λαός) θα παραμείνει εδώ… Γι αυτό πρέπει να κινητοποιηθούμε όσο είναι ακόμη καιρός, προτού το πλοίο βουλιάξει εντελώς -γιατί είναι γεγονός ότι την κλίση την έχει πάρει…

    Σχόλιο από alkimos | 02/02/2012 | Απάντηση

  3. Σε 3 μόνο χρόνια, μάλλον διαλύθηκε η αγροτιά (και τώρα με τους φόρους…). Κρεμμυδάκια φρέσκα …Γερμανίας. Ντομάτες Βελγίου. Φέτα Δανίας.

    Σχόλιο από archaeopteryx (@archaeopteryxgr) | 30/09/2015 | Απάντηση

  4. Αν το ψάξεις, θα δεις ότι το φαινόμενο δεν είναι τοπικό… Είναι γενικό.

    Παρατήρησε, ότι βασικό μέρος των σχεδίων της agenda 2030 είναι η αγροτική ανάπτυξη, αλλά πρόσεξε τον όρο «αειθαλής», εκεί είναι κρυμμένο το «κεντρί»…

    Επ’ αυτού θα επανέλθω με σχετικό άρθρο.

    Σχόλιο από Alkimos | 01/10/2015 | Απάντηση


Σχολιάστε