Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Σκληρός παραμένει ο γερμανικός τύπος με την Ελλάδα

Γράφει η Μαρία Ρηγούτσου(*)

Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γερμανικό και διεθνή τύπο για την ελληνική οικονομία και την ενδεχόμενη στήριξη από την ΕΕ.

Η συντηρητική μεγάλη εφημερίδα Frankfurter Allegemeine Zeitung με τίτλο «Η ελληνική τραγωδία: στην ΕΕ συγκρούονται διαφορετικές νοοτροπίες» φιλοξενεί τον Ντιρκ Μάγερ, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος διατυπώνει τη θέση ότι μακροπρόθεσμα θα ήταν καλύτερα να αποκλειστούν οι Έλληνες από την Ευρωζώνη, αντί να παίρνουν διαρκώς νέα οικονομική βοήθεια. Η πρότασή του αυτή δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα αδύναμα οικονομικά μέλη της Ευρωζώνης, όπως Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι «έτσι η νομισματική ένωση θα ήταν πιο ομοιογενής. Οι τέσσερις μεσογειακές χώρες θα μπορούσαν να έχουν μια χαλαρή σχέση με το ευρώ ή να φτιάξουν το δικό τους κοινό μεσογειακό νόμισμα ώστε να είναι λιγότερο εκτεθειμένες στους κινδύνους κερδοσκοπίας. Θα πρέπει να σκεφθεί κανείς σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκλείσει τους Έλληνες από τη νομισματική ένωση αφού καταπάτησε επανειλημμένως διεθνείς συμφωνίες».

Στον αντίποδα το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung, η οποία υπογραμμίζει: «Όσο διάστημα οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν από κοινού τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία και παρεμποδίζεται μια μαζική χρεοκοπία των χωρών, το ευρώ θα επιζήσει. Στο κάτω-κάτω κανείς δεν σκέφθηκε ότι το δολάριο θα εξαφανιστεί γιατί η Καλιφόρνια δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της».

H Frankfurter Rundschau επισημαίνει το δύσκολο έργο που έχει τώρα να κάνει η ελληνική κυβέρνηση και υπογραμμίζει: «Η κυβέρνηση μπορεί να κάμψει τις αντιστάσεις των συνδικάτων μόνο εάν πραγματικά αναγκάσει τους προνομιούχους να πληρώσουν περισσότερα από ότι οι απλοί εργαζόμενοι. Και θα πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης για μια πολιτική της οποίας δεν είναι ο πραγματικός κύριος.»

Η ευρείας κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Bild είναι αυστηρή και καυστική στο σχόλιό της και παρατηρεί: «Α! οι τόσο περήφανοι Έλληνες ξεγέλασαν, εξαπάτησαν και τώρα είναι σχεδόν χρεοκοπημένοι. Αν γινόταν θα έπρεπε να φύγουν αμέσως από την Ευρωζώνη. Αλλά δεν γίνεται. Μια φορά στην Ευρωζώνη, πάντα στην Ευρωζώνη. Πάλι καλά η γερμανική κυβέρνηση δε έδωσε μέχρι τώρα ζεστό χρήμα των φορολογουμένων. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει. Οι Έλληνες όπως έστρωσαν να κοιμηθούν. Και προτιμότερο κάτω από αυστηρή επιτήρηση. Διότι οι προειδοποιήσεις για μια χρεοκοπία του κράτους είναι μεγάλες. Όποιος κοροϊδεύει και εξαπατά και ανταμείβεται με νέα οικονομική βοήθεια βλάπτει περισσότερο από όλους το ευρώ. Αν παραμείνει κανείς σκληρός με την Ελλάδα θα παραμείνει και το ευρώ σκληρό».

H Tageszeitung του Βερολίνου σημειώνει: «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Χθες ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει πραγματικά μεγάλες οικονομίες. Οικονομική στήριξη δεν της έδωσαν. Η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός οικονομικών Σόιμπλε και οι συνάδελφοί τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα ανέβουν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων. Η οικονομική ανάγκη της Ελλάδας θα γίνει ακόμα πιο μεγάλη και το σημείο όπου δεν θα μπορεί πλέον να πληρώσει θα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο. Ίσως αυτός ο υπολογισμός κρύβει τη σκέψη, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας μόνο αν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο».

(*) Deutsche Welle – 12/02/10

.

13/02/2010 - Posted by | Οικονομία | , , , , ,

3 Σχόλια »

 1. http://www.politis-gr.com/?p=807
  δυστυχώς τώρα δεν θα μπορούμε να κόψουμε τις Καγιέν και τις ΜπεΜβέ…

  Σχόλιο από ammodytes | 15/02/2010 | Απάντηση

 2. Σχόλιο του «ΝΤΑΝΤΟΝ» στο antinews (15/02/2010 at 14:21):

  Ακριβώς το ίδιο άρθρο της ¨N.Y.T.” σχολιάζει το σημερινό φύλλο της ¨JUNGEWELT” ( http://www.jungewelt.de/2010/02-15/006.php ) με τον τίτλο ¨ Η Goldman Sachs ΣΥΓΚΑΛΗΨΕ – ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΕΗ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΑΝ ΑΠΛΕΣ ¨ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ¨ με στόχο να μπούμε αρχικά στην ¨Ο.Ν.Ε.¨ και αργότερα ( σήμερα ) να αποφύγουμε τις συνέπειες από την παράβαση των προδιαγραφών του ¨Συμφώνου Σταθερότητας ¨.

  Στην συνέχεια το ρεπορτάζ παραθέτει από την ¨Ν.Υ.Τ.¨ τα ίδια στοιχεία που αναφέρει εδώ ο ¨Factor-X¨.

  Όμως το ενδιαφέρον είναι η ¨J.W.¨ κλείνει το δημοσίευμα της με την αναφορά σε μια τελευταία Δημοσκόπηση , βάσει της οποίας το 53 % Γερμανών ( ¨Ευρωπαίων Συμπατριωτών μας¨ ) τάσσεται υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την Ο.Ν.Ε , ¨στο βαθμό που τα Ελληνικά συσσωρευμένα χρέη θέσουν σε κίνδυνο την σταθερότητα του Ευρώ ¨ .

  Επίσης σύμφωνα με την Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ¨EMNID” περίπου τα 2/3 των ερωτηθέντων , Γερμανών Συμπατριωτών μας , τάχθηκαν ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .

  Παράθεση για Herr Simitis – Tsatsos – Mitsotakis :

  Laut einer Umfrage im Auftrag der Bild am Sonntag plädieren 53 Prozent der Deutschen für einen Ausschluß Griechenlands aus der Euro-Zone, falls dessen Schuldenberg die Stabilität der Gemeinschaftswährung gefährden sollte. Deutsche Finanzhilfen für Griechenland lehnten laut der Emnid-Umfrage gut zwei Drittel der Befragten ab. (jW)

  Συνεπώς καλά θα ήταν να στην Γερμανία άμεσα η Ρηματική Διακοίνωση της Ελλάδας για την καταβολή ΤΩΝΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ από την ληστεία και γενοκτονία κατά τη διάρκεια της κατοχής , ύψους περίπου 100 δις ευρώ .

  Πρέπει να σταματήσουν οι Γερμανοί , άρχουσα καπιταλιστική τάξη και λαός , να πορεύονται στην Διεθνή Κοινότητα ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΑ – ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΑ , για πάνω από 100 χρόνια, παρουσιαζόμενοι σαν ¨θύματα¨ της ιστορίας. ¨Θύματα¨ για τον 1ο Π.Π. και τις πολεμικές αποζημιώσεις , που τους επέβαλλαν οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές , ¨θύματα¨ στον 2ο Π.Π. για τα ¨συμμαχικά εγκλήματα πολέμου¨ και τους ¨διωγμούς των Γερμανών ομογενών από την Ανατολική Ευρώπη , ΚΑΙ ¨ΘΥΜΑΤΑ¨ της ¨Ευρωπαϊκής Ένωσης¨ όπου είναι ¨οι μόνοι¨ στην οποία εισφέρουν οικονομικά …

  ΕΩΣ ΕΔΩ … πρέπει να μάθουν την αλήθεια …( την οποία την οι περισσότεροι την γνωρίζουν, αλλά …).

  Σχόλιο από Alkimos | 16/02/2010 | Απάντηση

 3. Αποβολή της Ελλάδος λογικό είναι να θέλουν αλλά δεν γίνεται. Δεν περιλαμβάνουν οι συνθήκες τέτοια άρθρα. Θα πρέπει να ξαναγραφτούν και το έργο θα ήταν τιτάνιο. Πιο εύκολο είναι νομικά να ιδρυθεί νέα Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Ακραίο, και δεν θα το κάνουν. Τώρα πια είναι και θέμα γοήτρου. Θα στιγματιζόταν όλο το επιχείρημα ΕΕ ως αποτυχία. Και με την Αμερική απέναντι κανείς δεν το θέλει αυτό, δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν καλομάθει.

  Σχόλιο από Ανώνυμη | 16/02/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s