Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Ρώσοι και Ελβετοί τίμησαν χθές τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας

Φόρο τιμής απέδωσαν χθές οι Ελβετοί, παρουσία του Ρώσου προέδρου, σ’ αυτόν που οι ντόπιοι κοτζαμπάσηδες δολοφόνησαν.

Η δολοφονία που «σημάδεψε τη χώρα».Στο προηγούμενο άρθρο έγινε αναφορά σε έναν «απόδημο» Έλληνα, τρίτης γενιάς, ο οποίος διαπρέπει στην Αμερική και ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ισορροπία και ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Καταλήγοντας, στο χθεσινό άρθρο, έγραφα,  πως οι άξιοι Έλληνες βρίσκουν αναγνώριση μόνο εκτός Ελλάδας και έρχομαι σήμερα να επιβεβαιωθώ, καθώς μαθαίνουμε από την ελβετική εφημερίδα «24eures» πως πραγματοποιήθηκαν εχθές στη Λωζάννη, τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, ημέρα έναρξης της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Μεντβέντεφ στην Ελβετία, παρουσία της Ελβετίδας υπουργού Εξωτερικών, Μισελίν Καλμί-Ρέι και του Ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ.

Ένα γεγονός που θα έπρεπε κανονικά να μας χαροποιήσει-περισσότερο ίσως από την επιτυχία της …εθνικής μπάσκετ στην Πολωνία-αφήνει στη πραγματικότητα–είμαι βέβαιος-την πλειονότητα των Ελλήνων παγερά αδιάφορους. Όσους από την άλλη έχουν ακόμα συνείδηση, τους φέρνει ένα μούδιασμα καθώς θυμούνται πως ο άνδρας αυτός δολοφονήθηκε από «ελληνικά» χέρια, διότι είχε αποφασίσει να κτυπήσει τα συμφέροντα των μεγαλοτσιφλικάδων (κοτζαμπάσηδων) και να κάνει το λαό να πάψουν να είναι δουλοπάροικοι (κολίγοι), και να γίνουν νοικοκυραίοι στον τόπο τους. Ένα πολιτικό όραμα, που θα ήταν στην ουσία η φυσική ολοκλήρωση του επαναστατικού αγώνα. Κάποιοι όμως είχαν τότε διαφορετικά σχέδια, όπως γίνεται και σήμερα. Τα σχέδιά τους ήταν να μπουν στα τσαρούχια των τούρκων και να κρατήσουν τον ελληνικό πληθυσμό σε κατάσταση υποτέλειας.

Αυτόν τον σπουδαίο πολιτικό τιμούν σήμερα οι Ελβετοί και οι Ρώσοι, αναγνωρίζοντας το αλτρουιστικό, αγωνιστικό του πνεύμα. Από τους Ελβετούς θεωρείται ο Ιωάννης Καποδίστριας πρωταγωνιστής της διατήρησης της συνοχής της χώρας τους  και προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, στον αγώνα του Καποδίστρια για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας επεδίωξε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, βασισμένη στις ιδέες του Ρουσσώ, εισήγαγε την καλλιέργεια της πατάτας στην Ελλάδα και απώθησε τον τουρκικό κίνδυνο, επενδύοντας σε αυτόν όλη του την περιουσία, κάτι που ακούγεται σήμερα εξωπραγματικό, όταν σκεπτόμαστε τη «δράση» των σύγχρονων πολιτικών στη χώρα μας. Ωστόσο, ο αγώνας του τού στοίχισε το μίσος πολλών αρχηγών τοπικών φατριών, αναφέρει το δημοσίευμα, που παραθέτει το χρονικό της δολοφονίας του, «μιας μαύρης σελίδας στην ελληνική ιστορία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ελληνικού συλλόγου «Εστία» της Λωζάννης, Δημήτρη Κυρίτση.

Στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας αποτελεί μια από τις προσωπικότητες που «σημάδεψαν τη χώρα», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Σημάδεψαν την χώρα» και της κληροδότησαν το σύνδρομο της αλαζονείας, της ασύστολης αισχροκέρδειας και του παράλογου αλληλοσπαραγμού, θα πρόσθετα εγώ.

.

22/09/2009 - Posted by | Πρόσωπα | , , , , ,

7 Σχόλια »

  1. Έχεις να προτείνεις σοβαρή βιβλιογραφία για τον
    Ιωάννη Καποδίστρια; (Ελληνική και ξένη)
    Ευχαριστώ

    Σχόλιο από Ιππολάριος | 22/09/2009 | Απάντηση

  2. Αν ανατρέξεις στη Google θα βρεις σίγουρα αρκετή βιβλιογραφία, εγώ όμως θα σου πρότεινα ένα σύγγραμμα (στα γερμανικά), το οποίο θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις τον Καποδίστρια από την σκοπιά των Ευρωπαίων της εποχής του. Πρόκειται για μια βιογραφία του, η οποία αποτέλεσε την διπλωματική εργασία του 26χρονου τότε (1864) , μετέπειτα γνωστού γερμανού ιστορικού, Carl Wolfgang Paul Mendelssohn Bartholdy.
    Το βιβλίο αυτό δεν πιστεύω να το βρεις σε κάποιο βιβλιοπωλείο, το ευτύχημα είναι όμως ότι υπάρχει σε ψηφιακή μορφή, εδώ: http://books.google.gr/
    Για κάτι ποιο συνοπτικό (στα ελληνικά) αλλά αρκετά κατατοπιστικό και αντικειμενικό, σου προτείνω ένα αφιέρωμα 30 σελίδων της Καθημερινής από το 1995, το οποίο θα το βρεις εδώ: «Πορεία δόξας και τραγωδίας». (pdf)
    Ελπίζω να σε βοήθησα.

    Σχόλιο από Alkimos | 22/09/2009 | Απάντηση

    • Ευχαριστώ
      Τα κατέβασα και τα δύο.
      Θα διαβάσω το συνοπτικό λόγω των ελληνικών
      Το γερμανικό προχωρά προς την αδερφή μου που τα μιλάει. 🙂

      Σχόλιο από Ιππολάριος | 22/09/2009 | Απάντηση

  3. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Οι Ελβετοί τον τιμούν και ως εμπνευστή της ενωμένης ευρώπης και του ευρωπαϊκού συντάγματος. Βλέπε: Πετρίδης Β.Π., Η Ευρωπαϊκή Πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, Εκδ. Αφων Τολίδη, Αθήνα 1988.
    Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τελείωσα το σχολείο (στην Κέρκυρα μάλιστα) και εμείς δεν διδασκόμασταν πολλά γι’ αυτόν τον άνθρωπο και το εύρος της προσφοράς του όχι μόνο για Ελλάδα αλλά την Ευρώπη. Είναι κρίμα η πλειοψηφία φαίνεται να αγνοεί πολλά γι’ αυτόν.
    Αν μου επιτρέπετε να βοηθήσω για βιβλιογραφία:
    Woodhouse: C.M. Capodistria. The Founder of Greek Independence.
    Δεσποτόπουλος Α., Ο Κυβερνήτης Καποδίστριας και η απελευθέρωση της Ελλάδος και για τον άνθρωπο Καποδίστρια: Ενεπεκίδης Π., Καποδίστριας Ιωάννης, 176 γράμματα προς τον Πατέρα του.
    Να είσαι καλά Άλκιμε

    Σχόλιο από Anonymous | 22/09/2009 | Απάντηση

    • Η πλειοψηφία γνωρίζει πολύ λίγα από αυτά που πραγματικά αναδεικνύουν τα θετικά στοιχεία του τόπου μας. Δεν πιστεύω όμως ότι φταίει μόνο η έλλειψη της κατάλληλης πολιτικής, σχετικά με την παιδεία, πιστεύω ότι φταίει πρωτίστως η πνευματική νωθρότητα (για να μη χρησιμοποιήσω καμιά ποιο βαριά κουβέντα) που χαρακτηρίζει τον μέσω Έλληνα. Ζουν, οι περισσότεροι, σαν έχουν αναθέσει σε άλλους (για παράδειγμα τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους) την ευθύνη να σκέπτονται γι’ αυτούς, να κάνουν έρευνα, να αποφασίζουν.
      Ευχαριστώ για τα κατατοπιστικά σου σχόλια και για τον εμπλουτισμό της βιβλιογραφίας.

      Σχόλιο από Alkimos | 22/09/2009 | Απάντηση

  4. Κοίτα να δεις ειρωνία!
    Αυτοί που δίδαξαν την Α-λήθεια θα βλέπουν τους «απογόνους» τους να κοιμούνται βαριά, και αυτούς που διδάχτηκαν να κατοικούν πιο μακριά.
    Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά άλκιμε.

    Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 23/09/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε