Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

«Απειλή για τη δημοκρατία τα blogs», δηλώνει ο Ομπάμα.

“Πρέπει να ενισχύσουμε τις εφημερίδες, αλλιώς τα blogs θα καταλάβουν τον κόσμο”.

cilenceΟ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες την ανησυχία του για τη δυσάρεστη θέση της βιομηχανίας της ενημέρωσης δηλώνοντας πως θα εξετάσει την ενίσχυση των εφημερίδων. Αλλιώς, συνέχισε ο Ομπάμα, τα blogs θα καταλάβουν τον κόσμο, κάτι που θα αποτελούσε απειλή για τη δημοκρατία, αναφέρει η ιστοσελίδα Hill.

«Εκφράζω την ανησυχία μου διότι αν η κατεύθυνση της ενημέρωσης είναι μόνο η μπλογκόσφαιρα, μόνο απόψεις χωρίς σοβαρή διασταύρωση γεγονότων και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθούν οι ιστορίες σε πλαίσιο, τότε θα καταλήξουμε να έχουμε ανθρώπους που φωνάζουν ο ένας στον άλλον στο κενό χωρίς αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Δήλωσε μάλιστα ότι θα ήταν πρόθυμος να ενσκήψει σε νομοσχέδιο το οποίο θα έδινε φοροελαφρύνσεις σε εφημερίδες, ώστε να αναδομηθούν όπως 50 εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ένα από τα νομοσχέδια είναι αυτό του γερουσιαστή Ben Cardin, που είχε εισάγει την «Νομοθεσία περί Ανανέωσης των Εφημερίδων».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές, το Business Insider χαρακτηρίζει τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ ως τη χειρότερη μορφή προστασίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Οι εφημερίδες κερδίζουν χρήματα για 100 και πλέον χρόνια και αν η αγορά βάζει τώρα τέλος σ’ αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε αντίσταση δεν είναι, πιθανόν, η καλύτερη ιδέα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Υeal Bizouati και John Carney.

Οι δύο αρθρογράφοι είχαν ήδη από τον περασμένο Μάιο καταλήξει σε δέκα σύντομα σημεία «γιατί μια τέτοια οικονομική ενίσχυση είναι κακή ιδέα». Τα σημεία αυτά είναι τα ακόλουθα:

-Είναι λάθος να ανταμείβεις παρωχημένες επιχειρήσεις που βασίζονται σε ξεπερασμένη τεχνολογία.

-Τα φορτηγά διανομής εφημερίδων δεν λειτουργούν με νερό.

-Ως παραδοσιακά και «εγωϊστικά» μονοπώλια, οι εφημερίδες δεν γνωρίζουν πώς να καινοτομούν.

-Το γεγονός ότι οι εφημερίδες αποσύρονται δε σημαίνει το ίδιο και για τις «πηγές».

-Απασχολούν μόνο το 0,2% του εργατικού δυναμικού τη χώρας.

-66% των ανθρώπων ενημερώνονται από την τηλεόραση.

-Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων πιστεύουν ότι η Google είναι παράσιτο.

-Ρωτήστε τους ανθρώπους πότε αγόρασαν για τελευταία φορά εφημερίδα, πολύ περισσότερο πότε πλήρωσαν συνδρομή.

-Μια εφημερίδα «free press» χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου «free press».

-Καθώς οι εφημερίδες αποσύρονται, η μειούμενη προσφορά διαφημιστικών καταχωρίσεων θα οδηγήσει σε υψηλές τιμές, ανταμείβοντας έτσι τα καινοτόμα, νέα media.

Σχόλιο:

Αν η ύπαρξη και ανάπτυξη των μπλοκ θέτει σε κίνδυνο την δημοκρατία, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την ερμηνεία του όρου. Αν η καταπληκτική ευκαιρία που έχει δώσει η τεχνολογία  στους πολίτες όλου του κόσμου να εκφραστούν ελεύθερα  δεν μπορεί να κατανοηθεί από τον κορυφαίο πολιτικό του πλανήτη σαν επίτευγμα της δημοκρατίας, τότε φαίνεται πως ο όρος «Δημοκρατία» αποτελεί πλέον το προκάλυμμα μιας νέας μορφής  Φασισμού. Αν η δημόσια έκφραση έχει ανάγκη από επιτήρηση, τότε είναι μάταιοι οι αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και πρέπει να γραφτεί στη «μαύρη λίστα» και ο Βολταίρος, ο οποίος είχε πει την περίφημη φράση (σύμφωνα με την Evelyn Beatrice Hall η οποία κατέγραψε αυτή τη δήλωση στη βιογραφία του 1906 “ The friends of Voltaire”): «Δε συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα έδινα και τη ζωή μου για να μπορείς να τα λες».

Μήπως βρισκόμαστε τελικά μπροστά στην αναβίωση του Μεσαίωνα; Τότε θα πρόκειται όμως για έναν Μεσαίωνα που δύσκολα θα καταφέρει να οδηγήσει σε μια νέα Αναγέννηση και ένα νέο Διαφωτισμό. Έχω την αίσθηση, πως βρισκόμαστε μάλλον στην εποχή όπου τα «φώτα» τείνουν να σβήσουν…

Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα;

.

23/09/2009 - Posted by | Politic | , , , , ,

9 Σχόλια »

 1. Πραγματικά συγκλονιστικό το γεγονός. Αν πραγματικά ο Ομπάμα το εννοούσε όπως ακούγεται τότε όλες οι θεωρίες για τη νέα ταξη πραγμάτων επιβεβαιόνται.
  Eλπίζω ότι ίσως ήθελε να πει κάτι άλλο – του τύπου «καλά τα ιστολογία, αλλά χρειαζέται και έγκυρη ενημέρωση» (όχι όπως ειναι οι εφημερίδες τώρα, αλλά όπως θα έπρεπε να είναι).

  Aπλά δε νομίζω τώρα να μπορεί να επέλθει έλεγχος στα ιστολόγια, απλα και μόνο λόγω όγκου αρχείων.

  Περιμένουμε και ελπίζουμε…..

  Σχόλιο από Δημήτρης | 23/09/2009 | Απάντηση

 2. χωρίς να αμφιβάλω ότι η κυβέρνηση Δημοκρατικών δεν το έχει σε τίποτα να ενισχύσει εφημερίδες που πλήττονται από την ύφεση και το διαδίκτυο, ο καυγάς θα είναι μάλλον για το αν ηλεκτρονικές εφημερίδες μπορούν να χρεώνουν και πως, όταν ελάχιστες το έχουν καταφέρει. Οι ΝΥΤ δύο φορές δεν τα κατάφεραν να χρεώσουν πρώτα για όλο το φύλλο και αργότερα για ορισμένα άρθρα. Πολλά e-περιοδικά είναι συνδρομητικά.

  Το μόνο αμυδρα σχετικό που βρήκα είναι στο http://www.reason.com/news/show/136278.html, αλλά έχει να κάνει με ρύθμιση των παρόχων μάλλον παρά του περιεχομένου. (μέσω του realclearpolitics.com)

  Σχόλιο από ammmodytes vipera meridionalis | 24/09/2009 | Απάντηση

  • Το σχετικό άρθρο θα το βρεις, εδώ: Business Insider
   Και δες εδώ ποια είναι η άποψη των αμερικανών πολιτών σχετικά με αυτό, όπως αποτυπώνεται σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση.
   Αυτή η υπόθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι φανερώνει, ότι ο κόσμος μας είναι πλέον ένα μεγάλο «χωριό» όπου τα προβλήματα είναι κοινά καθώς και τα συναισθήματα των απλών ανθρώπων. Έχει δίκιο λοιπόν ο Δημήτρης, ο οποίος μιλάει για τη Νέα Τάξη, διότι την βλέπουμε να ξεδιπλώνεται όντως μπροστά μας…

   Σχόλιο από Alkimos | 24/09/2009 | Απάντηση

 3. δεν έχω αμφιβολία ότι το διαδίκτυο είναι καταλύτης για την «νέα τάξη» ό,τι κι αν είναι αυτή, που δεν την βλέπω σαν θεωρία συνομωσίας, αλλά σαν τον πλανήτη που έχει μικρύνει μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σαν αποτέλεσμα μερικών κατά τα άλλα ασύνδετων συμπτώσεων:

  To διηπειρωτικό αεροπλάνο, το τηλέφωνο, οι υπολογιστές, το πάντρεμα του τηλεφώνου με τους υπολογιστές, το σταθερό διάχυτο διαδίκτυο.

  Είμαι μανιώδης χρήστης της google και της microsoft. «Ξέρουν» τι με ενδιαφέρει, που θέλω να πάω ταξίδι, τι ψωνίζω, τι ψάχνω, με «ποιόν» μιλάω… Ελπίζω το «s» στο https να είναι πράγματι «s» ειδεμή ξέρουν και τι δουλειά κάνω, που μένω, πόσα λεφτά έχω, πόσα χαλάω, που τα χαλάω… Και είναι όλο τόσο ευχάριστο, και δωρεάν, σχεδόν εθιστικό…

  Αν είσαι καχύποπτος, άλκιμε, αυτή η εικονική ευδαιμονία μου είναι ίσως ο λόγος που το διαδίκτυο θα παραμείνει ελεύθερο.

  Σχόλιο από ammmodytes vipera meridionalis | 24/09/2009 | Απάντηση

 4. Eίδα την άποψη των αμερικανών σχετικά με την μη χρήση χρημάτων φορολογουμένων για να σωσουν εφημερίδες. 100% μαζί τους… Υπάρχουν ηλεκτρονικές, συνδρομητικές και μή… γιατί να παίρνω χαρτί… με τις LCD οθόνες να είναι κάτω από 200 ευρώ για 15-17 ίντσες…

  Σχόλιο από ammmodytes vipera meridionalis | 24/09/2009 | Απάντηση

  • Όλα αυτά έχουν όντως μια «εθιστική» πλευρά όπως έχει και ο καπνός, το αλκοόλ κ.λ.π. Το ζήτημα όμως είναι, ότι αυτοί που τα σχεδίασαν και τα προώθησαν δεν είχαν σίγουρα στο νου τους την εξυπηρέτηση, την ικανοποίηση ή την εκτόνωση του πολίτη. Άλλοι ήταν και είναι οι στόχοι τους… Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Ας μη ξεχνάς, πως ό,τι είναι ευχάριστο δεν είναι και απαραίτητα χρήσιμο ή ωφέλιμο.
   Το ότι συμφωνείς με τους αμερικανούς πολίτες δεν με εκπλήσσει. Φυσικό είναι. Ποιος θα συμφωνούσε με αυτή τη παράλογη σπατάλη του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να διατηρηθεί ένα παρωχημένος μηχανισμός χειραγώγησης της κοινής γνώμης;

   Σχόλιο από Alkimos | 24/09/2009 | Απάντηση

 5. […] πηγή:«Απειλή για τη δημοκρατία τα blogs», δηλώνει ο Ομπάμα. […]

  Πίνγκμπακ από Μπαράκ Ομπάμα: “Tα blogs απειλούν την Δημοκρατία” « του Γιάννη Παπαϊωάννου | 08/10/2009 | Απάντηση

 6. […] Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα;Αλκιμος […]

  Πίνγκμπακ από «Απειλή για τη δημοκρατία τα blogs», δηλώνει ο Ομπάμα. | Search Top Greek Blog | 09/10/2009 | Απάντηση

 7. […] Ποια θα είναι όμως η επόμενη ημέρα; Αλκιμος […]

  Πίνγκμπακ από «Απειλή για τη δημοκρατία τα blogs», δηλώνει ο Ομπάμα. | Όλα στην φόρα | 09/10/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s