Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η «ηθική» αυτών που μας κυβερνούν

«Είναι ιδιαίτερα ψυχροί, υπολογιστές, άσπλαχνοι και, με λίγα λόγια, συνιστούν απειλή».

Το θετικό που προέκυψε από την τελευταία οικονομική κρίση, είναι, το ότι έβγαλε στη φόρα τα άπλυτα των τραπεζιτών, αυτών που κυβερνούν δηλαδή τον σύγχρονο κόσμο. Τα μεγαθήρια που αυτοί διοικούν, όπως η περιβόητη Goldman Sachs, ακολουθούμενη από τις Deutsche Bank, Chase Manhattan,  JPMorgan κλπ., βρίσκονται εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια στις πρώτες στήλες των εφημερίδων και αποτελούν συχνά το πρώτο θέμα των ειδήσεων στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, όχι για τίποτα άλλο, αλλά για τα συνεχή σκάνδαλα που αποκαλύπτονται.

Ποιο είναι το ποιόν αυτών των ανθρώπων, όμως, που έχουν καταφέρει να φορέσουν ζουρλομανδύα σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, και που έχουν καταφέρει να φέρουν τα πάνω κάτω στην οικονομία;

Ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο τους περιγράφει η Μαρία Δεναξά, στην aixmi.gr:

“Ο Κλάιβ Μπόντι, έως πρόσφατα καθηγητής στο Nottingham Business School του Nottingham Trent University υποστηρίζει ότι υπεύθυνοι για την πιο σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι μερικοί ψυχοπαθείς που κατάφεραν να πάρουν τα ηνία του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος .

Σε άρθρο του στην Journal of Business Ethics, με τίτλο «Εταιρικοί Ψυχοπαθείς – H θεωρία της ψυχοπάθειας στην παγκόσμια οικονομική κρίση», ο Clive R. Boddy περιγράφει τους ψυχοπαθείς οι οποίοι ανήκουν μόλις στο 1% του πληθυσμού, ως άτομα που εξαιτίας ίσως ανώμαλης δραστηριότητας των νευρώνων του εγκεφάλου έχουν έλλειψη συνείδησης, ελάχιστα συναισθήματα ενώ εμφανίζουν ανικανότητα για συμπάθεια ή αντιπάθεια για άλλους ανθρώπους. Μια χαρά, δηλαδή…αλλά υπάρχει και συνέχεια!

Είναι ιδιαίτερα ψυχροί, υπολογιστές, άσπλαχνοι και, με λίγα λόγια, συνιστούν απειλή για τις εταιρίες στις οποίες κατάφεραν να εργάζονται σε θέσεις «κλειδί» και, βεβαίως, αποτελούν μεγάλη απειλή για την κοινωνία.[…]

O William Cohan, συγγραφέας του βιβλίου «Χρήμα και Ισχύς: Πώς η Goldman Sachs κατάφερε να κυβερνά τον κόσμο», υπογραμμίζει ότι τα βαθύτερα αίτια της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθούν στην εποχή που άτομα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αναρριχήθηκαν στα ανώτατα κλιμάκια του Χρηματοπιστωτικού Τομέα .[…]

Πριν από κάποιους μήνες, μια έρευνα Ελβετών που δημοσιεύθηκε στο Der Spiegel, υπογράμμιζε ότι οι traders συμπεριφέρονται με τρόπο πολύ πιο εγωιστικό απ’ ό,τι ένας μεγάλος αριθμός ψυχοπαθών. Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Gardian αναφέρει ότι η επιμονή των ανθρώπων αυτών για προσωπικό πλουτισμό προκάλεσε απώλεια ευγένειας, ισότητας, δικαιοσύνης ή οποιασδήποτε συγκεκριμένης αίσθησης κοινωνικής ευθύνης. Γι’αυτό φαίνονται σαν να κοροϊδεύουν για την καταστροφή που προκαλούν στη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

«Λένε ψέματα με χαμόγελο, αγνοούν την ανάμειξη ή τη συμμετοχή τους σε γεγονότα, επιρρίπτουν τυχόν λάθη τους σε άλλους με τρόπο πολύ πειστικό, και δεν έχουν καμία αμφιβολία για τη δική τους αξία που, φυσικά, δεν έχουν. Από την άλλη με απερίγραπτη ικανοποίηση απομακρύνονται από τον Αρμαγεδώνα που προκάλεσαν και τους απέφερε τεράστια κέρδη έχοντας, όμως, πρώτα βρει έναν καινούργιο ρόλο : του συμβούλου κυβερνήσεων- και όχι μόνο- με αποστολή να σώσουν, να περισώσουν ή να αποφύγουν μια νέα καταστροφή», αναφέρει το Βρετανικό έντυπο.

Οι συγγραφείς, αλλά και οι δημοσιογράφοι του Der Spiegel και Gardian, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, εκτός από τις περγαμηνές που θα πρέπει να έχουν χρηματιστές, τραπεζίτες και traders που προορίζονται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις και να διαχειριστούν τις τύχες χιλιάδων ανθρώπων, θα πρέπει να ελέγχονται και για το κατά πόσο είναι προικισμένοι με συναισθήματα! Για το κατά πόσο νοιάζονται για τον συνάνθρωπό τους !” […]

*

Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν οι αναγνώστες, πως δεν διαφέρει πολύ η πραγματικότητα από την παραπάνω περιγραφή. Το εξοργιστικό όμως βρίσκεται, στο ότι αυτή η «ηθική» έχει περάσει και στα υποχείριά τους, αυτούς δηλαδή, που τους έχουν τοποθετήσει σε ηγετικές θέσεις στα διάφορα κράτη και που τους έχουν βαφτίσει «πολιτικούς». Τα χαρακτηριστικά αυτά ταιριάζουν  απόλυτα και στα δικά μας ξεφτέρια, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση «παιδική χαρά», καθώς και η τωρινή «πολύχρωμη».

Η ανωτέρω περιγραφή, που έλεγε: «Λένε ψέματα με χαμόγελο, αγνοούν την ανάμειξη ή τη συμμετοχή τους σε γεγονότα, επιρρίπτουν τυχόν λάθη τους σε άλλους με τρόπο πολύ πειστικό» ταίριαζε γάντι στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον Π. Μπεγλίτη, όπως τους είδαμε χθές να τοποθετούνται για την απόφαση του Εισαγγελέα κ. Γ. Πεπόνη να διαβιβάσει τη δικογραφία, σχετικά με τις καταγγελίες περί τεχνητής διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009, στη Βουλή. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε συγκεκριμένα ο Π. Μπεγλίτης: «Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα». Όσο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου, αρκούσε το ειρωνικό του χαμόγελο, που τα έλεγε όλα, όταν ερωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους. Όσο για τον ΓΑΠ… ε, εκεί έχει αποκλειστικά τον λόγο η…επιστήμη!

Συμπέρασμα: Ο Θεός να φυλάξει την ανθρωπότητα, διότι κάποιοι ψυχοπαθείς έχουν καταλάβει την γέφυρα και οδηγούν το σκάφος απευθείας στα βράχια!

.
__________
(*)Όσοι επιθυμούν να βλέπουν με τα μάτια και να σκέπτονται με το μυαλό και όχι με το …στομάχι (θυμικό), καλό είναι να ρίξουν μια ματιά στο πολύ αποκαλυπτικό άρθρο του Jack Mullen στο GoldSeek.com:  “ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ”. Ένα άρθρο καταπέλτης!
Και ας προσέξει ο αναγνώστης πως το άρθρο αυτό μπορεί να αναφέρετε στην Αμερική και στους Αμερικανούς, αλλά ταιριάζει μέχρι κεραίας και με την ελληνική πραγματικότητα.
.

***

21/01/2012 - Posted by | Politic | , , , , , , ,

8 Σχόλια »

  1. Τα σχόλια που ακολουθούν είναι από την αναδημοσίευση, στο olympia.gr.

    Σχόλιο από Alkimos | 22/01/2012 | Απάντηση

  2. Τη νομοθετικη εξουσια ομως,δεν την ασκουν ουτε οι χρηματιστες ουτε το 1% του του παγκοσμιου πληθυσμου που κατεχουν το συντριπτικο ποσοστο του παγκοσμιου πλουτου!
    Οι νομοι που τους επετρεψαν να ασκουν οικονομικη τυρανια στους πολιτες ολου του κοσμου ψηφιστηκαν απο δημοκρατικα εκλεγμενα κοινοβουλια ανα τον πλανητη τα οποια οι πολιτες υπομενουν..
    Οι χρηματιστες κανουν την δουλεια τους εφοσον καποιοι αλλοι δεν εκαναν την δικη τους χρονια τωρα.

    Σχόλιο από Rio | 22/01/2012 | Απάντηση

    • Μα νομίζω πως είναι ολοφάνερο πως στον πολιτικό τομέα έχουμε ψυχοπαθείς το ίδιο όπως και στον οικονομικό.

      Σχόλιο από anarmodios | 22/01/2012 | Απάντηση

  3. Θα μπορούσαν να εκδώσουν ομόλογα της ομογένειας με βάση το χρυσό στην αξία τους , θα μπορούσαν να ,να ,να …

    …δεν κατέχω οικονομικά , τυγχάνει να έχω δουλέψει όμως ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην πρώην Ιντεραμέρικαν πάνω σε ασφαλιστικά αμοιβαία κεφαλαία(επί του αείμνηστου Σημίτη του χρηματιστήριου ) …banksurance κτλ με αδεία εξασκήσεως επαγγέλματος πρώην χρηματοοικονομικού συμβούλου κτλ με πλήρη κάλυψη από το νόμο , τυγχάνει να έχω σπουδάσει με πλήρη υποτροφία πάνω σε ανωτέρω δίπλωμα στην IATA international Air Transfer Association (Higher Diploma in Travel and Tourism Administration) με τα τελευταία 5 με 6 χρόνια ενασχολήσεις πάνω στις International Relation and European studies με προοπτικές Διδακτορικού(οπού είναι και η αγαπημένη μου ενασχόληση και το εξειδικευμένο μου αντικείμενο πάνω στο Conflict and peace studies στο Μεσανατολικό , Ιράν , κτλ …
    Και ενώ ρε αλήτες και ο πλέων αδαείς (όπως εγώ) αντιλαμβάνεται τι πρέπει να κάνει για να σωθεί ότι σώζεται εσείς ξεπουλάτε άρον, άρον τα πάντα.. .

    Λαβα και Μπουρμπερη στους Προσκυνημένους …

    Σχόλιο από Λ | 22/01/2012 | Απάντηση

  4. συμφωνώ κι επαυξάνω με το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου. άλλωστε είναι γνωστά όλα αυτά. με δύο επισημάνσεις μόνο:

    1 δεν είναι ψυχοπαθείς, αλλά κοινωνικοπαθείς: sociopaths, μανιπουλαδόροι, ανάλγητοι, χωρίς τύψεις, ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΤΙΕΣ ΕΠΙ ΣΤΡΑΤΙΩΝ σε όλα τα επίπεδα

    οι τύψεις είναι το απόλυτο κριτήριο για να καταλάβουμε έαν κάποιος εμπίπτει στη κατηγορία των κοινωνικοπαθών ατόμως ή όχι: εάν τις έχει τότε δεν είναι κοινωνικοπαθές άτομο, εάν δεν βιώνει τύψεις, τότε είναι

    2 λέει το άρθρο κάπου
    Το εξοργιστικό όμως βρίσκεται, στο ότι αυτή η «ηθική» έχει περάσει και στα υποχείριά τους, αυτούς δηλαδή που έχουν τοποθετήσει σε ηγετικές θέσεις στα διάφορα κράτη και που τους έχουν βαφτίσει «πολιτικούς».

    διαφωνώ εντελώς: δεν πρόκειται για υποχείρια, αλλά για του αυτού φυράματος, αυτής της πάστας, αυτής της ηθικής άτομα, που απλά δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό, αν και συμπληρωματικό χώρο: την πολιτική, τα μμε, το χρηματιστήριο κλπ.

    η ίδια αναλγησία, η ίδια εξουσιολαγνεία, η ίδια εγωπάθεια.

    πέρα απ τη πλάκα, υπάρχει ένα είδος »πλαφόν» στη πυραμίδα της σταδιοδρομίας: όλοι μπορούν σε 2-3 δεκαετίες να προκόψουν και να αποκτήσουν πολλαπλά αγαθά με τις δεξιότητες, με τις γνώσεις, με τη σκληρή δουλειά. αλλά η κορυφή, το »τοπ 100» δεν κατακτιέται με αυτές τις προυποθέσεις, αλλά με κυνισμό, στυγνή εκμετάλλευση, μεταβλητή ηθική, ανίερες συμμαχίες, τον ανελέητο ανταγωνισμό και όλα τα υπόλοιπα που συνοψίζονται στον όρο »ψυχοπαθής» ή καλύτερα στον όρο sociopath

    αναφορικά με την πολλή γκόλντμαν και άλλους χρηματοπιστωτικούς φορείς, αλλά και μεγάλες πολυεθνικές ανεξαρτήτως αντικειμένου:

    καλλιεργούν με την εταιρική φιλοσοφία τους ένα νέο τύπο ανθρώπου που θέλει »να πετύχει»

    φροντίζει την υγεία του, κοιμάται καλά, δεν καπνίζει, δεν πίνει, παίρνει τις πολυβιταμίνες του, ασκείται συστηματικότατα, ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ και την ΑΝΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ διαπραγματεύσεις….

    στη δεκαετία του 80 αλλά ίσως και σήμερα, όλα τα ανώτατα στελέχη των ιαπωνικών εταιριών ασκούσαν πολεμικές τέχνες των σαμουράι με ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνικές ΑΝΑΠΝΟΗΣ… τα ίδια κάνουν σήμερα κι οι κινέζοι επιχειρηματίες με τάι τσι και διάφορα συναφή. όχι γιατί είναι του »οικολογικού τρόπου ζωής» αλλά διότι απέναντι στους δυτικούς έχουν και διατηρούν καλύτερη φυσική κατάσταση και αντοχές που χρησιμοποιούν στις διαπραγματεύσεις, τις εξαγογές, την επέκταση της αυτοκρατορίας που χτίζουν σιγά σιγά.

    εκεί που ο γερμανός, ο γάλλος, ο αμερικάνος αρχίζουν να τα »φτύνουν», οι κίτρινοι φαίνονται ακμαίοι λες και ξεκίνησαν εκείνη τη στιγμή….

    αυτά να τα βλέπουμε εμείς που καπνίζουμε 2 πακέτα την ημέρα, έχουμε κάτι μπάκες λες κι είμαστε στον 7ο μήνα, κι όταν ακούμε για γυμναστική φτύνουμε το κόρφο μας αναλογιζόμενο το γαπ με το κανώ του….

    Σχόλιο από שי | 22/01/2012 | Απάντηση

  5. επιπλέον η ιστορία είναι γεμάτη με παρόμοιους ψυχοπαθείς σε όλους τους αιώνες: βασιλείς, αυτοκράτορες, θρησκευτικούς ηγέτες, σφετεριστές, επίδοξους, επαναστάτες, πραξικοπηματίες, στασιαστές, δελφίνους έτοιμους να σφάξουν να δηλητηριάσουν να εκτελέσουν να στραγγαλίσουν, να κάψουν…. πατεράδες τους γιους, γιοι τις μανάδες, μανάδες τους συζύγους και όλοι μαζί το …υπόλοιπο σόι

    οπότε, μια απ τα ίδια

    απλώς σήμερα είμεθα ολίγον τί …τεχνοκράτες

    🙂

    Σχόλιο από שי | 22/01/2012 | Απάντηση

  6. Τα λέει ο Λομπαζέφσκι. Διαβάστε την συνέντευξή του. Είναι αρκετά εφιαλτική η κατάσταση. Και δυστυχώς οι ψυχοπαθείς δεν είναι μόνο στον οικονομικό τομέα. Είνα και στον πολιτικό.

    http://www.sott.net/articles/show/203026-Lobaczewski-and-the-origins-of-Political-Ponerology

    http://en.wikipedia.org/wiki/Andrzej_%C5%81obaczewski
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ponerology

    Θραξ Αναρμόδιος

    Σχόλιο από anarmodios | 22/01/2012 | Απάντηση

  7. […] από το blog Alkimos Share this:Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ by UDemand. Bookmark the permalink. […]

    Πίνγκμπακ από Η “ηθική” αυτών που μας κυβερνούν | UDemand | 24/01/2012 | Απάντηση


Σχολιάστε