Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η έκδοση χαρτονομισμάτων ως η τελευταία λέμβος σωτηρίας!

Από τη «Φωνή της Ρωσίας» – 12/10/2010

Συναλλαγματικός πόλεμος – ανάμεσα στον τροχό του πληθωρισμού και των εμπορικών πολέμων.

Το παιχνίδι των κορυφαίων παγκόσμιων οικονομιών με στόχο την υποτίμηση των εθνικών τους νομισμάτων εντείνεται. Αφού έχασαν κάθε ελπίδα για σύντομη έξοδο από την κρίση, διάφορες χώρες προσπαθούν να επιταχύνουν μόνες τους αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας τα εμπορεύματά τους πιο ελκυστικά χάρη στη χαμηλή ισοτιμία του εθνικού τους νομίσματος.

Η Ιαπωνία σιωπούσε αρκετό καιρό, παρακολουθώντας, στην αρχή τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μετά την Ευρώπη, που προσπαθούσαν να αναγκάσουν την Κίνα να αρχίσει να ενδυναμώνει το γιουάν.  Ωστόσο μετά και το ίδιο το Τόκιο άρχισε μεθοδικά να υποτιμά το γιεν. Η Αμερική προσπαθεί να εξασθενήσει το δολάριο, θέτοντας σε λειτουργία την εκτυπωτική μηχανή. Τελικά στην αρχή ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκβίντο Μαντέγκα είδε ότι στον κόσμο διεξάγεται συναλλαγματικός πόλεμος και μετά αυτό διαπιστώθηκε και από το Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν. Πολλοί γνωστού κύρους εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν τα ωραία λόγια και να πούμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη. Δηλαδή ότι ο κόσμος εισέρχεται σε νέα φάση οικονομικής κρίσης. Όμως δεν επιτρέπεται να φτάσει η υπόθεση στη χρεοκοπία κάποιων κρατών. Ας θυμηθούμε έστω την Ελλάδα, την οποία από την κατάρρευση προσπαθούσαν να σώσουν όλες οι χώρες της ευρωζώνης. Γι΄αυτό μόνο ένας τρόπος σωτηρίας από τα χρέη απομένει – η έκδοση χαρτονομισμάτων, η οποία θα υποτιμήσει μέχρι εξευτελισμού τα υφιστάμενα χρέη. Ωστόσο ο πληθωρισμός θα αποτελέσει και φοβερό κτύπημα για όλη την παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σε συνέντευξη που έδωσε στη » Φωνή της Ρωσίας» ο Διευθυντής του Τμήματος αναλυτικών πληροφοριών του Πρακτορείου «RBK» Αλεξάντρ Γιάκοβλεφ:

«Οποιοιδήποτε παρεμβατισμοί στις συναλλαγματικές αγορές από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών οδηγούν σε τελική ανάλυση στην εκτύπωση χρημάτων και στην αύξηση της πίεσης των τιμών και του πληθωρισμού. Οι προσπάθειες αύξησης της ανταγωνιστικότητας των εμπορευμάτων στις παγκόσμιες εμπορικές αγορές μέσω της υποτίμησης, η οποία προκαλείται από τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας μιας χώρας, έχουν ως συνέπεια απώλειες και στην οικονομία αυτής της χώρας, και στην παγκόσμια οικονομία γενικά».

Πάντως θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι τωρινές συναλλαγματικές μάχες έχουν τοπικό χαρακτήρα και οι διάφορες χώρες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο, για να εκφοβίσουν η μιά την άλλη. Όντως δεν είναι τυχαίο που η Ρωσία στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν δήλωσε ότι οι τωρινοί συναλλαγματικοί πόλεμοι δεν απειλούν τον κόσμο, οι δυνατότητες κερδοσκοπικής χρησιμοποίησης των νομισμάτων έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, συνεπώς δεν πρέπει να πιστεύουμε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα διαδραματίζει κορυφαίο ρόλο στον ανταγωνισμό μεταξύ των διάφορων δυνάμεων. Βέβαια, από την άλλη, η τωρινή κατάσταση μπορεί να αποτελέσει προοίμιο μιας νέας κρίσης, συνεπώς πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε να μην μπορέσει να αναπτυχθεί η συναλλαγματική ιστορία.

.

22/03/2010 - Posted by | Οικονομία | , , , , ,

1 σχόλιο »

  1. φίλε Αλκιμε,

    είναι αυτό που έλεγε παλιότερα ο Πανούσης (Τζίμης) Σοσιαλιστικό υπερρεαλισμό.
    ε ρε γέλια ………

    Σχόλιο από Kostas | 22/03/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε