Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η Ευρώπη της Μέρκελ καταρρέει

Η Γηραιά Ήπειρος του αποκλεισμού: Οι «νεόπτωχοι» της Ευρώπης αριθμούν πλέον 115 εκατομμύρια πολίτες.

Mε τίτλο «Η φτώχεια παγιδεύει τη μεσαία τάξη της Ευρώπης», η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει ένα ρεπορτάζ για τους Ευρωπαίους που ζουν δύσκολα με χαμηλούς μισθούς ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με έναν 75χρονο Έλληνα, τον Δημήτρη Παυλόπουλο, ο οποίος παίρνει σύνταξη 550 ευρώ, από τα οποία τα 150 ευρώ δαπανώνται στα φάρμακα. Γράφει χαρακτηριστικά, πως πρέπει ο εν λόγω συνταξιούχος να κάνει την επιλογή ανάμεσα σε ένα λίτρο γάλα (1,5 Ευρώ) και στην καταβολή της αναλογίας του για την συνταγή των φαρμάκων, διότι δεν μπορεί να τα καλύψει και τα δύο.

Ακολουθεί ο Ισπανός Μανουέλ Χ. -μακροχρόνια άνεργος- που δεν δικαιούται πλέον επίδομα και ζει σε νοικιασμένο σπίτι. Τροφή και ρούχα εξασφαλίζει από ΜΚΟ.

Υπάρχουν επίσης ο Ρομπέρτο και η Μαριλίσα Μαδέρα από τον Ισημερινό, οι οποίοι έχασαν το διαμέρισμα που είχαν αγοράσει στη Μαδρίτη. Με τέσσερα παιδιά και ένα χρέος 100.000 ευρώ, αδυνατούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πρόκειται για μερικά ενδεικτικά παραδείγματα των νεόπτωχων: άλλοτε ήταν η μεσαία τάξη της Ευρώπης, άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή θα πληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το 2009 υπήρχαν στις 27 χώρες 115 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (23,1% του πληθυσμού).

Επιπλέον 100 με 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν επίσης, καθώς δύο μήνες ανεργίας και ένα δάνειο που δεν μπορεί να πληρωθεί μπορούν να βυθίσουν οποιονδήποτε στα χρέη και τον αποκλεισμό.

Το 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν 85 εκατομμύρια άνθρωποι (17% του πληθυσμού). Στην κατάλογο περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στη Βρετανία, όπου η φτώχεια των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η χώρα κατατάσσεται 22η μεταξύ των 27, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος John Rowntree.

Το Λονδίνο είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στη Βρετανία.

«Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία, δεν έχει αυξηθεί τόσο η έκταση της φτώχειας όσο η δριμύτητά της και η συγκέντρωσή της σε συγκεκριμένες ομάδες» επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Πολ Μαρί-Κλόσε.

«Από την κρίση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι. Στην Ισλανδία το φαινόμενο είναι δραματικό».

Τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Βουλγαρία (46,2%) και στη Ρουμανία (43,1%) τα ποσοστά της φτώχειας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Ολλανδία (15,1%) και η Σουηδία (15,9%).

Η ειρωνεία του πράγματος: το  2010 ήταν το Ευρωπαϊκό Έτος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο «έκλεινε» η Στρατηγική της Λισαβόνας: πρέπει να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα εν όψει και της νέας Στρατηγικής με ορίζοντα το 2020.

Όμως η κρίση διέλυσε τις καλές προθέσεις. Και ο βασικός στόχος της Στρατηγικής 2020, να περιοριστεί αυτή τη δεκαετία ο αριθμός των φτωχών σε 20 εκατομμύρια μοιάζει πλέον με κενό γράμμα…

.

Σχόλιο:
.
Όταν καταφέρουμε εμείς οι Έλληνες να αντιληφθούμε ότι αποτελούμε μέρος ενός πιο ευρύτερου πλαισίου, ίσως τότε να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με πιο πρακτικά πράγματα από το να μεμψιμοιρούμε για τους κακούς ευρωπαίους, τους  διεφθαρμένους πολιτικούς μας, και την κακομοιριά του τόπου μας. Τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι συμπτώματα μιας γενικευμένης κατάστασης, η οποία ή είναι αποτέλεσμα αποτυχίας του Συστήματος (το πιο πιθανό) ή αποτελούν μέτρα σχεδίων ολοκληρωτισμού.
.
Για το τελευταίο γίνεται βέβαια πολύς λόγος, αλλά προσωπικά έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως μάλλον υπερεκτιμάμε τις ικανότητες του Συστήματος να ελέγχει τα πράγματα. Το πιο πιθανό είναι, πως αντί να προηγείται των γεγονότων μάλλον ακολουθεί… Κάνει προσαρμογές δηλαδή και αλλάζει συνεχώς τα σχέδια προσπαθώντας ταυτόχρονα να θολώσει τα νερά μέσω της προπαγάνδας των ΜΜΕ, ώστε να μη αντιλαμβάνεται ο κόσμος το χάος το οποίο στην πραγματικότητα επικρατεί. Δημιουργεί δηλαδή ένα τεχνητό χάος παραπληροφόρησης, για να μη μπορεί ο απλός κόσμος να αντιδράσει, να ξεσηκωθεί, όπως θα ήταν φυσικό αν αποδεικνυόταν ότι έχουν χάσει στην πραγματικότητα τον έλεγχο.
.
Το τεχνητό αυτό χάος τους βολεύει, διότι τους δίνει έτσι τη δυνατότητα να ανασυνταχθούν.
.
Όλα δείχνουν, πως μέχρι στιγμής τα έχουν καταφέρει, διότι ο κόσμος εξακολουθεί να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, χάρη των πολιτικών/μαριονέτες, των ΜΜΕ, αλλά και των κληρικών ακόμη, διότι αποδεικνύεται πως και αυτοί είναι στο …κόλπο.  Στο «κόλπο» της αποκοίμισης της λαϊκής μάζας, διότι γνωρίζουν, πως αν αυτή η λαϊκή μάζα ξυπνήσει θα τους πάρει όλους …παραμάζωμα.  
.

***

01/02/2012 - Posted by | Κοινωνικά | , , , , , , , , , ,

11 Σχόλια »

 1. ΕΝΩΣΗ

  ΟΛΟΙ οι Ελληνες ΕΝΩΜΕΝΟΙ για να ΤΕΛΙΩΣΟΥΜΕ την ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.

  και οι τράπεζες στον πλανήτη θα πρέπει να φύγουνε από τα χέρια των ιδιωτών, εκεί είναι η ρίζα του κακού ……

  Σχόλιο από ΚΡΙΤΩΝ | 01/02/2012 | Απάντηση

 2. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά όταν καταλάβεις το εξής απλό.
  Η Ευρώπη,αυτό το Νομικό μόρφωμα, δεν στήθηκε για τους Λαούς,τον απλό Πολίτη.
  Εξυπηρετεί μόνο το ΚΕΦΑΛΑΙΟ,δηλαδή αυτούς που το κατέχουν.
  Και εφ όσον το Κεφάλαιο θέλει περισσότερα Κέρδη και δεν παίρνει πάνω του καμία Χασούρα,
  τόσο περσσότερο οι Λαοί θα πληρώνουν με το αίμα τους,στην κυριολεξία,τις Ελίτ του Χρήματος.

  Υ.Γ.Εδώ κάποτε ένας κοινός απατεώνας έλεγε ότι το 2010 θα πιάσουμε την Ευρώπη…

  Σχόλιο από Αμετανόητος | 01/02/2012 | Απάντηση

 3. οι σιωνιστές βοήθησαν τους Γερμανούς στον 2ερο παγκόσμιο πόλεμο

  οι σιωνιστές δίνουν τώρα εντολές στην Μέρκελ να διαλύσει τους λαούς

  αυτά μέχρι την Παρασκευή 03.02.2012

  γιατί την Παρασκευή πρόκειται να τελειώσει το παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης με την Ελλάδα

  οι υπόλοιποι λαοί;;;;

  θα μας ακολουθήσουν

  γειά σου Rothschild με τα ωραία σου

  Σχόλιο από Against New World Order | 01/02/2012 | Απάντηση

 4. Το σχέδιο «Ενωμένη Ευρώπη» απέτυχε… Οι Έλληνες θα πρέπει να συσπειρωθούν μάλλον, με αλληλεγγύη, ώστε να αντιμετωπίσουν πρακτικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει. Η συσπείρωση από εκεί αρχίζει… Πρώτα συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και αμέσως μετά πρακτικά μέτρα αντιμετώπισης των συλλογικών καθημερινών αναγκών. Αλλιώς μοιάζει σαν τον στρατό που πάει στην μάχη χωρίς πολεμοφόδια.

  Σχόλιο από alkimos | 01/02/2012 | Απάντηση

 5. Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο σου – όπως μπορεί να θυμάσαι από προηγούμενα σχόλια μου – η Ιστορία μας διδάσκει ότι η συσσώρευση δύναμης οδηγεί σε ολιγαρχικές πρακτικές και γρήγορη κατάρρευση (ιστορικά γρήγορη) –
  φυσικά και η εκάστοτε άρχουσα τάξη αδυνατεί να οδηγήσει τις εξελίξεις, απλά λόγω θεσης τις εκμεταλλεύεται πιο εύκολα και λόγω ανοησίας/απληστίας νομίζει ότι τις οδηγεί… και αυτό οδηγεί στη ρήξη

  Σχόλιο από Dimitris | 01/02/2012 | Απάντηση

  • Περιμένω να δω κάποια πρωτοβουλία από τα δυνατά μπλοκ στο ελληνικό διαδίκτυο, για την δημιουργία μιας ομάδας αλληλεγγύης, που θα συνδράμει πρακτικά στις άμεσες ανάγκες των ποιο αδύναμων συμπολιτών μας, αλλά το μόνο που βλέπω, είναι, «αμπελοφιλοσοφία» και «επαναστατικούς αλαλαγμούς» του …πληκτρολογίου. Το μόνο από τα δυνατά μπλοκ (ίσως το ποιο δυνατό) που είχε τολμήσει να κάνει κάτι πρακτικό, ήταν το «τρωκτικό» του αδικοχαμένου Σωκράτη Γκιόλια… Από τότε που το σβήσανε… τίποτα! Μόνο «υψηλού» επιπέδου «αναλύσεις» και «αποκαλύψεις»…

   Φαντάζεσαι ποια θα ήταν η ανταπόκριση, αν έπαιρναν οι διαχειριστές κάποιου από αυτά τα μπλοκ -που έχουν χιλιάδες (ναι! χιλιάδες) αναγνώστες, καθημερινά- την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μια τέτοια ομάδα αλληλεγγύης;

   Αν ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, θα μπορούσαν να αναθέσουν την διαχείριση του εγχειρήματος σε επιτροπή εθελοντών από τον χώρο γνωστών προσωπικοτήτων, κάτω από την επίβλεψη κάποιου -επίσης εθελοντή- αδέκαστου, νομικού. Η δράση αυτής της ομάδας θα προβαλλόταν κατόπιν ευρέως μέσα από τα μπλοκ και είμαι βέβαιος πως και η ανταπόκριση αλλά και το πρακτικό όφελος θα ήταν τεράστιο.

   Πιστεύω πως μόνο τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ικανές να μας βγάλουν από το αδιέξοδο, όχι η κακομοιριά, η μουρμούρα και η υψηλή φιλοσοφία…

   Οι πεινασμένοι, οι άστεγοι, οι άνεργοι και οι απελπισμένοι, έχουν άλλες ανάγκες, και δεν τους ωφελεί σε τίποτα η ενημέρωση για τα ταξίδια του «Κωσταρίκα», του Παπαδήμου , ή τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ.

   Σχόλιο από alkimos | 01/02/2012 | Απάντηση

   • απόλυτη ταύτιση απόψεων! έχω βαρεθεί να μιλάω για τους επαναστάτες του «καναπέ» και να προσπαθώ να βάλω λίγο πραγματικότητα σε γνωστούς και φίλους (on/off line) – αλλά το μόνο που εισπράτω είναι τι θα μπορούσε να γίνει, και πως πρέπει να γίνει…κανείς όμως δεν κουνιέται να κάνει κάτι……
    όπως ξέρεις Άλκιμε ζω στο εξωτερικό, και θέλω να βοήθήσω του συμπολίτες με πρόβλημα – όχι ότι θα τους το λύσω αλλά μπορώ και εγώ να κάνω κατι (ακόμη) – αλλά δεν υπάρχει ευκολος τρόπος…… κανείς πρωτοβουλία, όυτε ιδιώτης, ούτες δημόσιος φορέας.

    γιατί δεν ξεκινάς κάτι? απο όσο βλέπω έχεις (on line) φίλους – και καλούς….
    μόλις πιάσει θα αρχίσουν και τα πρωτοκλασάτα ιστολογία να βοηθάνε…..

    Σχόλιο από Dimitris | 01/02/2012 | Απάντηση

    • Η πρωτοβουλία αν δεν είναι πηγαία, από αυτούς που έχουν την δυνατότητα να κινητοποιήσουν κόσμο, τότε η πρωτοβουλία κάποιου τρίτου δεν λαμβάνεται υπόψη διότι υπάρχει βλέπεις στον τόπο μας το μικρόβιο της ιδιοτέλειας, της αυτοπροβολής, του εγωπρωτισμού. Έτσι δυστυχώς χάνονται στον τόπο μας οι ευγενείς προθέσεις και οι υγιείς πρωτοβουλίες και παραμένει μόνο ο …«χουλιγκανισμός».

     Σχόλιο από alkimos | 01/02/2012 | Απάντηση

   • Φαίνεται ότι η εποχή των «έτοιμων» κομμάτων με το …… κλειδί στο χέρι, τελειώνει ανεπιστρεπτί. Ότι και να βγάζουν τα γκάλοπ, ο κόσμος γενικά έχει «παγώσει» ….. η σημερινή εμπειρία «γράφει»…….
    …. Εκεί έξω υπάρχουν αρκετές κινήσεις, η συμπεριφορά όμως του κόσμου είναι γενικά δύσπιστη, ………από ωραία λόγια έχει ακούσει αρκετά και πολλές φορές μάλιστα, αλλά όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται έχει βγεί τσουρουφλισμένος …

    Από την άλλη πλευρά παγκοσμίως ο ρόλος των τραπεζών αποκαλύφθηκε περίτρανα μάλιστα ως η καταστροφοποιός αιτία απέναντι στην ίδια την Παραγωγή …… κλείνουν βιοτεχνίες, κλείνουν εργοστάσια, μεγαλώνει η ανεργία, για να κερδίζουν οι τράπεζες.
    Οι τραπεζιτοτοκογλύφοι που ελέγχουν την σημερινή πολιτική και την … ενημέρωση με τα Μ.Μ.Σκοταδισμού.
    Σε κάθε περίπτωση όμως και παρ΄ όλες τις οικονομικές «ενέσεις» που γίνονται προς το τραπεζικό σύστημα από μέρους των κρατών, τα κουκιά δεν τους βγαίνουνε …… ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΑΙΝΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ «ΠΕΡΠΑΤΑΕΙ» ΑΛΛΟ …. απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο στο Τσουνάμι που έρχεται.

    Ο Κόσμος αλλάζει και οι άνθρωποι προς το παρόν σιωπούν, αλλά σε μιά σιγή που μοιάζει με εκείνη που προηγείται λίγο πριν το ξέσπασμα του Τυφώνα και της Λαίλαπας.

    Σχόλιο από ΚΡΙΤΩΝ | 02/02/2012 | Απάντηση

 6. ΟΝΕΙΡΟ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ..ΠΕΡΑΣΕ…

  ΟΣΟ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒ ΟΥΜΕ ..

  ΙΣΩΣ ΣΩΘΟΥΜΕ…

  ΕΕ. ΕΝΑ ΓΚΕΤΟ…

  ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΓΚΕΤΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΙ ΤΩΝ ΛΑΩΝ…

  ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ Γ ΡΑΙΧ….

  ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΜΕ…ΙΣΩΣ ΣΩΘΟΥΜΕ…

  Σχόλιο από ΜΑΧΗΤΗΣ | 02/02/2012 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s