Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Τα πράγματα είναι σοβαρά!

Δεν είναι δυνατόν να φανταζόμαστε πως η τουρκική ηγεσία έχει αποφασίσει ξαφνικά να …αυτοκτονήσει.

Τα όσα βλέπουμε να διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο μας φανερώνουν πως οι προβλέψεις αρχίζουν να γίνονται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Όσα διαβλέπαμε στον ορίζοντα να πλησιάζουν (βλέπε εδώ) αρχίζουμε να τα νιώθουμε τώρα στη ραχοκοκαλιά μας…

Το ερώτημα όμως που εύλογα ανακύπτει είναι, αν έχουμε να κάνουμε με εξελίξεις βάσει σχεδίου ή μήπως πρόκειται για …έκτατα περιστατικά. Διότι η ιστορία δεν έχει γραφτεί βάσει σχεδιασμών επί χάρτου αλλά μάλλον από κάποιους καθοριστικούς ελιγμούς της τελευταίας στιγμής.

Άλλο είναι όμως να διαβάζεις ιστορία και άλλο να την ζεις, διότι όλα δείχνουν πως στις ημέρες αυτές γράφονται νέες, πολύ σημαντικές, σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.

Το άλλο παράδοξο επίσης είναι, πως οι μεγάλες ιστορικές στιγμές δεν είχαν δώσει τον χρόνο και την ευκαιρία να γίνουν οι επιλογές των πρωταγωνιστών. Πολλές φορές μάλιστα, αυτοί που «κατόπιν εορτής» χαρακτηρίστηκαν ήρωες ή Εφιάλτες ίσως να μην είχαν καν επιλεγεί για οποιεσδήποτε θέσεις ευθύνης ή να είχαν κεντρίσει ιδιαίτερα την προσοχή, αλλά οι περιστάσεις και οι στιγμές τελικά τους ανέδειξαν..

Οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις καθώς τα όσα είδαμε να δρομολογούνται αναφορικά με τη χώρα μας, τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια, δείχνουν, πως βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο. Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τυχαίο ή αν υπάρχει κάποιος άλλος συγκεκριμένος λόγος, αλλά γεγονός είναι πως καλούμαστε για μια ακόμη φορά να ανέβουμε στη διεθνή σκηνή και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει αναλάβει τα καθήκοντά της με συγκεκριμένη αποστολή αυτό έχει γίνει πλέον πασιφανές, χάρη στον ερασιτεχνισμό και τα χονδροειδή λάθη των συμμετεχόντων στην «αποστολή». Έχω λόγους όμως να πιστεύω πως έχουν προκύψει τροποποιήσεις στον αρχικό σχεδιασμό της «αποστολής», κι αυτό λόγω του ότι υπάρχουν –όπως πάντα υπήρχαν- και ορισμένοι οι οποίοι κινούνται εκτός σχεδιασμού και προέρχονται μάλιστα όχι από το εχθρικό στρατόπεδο, αλλά από τους θεωρούμενους «συμμάχους». Εδώ αναφέρομαι για μια ακόμη φορά στους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν θέσει ως φαίνεται σε δράση ένα σχέδιο Β, μέσω του οποίου επιχειρούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να επωφεληθούν από την κρίση.

Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν τους ισχυρισμούς αυτούς υπερβολικούς και άτοπους, αλλά επισημαίνω, πως και ο Καίσαρας αιφνιδιάστηκε όταν είδε ανάμεσα στους συνωμότες τον …Βρούτο.

Η Τουρκία, η οποία έχει αποδείξει ότι κινείται πολύ μεθοδικά και έχει δώσει αποδείξεις άριστης εξωτερικής πολιτικής, είναι βέβαιο ότι έχει εξασφαλισμένα τα νότα της. Δεν είναι δυνατόν να φανταζόμαστε πως η τουρκική ηγεσία έχει αποφασίσει ξαφνικά να …αυτοκτονήσει. Δεν είναι δυνατόν να φανταζόμαστε ότι είναι δυνατόν να θέσει σε τόσο μεγάλο κίνδυνο τα όσα με τόσο κόπο κατάφερε να πετύχει τα τελευταία δέκα χρόνια. Εξάλλου, οι τελευταίες κινήσεις τους δεν αποτελούν κάτι παράδοξο. Είναι απλά η συνέχεια μιας πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια.

Αυτό που πυροδότησε τις τελευταίες ακραίες κινήσεις, είναι ο στρατηγικός ελιγμός του Ισραήλ, δηλαδή η συμμαχία με Κύπρο και Ελλάδα και η απόφαση συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είχε δώσει το στίγμα της εδώ και καιρό. Άρα δεν έχει αιφνιδιάσει κανέναν. Το μόνο σημάδι αιφνιδιασμού είναι Η ΤΟΛΜΗ ΤΗΣ.

Έχω την εντύπωση πως κάποιοι είχαν αμφιβολίες για το αν θα τολμήσει τελικά να κάνει αυτό που έδειχνε ότι επιδιώκει. Τι είναι όμως αυτό που επέτρεψε στην Τουρκία να προχωρήσει χωρίς δισταγμό; Πως είναι δυνατόν να τα βάζει με όλους και με όλα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις διεθνείς συμβάσεις, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ;

Χωρίς πολλές περιστροφές, χωρίς περίτεχνες αναλύσεις και χωρίς δισταγμό, έρχομαι να κρούσω για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, και να δείξω τον σύγχρονο ΒΡΟΥΤΟ που είναι η Γερμανία.

Υπάρχουν αποδείξεις που δείχνουν, πως η Γερμανία είναι η πλάτη της Τουρκίας όπως είναι και του Ιράν. Δεν προκαλεί εντύπωση η ξαφνική ηρεμία του νευρωτικού Αχμαντινεζάντ;

Άρα, θα ήταν πιστεύω συνετό να είμαστε άγρυπνοι, ώστε να μη φτάσουμε να πούμε και εμείς σε κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον: «Κι εσύ τέκνον Βρούτε»;

***

16/09/2011 - Posted by | Γεωπολιτικά | , , , , , , , ,

9 Σχόλια »

 1. Μια ακόμη επισήμανση που ίσως θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη, είναι η εξής:

  Πολλοί ιστορικοί και αναλυτές καθώς και αυτόπτες μάρτυρες, όπως οι γερμανοί στρατηγοί Franz Halder και Heinz Wilhelm Guderian(*), έχουν δηλώσει, πως η Ελλάδα είχε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου στον 2ο ΠΠ.
  Λέγεται, πως η ανάγκη επέμβασης των γερμανικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν τους Ιταλούς, που είχαν υποχωρήσει μπροστά στην αναπάντεχη ορμή των ελληνικών στρατευμάτων στο αλβανικό μέτωπο, έγινε αιτία να καθυστερήσει η εκστρατεία εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Το αποτέλεσμα ήταν καθοριστικό για την έκβαση του πολέμου, διότι οι γερμανοί στρατιώτες ήρθαν έτσι αντιμέτωποι με τον ρωσικό χειμώνα και αποδεκατίστηκαν πριν ακόμη φτάσουν στο πεδίο της μάχης. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που συνέβη με τα στρατεύματα του Ναπολέοντα.

  Το σημείο που πρέπει όμως να προσέξουμε είναι, πως αυτή η εξέλιξη δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας στρατηγικής από μέρους της Ελλάδας ή των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά προήλθε από τον αστάθμητο παράγοντα, που εκείνο τον καιρό λεγόταν: Μουσολίνι!

  Η αλαζονεία και η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση αυτού του φασίστα δικτάτορα ήταν στην ουσία η αιτία αυτής της εξέλιξης.
  Ένα περιστατικό που επιβεβαιώνει, πως οι εξελίξεις δεν καθορίζονται αλλά προκύπτουν συνήθως από αστάθμητους παράγοντες. Δείχνει επίσης, πως η αλαζονεία και η έπαρση δεν είναι οπωσδήποτε οι καλύτεροι σύμβουλοι!

  _____
  (*) « Εγκαρτέρηση μέχρις εσχάτων, θέμα τιμής για τον ελληνικό στρατό», γράφει η γερμανική WELT online σε ένα άρθρο που αναφέρεται στη γενναιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν τα γερμανικά στρατεύματα από τους Έλληνες φαντάρους στο οχυρό Ρούπελ.

  Σχόλιο από Alkimos | 16/09/2011 | Απάντηση

 2. Μερικά στατιστικά στοιχεία για ενημέρωση:

  Στην Γερμανία ζουν περίπου 3,4 εκατ. Μουσουλμάνοι, από τους οποίους οι 100.000 είναι Γερμανοί οι οποίοι έχουν μεταστραφεί (732.000 είναι οι μουσουλμάνοι με γερμανικό διαβατήριο). Το 10% των νεογέννητων είναι παιδιά μουσουλμάνων.

  Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τις σχέσεις των γερμανών με τους Μουσουλμάνους είναι, το ότι ο Κάιζερ είχε χαρακτηριστεί «προστάτης όλων των Μουσουλμάνων (βλέπε εδώ) » και ότι ο Χίτλερ (εδώ) είχε επίλεκτες στρατιωτικές μονάδες σχηματίσει, οι οποίες αποτελούνταν αποκλειστικά από μουσουλμάνους.

  Και τώρα το κερασάκι στην τούρτα, για να μην υπάρχουν αυταπάτες:

  Ένας από τις κορυφαίους γερμανούς διανοητές, που έχει αφήσει εποχή και που έχει διαμορφώσει συνειδήσεις παγκόσμια, είχε μεταστραφεί στη δύση της ζωής του στο Ισλάμ. Αυτός είναι ο Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (βλέπε εδώ), κάτι βέβαια που έχει αποκρυφτεί και που έντεχνα ορισμένοι προσπαθούν να το διαψεύσουν.

  Σχόλιο από Alkimos | 16/09/2011 | Απάντηση

 3. Μα πάντα δεν ηταν η Τουρκία το όργανο των Γερμανών εδώ πέρα?… Και στον Ψυχρό μόνο επειδή εξυπηρετούσαν την Δ. Γερμανία έπαιζαν ΝΑΤΟ, νομίζω.

  Σχόλιο από archaeopteryx | 16/09/2011 | Απάντηση

  • Κάποια πράγματα πρέπει να επαναλαμβάνονται διότι ορισμένοι εξακολουθούν να αρνούνται να πετάξουν τις …παρωπίδες.

   Κοίτα τι έχει γραφτεί στα σχόλια στο Olympia (εδώ), όπου έχει αναδημοσιευτεί το άρθρο. Μιλάμε για ακραία πράγματα, αν και έχω λόγους να πιστεύω πως τα περισσότερα από τα κάπως «περίεργα» σχόλια προέρχονται από βαλτούς προβοκάτορες…

   Σχόλιο από Alkimos | 16/09/2011 | Απάντηση

 4. Αν δεν κανω λαθος τα Γερμανικα συμφεροντα δεχτηκαν συντριπτικο χτυπημα στη Λιβυη,δεν ελαβαν μερος στις επιθεσεις και δεν εχουν ερθει σε επαφη ακομα με το νεο καθεστως εν αντιθεσει με τους αγγλοσαξονες που προλαβαν και το Ερντογαν!
  Στον South Streem θυγατρικη της BASF απεσπασε το 15% οχι λιγο ισως αλλα οχι και αρκετο!
  Σαφως και τους ενδιαφερει το νεο Ελτοραντο της Ανατολικης Μεσογειου.
  Σαφως και ειναι παραδοσιακα οχι εχθροι της Τουρκιας.
  Η ερωτηση ειναι πως θα βοηθησουν την Τουρκια αν και οταν αρχισει να ματωνει.

  ..Δεν ειναι δυνατον να φανταζομαστε πως η Τουρκικη Ηγεσια εχει αποφασισει ξαφνικα να αυτοκτονησει..
  Ειναι δυνατον να το φανταζομαστε εαν η Τουρκικη Ηγεσια ειναι εντεταλμενη….

  Σχόλιο από Observer | 17/09/2011 | Απάντηση

  • Καλώς ήρθες φίλε Observer… Σε χάσαμε!

   Σχόλιο από Alkimos | 17/09/2011 | Απάντηση

  • Στο ερώτημά σου «πως θα βοηθήσει η Γερμανία την Τουρκία», σου θυμίζω, πως η στρατηγική δεν έχει αλλάξει… Παραμένει η ίδια από την εποχή ακόμη του Κάιζερ.
   Ίσως βοηθήσει λίγο στην κατανόηση η διευκρίνιση πως η Τουρκία και το Ιράν δεν αποτελούν παρά μόνο τους «βραχίονες», ενώ τα «ζωτικά όργανα» βρίσκονται σε ασφάλεια. Στην ασφάλεια που προσπαθούν να διατηρήσουν με νύχια και δόντια οι Γερμανοί βάζοντας την υφήλιο να χορεύει …τσάμικο, γύρω από το φάντασμα μιας νέας ποιο χειρότερης ύφεσης.
   Η στρατηγική αυτή αποδείχτηκε όμως –με δραματικό τρόπο, σε δύο καταστροφικούς πολέμους- μη αποτελεσματική, διότι δεν μπόρεσε να υπερισχύσει στα αντανακλαστικά του Ελεύθερου Κόσμου.
   Αυτό που έχει όμως συμβεί είναι ότι οι θεωρούμενοι «προστάτες» του Ελεύθερου Κόσμου να έχουν πάρει το μάθημα και να έχουν σε τέτοιο βαθμό γιγαντωθεί ώστε τα παρωχημένα τεχνάσματα των χολερικών γερμανών να μοιάζουν με αστειότητες. Το μόνο που ίσως καταφέρουν τελικά με τα καραγκιοζιλίκια τύπου «Τσάβες» «‘Ερντογάν» και «Αχμαντινεζάντ» είναι, να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των σχεδίων, που είναι η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!!!

   Σχόλιο από Alkimos | 17/09/2011 | Απάντηση

 5. Εἶναι δυνατὸν βρὲ παιδιὰ νὰ ἀσχολεῖσθε μὲ τοὺς Τούρκους, καὶ μάλιστα νὰ τοὺς παίρνετε στὰ σοβαρά; Γκαρίζουν οἱ ἄνθρωποι μήπως καὶ τοὺς δώσουν κάτι… Ἄς καθαρίσουν πρῶτα μὲ τοὺς Κούρδους καὶ μετὰ βλέπουμε.
  Ἄν εἶναι δυνατόν!…..

  Σχόλιο από Νικόλαος | 17/09/2011 | Απάντηση

  • «Για να είσαι σίγουρος για τη νίκη σε μια μάχη πρέπει να ξέρεις τον εαυτό σου και τον εχθρό αλλιώς οι πιθανότητες σου μειώνονται» – Σουν Τζου «Η τέχνη του πολέμου»

   Σχόλιο από Alkimos | 18/09/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s