Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η ευρωπαϊκή κρίση και το σκληρό πόκερ της Γερμανίας

Η πληγωμένη αρκούδα του βορρά βρυχάται αλλά το τραύμα φαίνεται να είναι βαθύ!

Είναι βέβαια σημαντικό να αποκαλύπτεται η αλήθεια και να βγαίνουν στην επιφάνεια τα κακώς κείμενα, αλλά και η αλήθεια χρειάζεται όμως την ανάλογη διαχείριση. Αν πάρουμε την αλήθεια δηλαδή και την διογκώσουμε με φαντασιώσεις και αυθαίρετες υποθέσεις, τότε δεν θα μας μείνει τελικά παρά μόνο μια ακόμη …φούσκα. Από φούσκες όμως έχουμε πια χορτάσει, αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, στην κατάσταση που έχουμε φτάσει, είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ!!!

Εφόσον καταφέραμε να αποκαλύψουμε τα «υπόγεια σχέδια» και στόχους της «ηθικής» Γερμανίας, επιφέροντας ένα γερό κτύπημα, διότι δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως όντως έχουμε συμβάλει δυναμικά στην αποκάλυψη του «βρώμικου» παιχνιδιού της, ας αξιοποιήσουμε τώρα σωστά αυτήν την ανακάλυψη.

Ας μην αρκεστούμε σε άναρθρες κραυγές και αφορισμούς, που φανερώνουν χαιρεκακία και παθολογική εκδικητικότητα. Ας ανοίξουμε τον «φάκελο» που έχουμε τώρα στα χέρια μας και ας εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή όλο το φάσμα που περιλαμβάνουν τα μυστικά, υπόγεια σχέδια των Γερμανών και προπάντων, ας φροντίσουμε να  διακρίνουμε τις προεκτάσεις αυτών των σχεδίων καθώς και τους συνδέσμους που έχουν αναπτυχθεί.

Ελπίζω να έχει γίνει στο μεταξύ αρκετά σαφές, τουλάχιστον στους αναγνώστες αυτού του μπλοκ, πως οι συμπατριώτες του Γκαίτε και του Σίλερ είχαν πιστέψει ότι η χώρα μας τους ανήκει δικαιωματικά. Έβλεπαν την Ελλάδα όπως βλέπει η Γαλλία τις βορειοαφρικανικές χώρες ή όπως είχε δει η «σιδηρά κυρία» της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ (σήμερα Βαρώνη), τα Νησιά Φώκλαντ. Αυτό σημαίνει άρα, πως τα σχέδια της Γερμανίας μας αφορούν άμεσα. Αν η χώρα μας αποτελούσε γι αυτούς ένα εν δυνάμει προτεκτοράτο και αν οι πολιτικοί μας διαχρονικά είχαν επιτρέψει να διαιωνίζεται αυτή η φαντασίωση, τότε αυτό σημαίνει, πως μια οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή τη διαχρονική «σχέση» θα επέφερε ρήξη. Και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει ακριβώς αυτόν τον καιρό, με αποτέλεσμα να προκαλεί η λεγόμενη αδιαλλαξία της Γερμανίας, έναντι της χώρας μας, μεγάλους τριγμούς, όχι μόνο εντός της ευρωζώνης, αλλά ακόμη και στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα.

Την ώρα που άπαντες σπεύδουν με δηλώσεις τους να στηρίξουν την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Αμερικής, Ομπάμα, ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, αναφέρεται ευθαρσώς στον κίνδυνο κατάρρευσης του ευρώ και στρέφεται ευθέως κατά της ΕΚΤ (βλέπε Γερμανία) λόγω της επιτοκιακής της πολιτικής.

Σε άρθρο του με τίτλο “Μία άψογη καταστροφή”, ο Krugman επισημαίνει πως η αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχει φέρει την τελευταία αντιμέτωπη με ηθικολόγους, όπως οι Γερμανοί, οι οποίοι είναι υπέρμαχοι της επιβολής κυρώσεων και αντιτίθενται σε περαιτέρω διασώσεις με αποτέλεσμα να αναζωπυρώνεται ο πανικός στις αγορές.

Είναι όμως δυνατόν να φανταστούμε πως οι πραγματιστές Γερμανοί θα εφάρμοζαν, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, μια άκαμπτη «ηθικολογική πολιτική»; Κάπως υπερβατική άρα η θεώρηση Krugman.

Μόνο μια εξήγηση υπάρχει άρα για την αδιαλλαξία των Γερμανών και αυτή θα πρέπει να αναζητηθεί όχι με …ψυχαναλυτικά κριτήρια, αλλά μάλλον με οικονομικά και γεωπολιτικά (βλέπε εδώ).

Θα ήθελα να δώσω εδώ μόνο ένα στίγμα, θυμίζοντας τα όσα διαδραματίζονται αυτόν τον καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο με πρωταγωνιστές τους Νέο-Οθωμανιστές Ερντογάν και Νταβούτογλου και προτείνοντας να γίνει η ανάλογη οικονομική και γεωπολιτική αξιολόγηση (βλέπε εδώ).

Μια ουσιαστική πάντως πραγματικότητα, κατά την γνώμη μου, είναι, πως οι εξελίξεις φανερώνουν μια αποδυνάμωση των σχεδίων του άξονα!

.

14/09/2011 - Posted by | Γεωπολιτικά, Politic | , , , , , , , , , ,

11 Σχόλια »

 1. Οι Γερμανοί αποφάσισαν περί το 1900 να ανακτήσουν την αυτοκρατορική τους παρουσία. Από το 1900 μέχρι σήμερα δεν το έχουν βάλει κάτω. Χρησιμοποίησαν τους Ρώσους ποικιλοτρόπως από τότε μέχρι σήμερα, τόσο σαν πηγή πρώτων υλών, όσο και σαν αντίβαρο ή μοχλό πίεσης στους επίσης Γερμανοειδείς Γάλλους και Αγγλοσάξονες. Από το 1990 με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, τα μέχρι τότε προσχήματα έπεσαν και η Αυτοκρατορία έχει αντεπιτεθεί μετά την δεύτερη πρόσκαιρη ήττα της το 1945. Οι μηχανισμοί και οι στόχοι της είναι ίδιοι και απαράλλακτοι με αυτούς από το 1900-1940, αλλά το πακεττάρισμα είναι διαφορετικό: Μεγιστοποίηση εισπράξεων και ζωτικός χώρος. Κεντρικός σχεδιασμός και αποτελεσματικότητα. Σύστημα περιοίκων και ειλώτων.

  Το πιο φρικιαστικό, κατά την γνώμη μου, είναι ότι την μεν Αγγλία την έχουν εξαγοράσει, την δε Αμερική την έχουν καπελώσει, ή μάλλον διχάσει. Αρχικά με τα αυτοκίνητά τους, ενδιάμεσα με τις σοσιαλιστικές μεθόδους (το Cloward-Piven μπορεί να αφορούσε δήθεν αριστερούς, αλλά μάλλον γερμανική εφεύρεση είναι και αυτό το δόγμα και οι «αριστεροί») και με ένα Δημοκρατικό κόμμα που απροκάλυπτα πλέον παρουσιάζεται σαν η «Ευρωπαϊκή» προσέγγιση — λες και ξέχασαν οι Αμερικάνοι γιατί έφυγαν από την Ευρώπη — και με Δούρειο Ιππο πάντα τους …οικολόγους. Η εξαγορά του NYSE εκτός από την άμεση εισαγωγή προϊόντων μαϊμούδων άνθρακα, μπορεί να σημάνει σταδιακά και την Γερμανοποίηση και της Αμερικάνικης αγοράς, αν και εκεί παίζουν και άλλα αντανακλαστικά.

  Εμείς φαίνεται ότι έχουμε περιέλθει στην Γερμανία και ο Μεγάλος Διχασμός δεν υφίσταται πλέον. Οι Γερμανοί συμφωνούν με τους Δυτικούς στο ότι δεν πρέπει να ξαναέχουμε Ορλωφικά, και ενώ μπορεί να έχουν δίκιο, το κίνητρό τους είναι σαφώς ιδιοτελές. Όπως και παλαιότερα, θα είμαστε θέρετρο για τους συνταξιούχους τους, χώρος ανακύκλωσης των σκουπιδιών τους, λίγο παρκάρισμα βιομηχανικού πλεονάσματος, και πάροχος κ_λων για τις προσωπικές ανάγκες τους. Και φυσικά θα παρέχουμε και κανέναν μηχανικό ή υδραυλικό για τις τεχνοκρατικές ανάγκες τους. Και εκτός εάν κάτι έχει αλλάξει, οι Τούρκοι είναι παραδοσιακά φιλογερμανοί. Και οι Βούλγαροι. Το εάν θα τα καταφέρουν στην Τρίτη τους προσπάθεια, ή εάν θα μας αρέσει ή όχι, θα δείξει.

  Σχόλιο από archaeopteryx | 15/09/2011 | Απάντηση

  • Αυτά που γράφεις φίλε μου έχουν αρκετή δόση αλήθειας και ίσως να αποτελούσαν όντως τους στόχους κάποιου σημαντικού πυρήνα της γερμανικής πολιτικής. Όλα αυτά όμως μέχρι τον Οκτώβριο του 2008. Το κράχ στη Wallstreet τότε, με την κατάρρευση της Lehman Brothers, ανάτρεψε όλα αυτά τα σχέδια. Ένα -υποτίθεται τυχαίο- γεγονός, που συνέβη εκείνες τις ημέρες, ίσως φανερώνει τον αιφνιδιασμό της Γερμανίας και τον πανικό που είχε προκληθεί στο στρατηγείο του 4ου Ράιχ. Πρόκειται για το λεγόμενο «τεχνικό λάθος» της κρατικής γερμανικής τράπεζας (τονίζω το «κρατικής») KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau), η οποία μεταβίβασε το ποσόν των 460 εκατ. Δολ, στην Lehman Brothers, την ημέρα μάλιστα που η τελευταία κήρυττε πτώχευση. Εδώ το σχετικό σχόλιο της ΝΥΤ, και εδώ ένα κατατοπιστικό άρθρο από το ελληνικό τμήμα της Deutsche Welle.

   Τα όσα επακολούθησαν έχουν φανερώσει, πως η οικονομική κρίση έφερε την ανατροπή όχι μόνο στο διεθνές χρηματοοικονομικό σκηνικό, αλλά και στο γεωπολιτικό. Έχω σοβαρούς λόγους να πιστεύω, πως τα πράγματα τελικά θα εξελιχτούν προς όφελος των αγγλοαμερικανικών συμφερόντων, από γεωστρατηγικής πλευράς, πράγμα το οποίο θα απαιτήσει όμως ριζικές αλλαγές, με πλανητικές διαστάσεις. Τα γερμανικά σχέδια δεν είχαν προβλέψει αυτές τις ανατροπές. Είχαν οικοδομήσει επάνω στην καπιταλιστική φούσκα, η οποία όμως έσκασε πρόωρα και τώρα τρέχουν οι Τεύτονες και …δεν φτάνουν, ενώ τα αγλλοαμερικανικά σχέδια προχωρούν για μια πλανητική εφαρμογή της μεθόδου του «Σοκ και δεός»!

   Ποια είναι όμως η KfW και τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το περιστατικό του 2008 με τα όσα συζητάμε;
   Αυτό θα σου πρότεινα να το ανακαλύψεις μόνος σου.

   Εδώ κάποιες παραπομπές που ίσως σε βοηθήσουν στην έρευνα:

   http://www.inews.gr/152/apistevto–tin-KFW-tin-xerete-ochi-fantazomaieinai-afti-pou-ypografei-anti-tis-germanikis-kyvernisis-sto-mnimonio-prodotesvouliaxate-tin-ellada.htm

   http://distomo.blogspot.com/2011/01/n.html

   http://www.inews.gr/42/trapeza-meso-KfW-gia-tis-germanikes-ependyseis-stin-ellada.htm

   http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_25/08/2011_453717

   Σχόλιο από Alkimos | 15/09/2011 | Απάντηση

   • Θα τα δω όλα αυτά, και δεν νομίζω ότι όλα είναι μονοσήμαντα και μονοδιάστατα. Και ίσως βλέπω φαντάσματα, αλλά εάν δεν είχε γίνει το κραχ του 08 θα είχε βγει μάλλον ο Μακέην και ο Ομπάμα βγήκε μόνο λόγο κραχ (ήταν πίσω 6-7 μονάδες μια μερα πριν το κραχ). Τώρα ο Ομπάμα είναι υπέρ του Ευρωπαϊκού μοντέλου και φανατικός Πράσινος Απατεών (του έσκασε και η Solyndra, χαχαχαάα). Το απολιθωμένο προϊστορικό μυαλό μου βλέπει δάκτυλο κεντροευρωπαϊκό πίσω από κάθε τι Πράσινο, και όσο για το πώς εξκινάει ένα κραχ… από το οποίο οι Γερμανοί αγοράζουν και συμμετοχή στο NYSE, δεν τολμάω να το πάω τόσο μακριά, αλλά…

    Σχόλιο από archaeopteryx | 15/09/2011 | Απάντηση

    • Θα είσαι φυσικά ενήμερος πως οι εξελίξεις δεν ρυθμίζονται από πρόσωπα (Bush, Obama, Merkel, Παπανδρέου κ.λ.π.) αλλά από παρασκηνιακές συντεχνίες, οι οποίες είναι παντοδύναμες και αδίστακτες. Σε ότι αφορά την Γερμανία δεν θα πρέπει να σου διαφεύγει το ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική σκέψη, ούτε ενιαία συμφέροντα, και το ίδιο συμβαίνει επίσης και στην Αμερική. Υπάρχουν απλά «ρεύματα», τα οποία είναι υπεράνω προσώπων και αυτά θα πρέπει κάποιος να παρακολουθεί. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, πως όταν μιλάμε για «Ευρώπη», εννοούμε καθαρά Γερμανία, διότι η Γαλλία ακολουθεί απλώς από κοντά, εγκλωβισμένη μέσα στις ψευδαισθήσεις του ένδοξου παρελθόντος. Άρα θα πρέπει να εξετάσουμε αντικειμενικά, μέχρι ποιο βαθμό μπορεί η σημερινή Ευρώπη να αποτελεί ακόμα έναν μηχανισμό χειραγώγησης των διεθνών εξελίξεων. ‘

     Όσο κι αν αυτό δεν έχει ακόμη φανεί σε όλη του την έκταση, η κυρίαρχη θέση της Ευρώπης (όργανο του 4ου Ράιχ) είναι πλέον παρελθόν. Η θέση της στη διεθνή σκηνή είναι πανομοιότυπη με αυτή της Ελλάδας. Διατηρείται απλά στη ζωή ώστε να μη προκληθεί ένα νέο παγκόσμιο κραχ, σταδιακά όμως αποδυναμώνεται. Κάτι ανάλογο δηλαδή σαν τη δικιά μας …συντεταγμένη χρεωκοπία.

     Έχει αποδειχτεί πως η Ελλάδα είναι απλά το πειραματόζωο, επάνω στο οποίο δοκιμάζονται οι μέθοδοι που πρόκειται να εφαρμοστούν στον μεγάλο ασθενή και ο μεγάλος ασθενής εδώ είναι η γερμανική Ευρώπη!

     Σχόλιο από Alkimos | 15/09/2011 | Απάντηση

 2. Η Ευρωπαϊκή κρίση και το σκληρό πόκερ της Γερμανίας.

  Πίνγκμπακ από Www.Search.Gr | 15/09/2011 | Απάντηση

 3. Ακολουθούν ορισμένα ενδιαφέροντα σχόλια από την αναδημοσίευση στο olympia.gr.

  Σχόλιο από Alkimos | 15/09/2011 | Απάντηση

 4. Η δυσλειτουργία ΗΠΑ – Ευρώπης – Tου David Ignatius αρθρογράφου της Washington Post.

  Σχόλιο από Vpower | 15/09/2011 | Απάντηση

 5. Τι σου φταιει ο γκαιτε καλε; αυτος ηταν φιλελλην… η μερκελ μας αποκαλυψε με την συμπεριφορα της τις ελληνικες φαντασιωσεις των γερμανων(που ποτε δεν σταματησαν να υπαρχουν)… ας κοψουμε τον βηχα τους για μια φορα ενωμενοι… Απειλούνται με υποβάθμιση και οι γερμανικές τράπεζες… ΦΡΕΣΚΟ ΝΕΟ http://www.protothema.gr/article/?aid=145662

  Πλεον οι 3 τουλαχιστον αποψεις στον συνασπισμο που την εφερε στην εξουσια και οι διαφορες αποψεις στο εσωτερικο γυρνανε μπουμεραγκ… J. GEOTHE 1749 – 1832

  «Μένω εκστατικός μπροστά στο όραμα της Ελληνικής αρχαιότητας.»
  (Απόσπασμα από το έργο του ‘‘Ναυσικά’’).

  «Θέλω να δημιουργήσω μιάν Ελλάδα από τα μέσα μου.» (Από το έργο του ‘‘Ερμάννος και Δωροθέα’’).

  «Διαβάζοντας τα λόγια του Πινδάρου: ‘‘επικρατείν χρή’’ είδα το φώς.» (Από το άρθρο του κατά του εθνικισμού του Erder).

  «Ο Όμηρος με τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα, τον γενναιότερο και τον εξυπνότερο των ανδρών, έδωσε πλήρη περιγραφή του ανδρικού φύλου.» (Από συνομιλία του με τον Eckerman στις 5 Ιουλίου 1827).

  «Τα έπη του Ομήρου επιζούν από τότε δίπλα στη θρησκεία και τη φιλοσοφία ως ‘‘κοσμικό ευαγγέλιο’’.» Από το άρθρο του ‘‘Η ποίηση και η αλήθεια’’).

  «Οι Έλληνες είναι συγγενείς μου, είναι δάσκαλοί μου. Τους θαυμάζω σαν άφθαστες διάνοιες της φράσεως και της γραμμής, καθώς και για τον ιδεώδη βίο τους.»
  (Από επιστολή που έστειλε στον γιο του Αύγουστο στο Bisbaden στις 5 Ιουλίου 1815).

  «Ό,τι είναι η καρδιά και ο νους για το σώμα, είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα.»

  «Ο καθένας πάνω στην τέχνη του ας είναι Έλληνας, αλλά να είναι.»
  «Jeder sei auf seine art ein Grieche, aber er sei’s.»

  «Άκουσα στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες. Η Ελληνική αντήχησε, άστρο λαμπερό μέσα στη νύκτα.»

  Μαθητές του Γκαίτε τον ερώτησαν: -«Δάσκαλε, τι να διαβάσουμε, για να γίνουμε σοφοί, όπως εσύ;» -«Τους Έλληνες κλασσικούς», απάντησε. -«Και όταν τελειώσουμε τους Έλληνες κλασσικούς, τι άλλο να διαβάσουμε;», ξαναρώτησαν. -«Πάλι τους Έλληνες κλασσικούς.» (Από τις συνομιλίες του Γκαίτε με τον Eckerman).

  «Στο έργο του Γκαίτε εκφράζεται ο θαυμασμός του για την Ελλάδα, σαν την μοναδική στον κόσμο πολιτισμένη χώρα.» Εταιρία των φιλόμουσων της Βιέννης, 1815).

  http://www.truthison.com/topic-t8111.html

  Σχόλιο από Σοφία | 15/09/2011 | Απάντηση

  • Σου θυμίζω, πως όταν τα έγραφε αυτά ο Γκαίτε δεν υπήρχε ακόμα κράτος που να ονομάζεται Ελλάδα! Λίγα χρόνια όμως αργότερα… κάποιος συμπατριώτης του (Όθων) είχε γίνει ο πρώτος Βασιλιάς του νεοσύστατου ελληνικού Έθνους, και λόγω του νεαρού της ηλικίας αντιπροσωπευόταν από ομάδα Βαυαρών, την λεγόμενη «Αντιβασιλεία».

   Σχόλιο από Alkimos | 15/09/2011 | Απάντηση

   • Ειναι το καλουπι τους κτητικο και επιθετικο. συμφωνω. ο οθων λενε καπως τρωγοταν για γερμανος. η αμαλια ηταν μερκελ τελειως και οι αντιβασιλεις λερες! τοσο υπεροπτες που ανεφεραν στην χαγη το εγκλημα στο διστομο και ολα τα αλλα το ’40 ως “συμβαντα”… και τις λαμαρινες και τα εργαλεια μεταναστες που αποκαλουσαν βρωμιαρηδες τα εφτιαχναν… την μορφωση και τον πολιτισμο τον εκλεψαν οπως ολοι οι φραγκοι απο την ελλαδα και την ιταλια(κυριως απο μας)… η S(iemen)S ηταν εδω απο τα πρωτα τραμ των αθηνων… καταλαβαινετε για τι μιζα και “επενδυση” μιλαμε…

    Σχόλιο από Σοφία | 15/09/2011 | Απάντηση

   • προφανως καλομαθαν να θεωρουν την Ελλαδα μερος της Αυτοκρατοριας τους.
    κατω απ αυτο το πρισμα ακομα και ο «θαυμασμος» τους, εμπεριεχει κτητικα
    συνδρομα και οτι αυτο συνεπαγεται η περιπτωση απωλειας του «αντικειμενου».

    Σχόλιο από φωτεινη | 15/09/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s