Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Συνθετικό αίμα έσωσε ζωή!

Μια πολύ θετική είδηση από τον χώρο της Ιατρικής. «Μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Μολονότι ένα από τα οξύτερα προβλήματα της Ιατρικής είναι οι ανεπαρκείς ποσότητες αίματος για μετάγγιση, τα περισσότερα τεχνητά υποκατάστατα του ανθρώπινου αίματος που έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές που θα επέτρεπαν τη χρήση τους στους ανθρώπους.

Γι’ αυτό και θεωρείται σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι ένα τέτοιο πειραματικό συνθετικό σκεύασμα μεταγγίσθηκε με επιτυχία έστω και σε μία μοναδική  ασθενή – στην Tamara Coakley, μία 33χρονη γυναίκα στην Αυστραλία. Το σκεύασμα αυτό κατάφερε να αναπληρώσει τα τέσσερα περίπου λίτρα αίματος που στο μεταξύ είχε χάσει η γυναίκα, σώζοντας κυριολεκτικά τη ζωή της.

Ως Μάρτυρας του Ιεχωβά, η κ. Coakley δε ήταν σε θέση να δεχτεί μεταγγίσεις αίματος, αλλά είχε το δικαίωμα να αποδεχθεί υποκατάστατα του αίματος. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο νοσοκομείο Alfred της Μελβούρνης, όπου μεταφέρθηκε έπειτα από ένα σοβαρό αυτοκινητικό ατύχημα το οποίο, εκτός από κατάγματα στη σπονδυλική στήλη και το κρανίο, της είχε προκαλέσει εκτεταμένη αιμορραγία.

Ευτυχώς γι’ αυτήν, οι γιατροί του νοσοκομείου είχαν συμμετάσχει πριν από μερικά χρόνια σε ένα ερευνητικό project πάνω στο πειραματικό σκεύασμα HBOC-201 που αναπτύσσει η αμερικανική εταιρεία Biopure Corporation – σκεύασμα το οποίο, επειδή είναι τεχνητό, θα μπορούσε να της μεταγγισθεί. Έτσι, αφού πρώτα έλαβαν την άδεια των υγειονομικών αρχών της χώρας, γιατί το τεχνητό αίμα δεν έχει πάρει την έγκριση από τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων της Αυστραλίας, χρησιμοποίησαν 10 φιάλες από το HBOC-201.

Η πρωτοβουλία των γιατρών είχε ως αποτέλεσμα να ανανήψει πλήρως η Coakley, και μάλιστα χωρίς να εμφανίσει καμία επιπλοκή. Γεγονός που αφήνει υποσχέσεις πως στο μέλλον το HBOC-201 θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζικά στα νοσοκομεία. Άλλωστε, το συνθετικό αίμα είναι συμβατό με όλους τους ασθενείς, ενώ δεν χρειάζεται να ψύχεται για να συντηρηθεί, αφού σε θερμοκρασία δωματίου παραμένει αναλλοίωτο ακόμη και έπειτα από τρία χρόνια.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Δρ Μαρκ Φιτζέραλντ δήλωσε, ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ελλείψεις προσφοράς αίματος.

«Μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας,» τόνισε ο Δρ Φιτζέραλντ και συμπληρώνει:  «Αυτό που τελικά θα θέλαμε να δούμε είναι τα συνθετικά προϊόντα αίματος να είναι διαθέσιμα σε απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας καθώς και στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν καμία άλλη επιλογή

Μια αχτίδα φωτός λοιπόν στα προβλήματα που προκύπτουν από τον περιορισμένο αριθμό δωρητών, όπως και τις ελλείψεις που συχνά παρατηρούνται σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, όπου δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη δημιουργία τραπεζών αίματος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν όμως, ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές ακόμη κλινικές δοκιμές ώστε να διασφαλιστεί πως είναι απόλυτα ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

.
Πληροφορίες από: Herald Sun / Australia
.

04/06/2011 - Posted by | Science | , , , ,

2 Σχόλια »

  1. Γιατί θα πρέπει να είναι απόλυτα ακίνδυνο για τον άνθρωπο; Ποιο φάρμακο είναι; Όσο για το ανθρώπινο αίμα, οι καιροί της άγνοιας και του παραμυθιάσματος ότι αυτό είναι ασφαλές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μια βόλτα στο Ίντερνετ για τους σοβαρότατους κινδύνους των μεταγγίσεων ανθρώπινου αίματος θα αποδείξει ότι αν ΑΥΤΟ το περνούσαν για έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η έγκριση δεν θα δινόταν ΠΟΤΕ.
    Άκης

    Σχόλιο από Ανώνυμος | 22/06/2011 | Απάντηση

    • Εδώ γίνεται απλά αναφορά σε κάποιο περιστατικό φίλε μου, δεν προτείνεται κάποια θεραπευτική μέθοδος.

      Σχόλιο από Alkimos | 22/06/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s