Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών;

Το «κούρεμα» στα ομόλογα θα ανοίξει σίγουρα τον ασκό του Αιόλου, διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ζητηθεί το ίδιο και στα δάνεια.

Τραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιούργκεν Στάρκ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ.

Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Στάρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το πρακτορείο.

«Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε. «Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση (σ.σ. του χρέους) κράτους μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman», πρόσθεσε.

Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2008 κυριολεκτικά «πάγωσε» τη διεθνή διατραπεζική αγορά και οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.

Ο Στάρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάιο.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο έως τώρα επιβιώνει αξιοπρεπώς κόντρα στην ζοφερή ελληνική πραγματικότητα που προκάλεσε η κρίση χρέους, πλησιάζει εντούτοις την ζώνη του συστημικού κινδύνου.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι πλέον το σύστημα πλησιάζει στα όρια του και δεν διστάζουν να αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει λύση στην κρίση χρέους τότε είναι πολύ πιθανό και οι τράπεζες να βρεθούν σε αδιέξοδο.

Ο βασικότερος προβληματισμός των τραπεζιτών είναι ότι ανησυχούν στην περίπτωση που δεν πετύχει το σχέδιο επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, των 340 δις ευρώ, η χώρα θα οδηγηθεί συρόμενη σε haircut  (κούρεμα) στα ομόλογα, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να προχωρήσουν είτε σε μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις ζημίες είτε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι τραπεζίτες πλέον ανησυχούν -και ανησυχούν δικαιολογημένα- για την πορεία ή καλύτερα τον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Φοβούνται ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε haircut, το τραπεζικό σύστημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει συστημικούς κινδύνους.

Οι τράπεζες δεν έχουν να ανησυχούν μόνο από την φημολογούμενη και ίσως αναπόφευκτη αναδιάρθρωση που θα οδηγήσει σε haircut στα ομόλογα. Με βάση το ύψος του «κουρέματος» θα πληγούν κεφαλαιακά και θα αναζητήσουν έτσι αναγκαστικά φόρμουλες αντιμετώπισης της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας.

Το βασικότερο πρόβλημα τους είναι να μην μεταφερθεί το haircut και στα δάνεια.

Αν η χώρα ζητήσει απομείωση 30% ή 50% στα ομόλογα, υποστηρίζει τραπεζίτης, γιατί να μην έρθει ένας επιχειρηματίας που έχει συνάψει δάνεια να ζητήσει haircut στα δάνεια;

Όσοι υποστηρίζουν ότι δεν θα συμβεί, ο τραπεζίτης συνεχίζει, «απλά θα τονίσω ότι θα ήταν καλό να μην συμβεί το ιστορικό λάθος η χώρα να οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση. Αν αυτό συμβεί, οι τράπεζες μπορεί να χάσουν έως και το 20% με 30% των δανείων που έχουν χορηγήσει, δηλαδή να χάσουν έως 60 δις ευρώ. Μπορεί να φαίνεται ακραία η εκτίμηση, αλλά οι τράπεζες (οι ελληνικές) βρίσκονται πλέον σε τροχιά συστημικού κινδύνου. Αν δεν ξεφύγει η χώρα από την δύνη, ο κίνδυνος να κλονιστεί το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ μεγάλος» καταλήγει το τραπεζικό στέλεχος.

Το ερώτημα που θα θέσει σίγουρα ο απλός πολίτης διαβάζοντας αυτές τις πληροφορίες, είναι: Σε ποιο βαθμό θα έχει αρνητικές συνέπειες για εμένα μια κρίση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Σε περίπτωση haircut του Δημόσιου χρέους ένα πολύ βασικό που πρέπει να σκεφθούμε μόνο, είναι, ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν στην κατοχή τους σχεδόν 100 δις ευρώ Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα είχε ως συνέπειες:

1. Την μείωση των συντάξεων σε ποσοστό αντίστοιχο περίπου του κουρέματος, δηλαδή αν το Haircut (κούρεμα) ήταν 40% τότε η μείωση των συντάξεων θα άγγιζε το 35%. Αυτό περίπου επισημαίνει (χωρίς ποσοστά) και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

2. Οι Τράπεζες θα χάσουν μέρος της Κεφαλαιακής τους επάρκειας ενώ οι μετοχές τους θα βυθιστούν.

3. Η πρόσβαση στις «Αγορές» θα ήταν αδύνατη για πολλά χρόνια άρα θα ζούσαμε με χρήματα μόνο από ότι παράγουμε χωρίς δανεικά. Αν θα έχουμε χρήματα, από την παραγωγή μας, θα πληρώνουμε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων αν δεν έχουμε θα πληρώνονται όταν θα βρίσκαμε.

4. Μεγάλη φυγή καταθέσεων στο εξωτερικό.

5. Πιθανόν επιβολή περιορισμού αναλήψεων των καταθέσεων

6. Προβλήματα πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών, μακροχρόνιες ζημιές και μεγάλες απολύσεις προσωπικού τους.

Κάποια θέματα που πιθανόν να προκύψουν ακόμη, είναι:

 • Με τις Επιχορηγήσεις των αγροτών
 • Με το ΕΣΠΑ
 • Γενικά με τις επιχορηγήσεις της ΕΕ προς την χώρα μας

Άρα όσοι μιλούν για επιστροφή στην δραχμή ή Haircut (κούρεμα) χωρίς συμφωνία πιστωτών, χωρίς να γνωρίζουν τις τρομακτικές, εφιαλτικές συνέπειες από τέτοιες ενέργειες, ή τρελοί είναι ή εκτός πραγματικότητας ή βρίσκονται προσωπικά σε κάποια ουδέτερη, ασφαλή ζώνη. Για τη Γερμανία που αναδεικνύει συνεχώς -με περισσό ζήλο- το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους δεν συζητάμε, διότι είναι γνωστό, πως έχουν «τζογάρει» παρέα με όλους του διεθνής κερδοσκόπους επάνω στην πτώχευση της χώρας μας.

Το τελικό συμπέρασμα είναι πως δεν υπάρχει ούριος άνεμος γι αυτόν που δεν ξέρει προς τα που πηγαίνει.

.

01/05/2011 - Posted by | Οικονομία | , , , ,

8 Σχόλια »

 1. Είμαστε κοντά στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των τραπεζών;

  Πίνγκμπακ από www.olympia.gr | 01/05/2011 | Απάντηση

 2. «Δανειολήπτες ενημερωμένοι και όχι απελπισμένοι»

  Πίνγκμπακ από daneiakartes.zedo.gr | 01/05/2011 | Απάντηση

 3. Ο μαχητής προβλέπει ότι θα παιχτεί ΚΑΙ αυτή η θεατρική σκηνή στους Ελληνες επειδή το προβλέπει το σχέδιο Φοβος.
  Και αμέσως θα παιχτεί σαν επόμενη σκηνή, κάποιο μαύρο συνεφο Απο εξωτερικό μεριά!

  Σχόλιο από ΜΑΧΗΤΗΣ | 01/05/2011 | Απάντηση

 4. Οι τράπεζες πρέπει ΑΜΕΣΑ να κρατικοποιηθούν, να επενδύσουν τις καταθέσεις σε κρατικά ομόλογα(κι έτσι να σταματήσει ο διεθνής δανεισμός), να κατοχηρωθεί το αφορολόγητο-απόρητο-ανώνυμο-μη πόθεν έσχες των καταθέσεων(ώστε να εισάγονται κεφάλαια στην Ελλάδα), να κόψουμε χρυσή δραχμή(αυτό γίνεται και παράλληλα με το ευρώ).

  Σχόλιο από East | 01/05/2011 | Απάντηση

 5. Η κρατικοποιηση τραπεζων καθως και η σεισαχθεια τοσο σε εξωτερικο οσο και εσωτερικο ιδιωτικο χρεος, προυποθετουν ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, η ευρωζωνη δεν θα δεχτει επ ουδενι τετοιες ανεξαρτητικες πολιτικες, που αντιβαινουν την συνθηκη του μααστριχ και θα ζημιωσει τα τραπεζικα καρτελ που με τοση θερμη υποστηριζει.

  Η επιστροφη στην δραχμη ειναι μονοδρομος διοτι το εθνικο συμφερον ειναι πανω απο ολα
  Ανταγωνιστικοτητα εξαγωγων, ελεγχος τραπεζικου συστηματος – κεφαλαιων κινησης (αποτροπης κερδοσκοπικων παιχνιδιων) καθως και ρευστοτητα, ειναι τα βασικα στοιχεια αναταξης της οικονομιας.

  Στο ευρω δεν υπαρχει καμια περιπτωση αναπτυξης παρα μονο σκλαβιας, ουδεποτε υπηρξε ηταν μια εικονικη φουσκα 10 χρονων υπερχρεωσης και ψευτικων στοιχειων, που τωρα εσκασε και τα αποτελεσματα θα μας γυρισουν πολλες δεκαετιες πισω.
  Ο κοσμος πρεπει να το χωνεψει, η εποχη των μπουζουκοδανειων, της υπερχρεωσης και της ασκοπης καταναλωσης αχρηστων προιοντων τελιωσε.

  Εκτος απο την ρωσια, υπαρχει το ισραηλ, η κυπρος συμφωνια για τον αγωγο
  Οποιος ξενος θελει να επενδυσει και με την δραχμη ως νομισμα θα μπορουσε καλλιστα να το κανει, δεδομενου οτι οι μισθοι που θα πληρωνε (εργατικο κοστος), θα ηταν πιο κατω σε σχεση με χωρα του ευρω, οποτε θα ειμασταν και μαγνητης επενδυσεων ως ανταγωνιστικη χωρα, χωρις βεβεια το επιπεδο μας να κινεζοποιηθει αφου θα ανταποκρινωνταν στο πραγματικο κοστος ζωης – αγοραστικη δυναμη, οπως γινοτνα τις δεκατειες του 70, 80, 90, που ειχαμε πολλες ξενες βιομηχανιες εδω.

  Ενω με την εσωτερικη υποτιμηση του ΑΚΡΙΒΟΥ ευρω θα κινεζοποιηθουμε, δεδομενου οτι το υψηλο κοστος ζωης δεν θα πεσει, αλλα μονο οι μισθοι.

  Με 1,50 το ευρω/δολλαριο καθισταται το ακριβοτερο νομισμα του πλανητη , πως γινεται να μιλανε για επενδυσεις και αναπτυξη σρην ευρωζωνη?
  Σε λιγο θα εχουν προβλημα ακομα και οι πιο ισχυρες οικονομιες , δεδομενου οτι ολες οι επιχειρησεις τους θα μεταναστευσουν σε χωρες με φτηνοτερο νομισμα (εργατικο κοστος), οπως και τα προιοντα τους θα παψουν να ειναι ανταγωνιστικα.
  Ειναι παρανοικο σε νομισματικο πολεμο υποτιμησεων να πεφτουν ολα (γιεν, δολλαριο, γιουαν)και το ευρω να ανεβαινει συνεχεια, οι ανθρωποι (ονε) η βγαζουν τα ματια τους, η δεν ξερουν που τους πανε τα πεντε απο οικονομια

  Το εκαστοτε εθνικο νομισμα αντικατοπριζει την πραγματικη δυναμικη της οικονομιας

  Σχόλιο από Nikos Giannou | 01/05/2011 | Απάντηση

 6. Δύο είναι οι επιλογές:
  1. Παραμονή στο ευρώ αλλά με κούρεμα τουλάχιστον 70%, το υπόλοιπο χαμηλότοκο, χωρίς ξεπούλημα κρατικής περιουσίας. Θα υποφέρουμε μερικά χρόνια από την υψηλή ανεργία αλλά άν αλλάξουμε γρήγορα τη δομή της οικονομίας μας -με έμφαση στην ανάπτυξη- θα τα καταφέρουμε.
  2. Μονομερής στάση πληρωμών των δανείων στο εξωτερικό θα σημάνει 3 δύσκολα χρόνια υψηλού πληθωρισμού και φτώχειας αλλά αυτόματη ανάσα στα οικονομικά μας και μείωση της ανεργίας. Πάλι χρειάζεται νοικοκύρεμα στο δημόσιο, σε κάθε περίπτωση.
  Τίποτε από τα δύο δεν θα γίνειΣΩΣΤΑ με τους σημερινούς πολιτικούς.
  οι πασόκοι είναι μαφιόζοι και οι νεοδημοκράτες ανθρωπάκια (που ζηλεύουν τη μαγκιά των απατεώνων).
  Άρα, έρχονται αλλαγές, έτσι και αλλιώς.
  ΟΛΑ θα έχουν αλλάξει μέχρι το 2015.

  Σχόλιο από politika-gr | 01/05/2011 | Απάντηση

 7. Δεν θα μας κανει την χαρη η ευρωζωνη, δεδομενου οτι ενα haircut θα μεταδοθει και στις υπολοιπες χωρες του νοτου, μιλαμε για μια χασουρα που μπορει να φτασει και το τρισεκατομμυριο βελγιο, ιταλια, ισπανια, πορτογαλια, ιρλανδια, ελλαδα), οποτε τα πλεονασματα των ισχυρων (γαλλια, γερμανια) θα μετατραπουν σε ελλειματα απο την χασουρα συν οτι δεν θα εχουν να διαθεσουν ουτε τα προιοντα τους.
  Γιαυτο την αποφευγουν σαν τον διαολο με το λιβανι.

  Δεν υπαρχει καμμια αναπτυξη σε τοσο ακριβο νομισμα, η δημοσιονομικη πολιτικη – νομισματικη πολιτικη εξαρταται απο τους ξενους, εκτος αυτου μαγειρευεται το συμφωνο ανταγωνιστικοτητας που λεει, οτι το εξωτερικο χρεος δεν πρεπει να ξεπρναει το 60% του αεπ.
  Μιλαμε για απανθρωπο συμφωνο που ελαχιστες χωρες θα αντεξουν να το υιοθετησουν

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3129:2011-04-28-09-33-39&catid=73:dr-apergies&Itemid=280

  Και μεις πρεπει να ειμαστε πολυ χαζοι να τους πιστεψουμε, τοσα χρονια δεν μας ειχαν ειδοποιησει, μονο και μονο για να πουλανε οι γερμανοι και οι γαλλοι τα εξοπλιστικα , οσα λεφτα μας εδωσαν τα πηραν ολα μεσω χρεους και υπερτιμολογησεων – μιζων και οχι μονο αυτο, το παρανομο χρεος το εχουνε μετατρεψει σε ενυποθηκα δανεια.

  Επισης δεν εκαναν τιποτα τον οκτωβριο του 2009 να σταματησουν το κερδοσκοπικο παιχνιδι των cds , απαγορευωντας την απευθυειας αγορα τους , το ιδιο με μας επαθαν ιρλανδια , και πορτογαλια και οσονουπω και η ισπανια

  Σχόλιο από Nikos Giannou | 01/05/2011 | Απάντηση

 8. Από οικονίμια δεν ξέρω και πολλά – καταλαβαίνω τα βασικά με βάση την κοινή λογική (κάτι που ο ΓΑΠ και ο παπακωνσταντίνου σίγουρα δε διαθέτουν) αλλά μου κάνει πολύ εντύπωση ότι όλοι συζητούν για τα δεινά της αναδιάρθρωσης στον τραπεζικό τομέα, και τους δανειστές μας κτλ.. για εμάς μιλάει κάνει? προτείνει κανείς λύσεις για το λαό? συζητάει κανείς για το μέλλον μας?

  Σχόλιο από Dimitris | 02/05/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s