Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Μάθημα αξιοπρέπειας και κοινωνικής αλληλεγγύης από την Ιαπωνία

Sven Lorig (ARD) / Κώστας Συμεωνίδης(*)

Ένας λαός πρότυπο, που έχει καταφέρει να διατηρήσει ακέραιες τις πολιτιστικές του αξίες και που ξέρει να βάζει, όταν πρέπει, το συλλογικό συμφέρον πάνω από το ατομικό!

Από την περασμένη Παρασκευή η υφήλιος συγκλονίζεται από τις εικόνες καταστροφής από την Ιαπωνία. Εξίσου συγκλονιστική είναι και η αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία με την οποία οι Ιάπωνες αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που έδειξε η γερμανική τηλεόραση ήταν μια γυναίκα που βγήκε με δάκρυα στα μάτια από τα ερείπια του σπιτιού της. Πλησιάζοντας τα τηλεοπτικά συνεργεία σκούπισε τα μάτια της για να διηγηθεί στη συνέχεια στους δημοσιογράφους με απόλυτη ηρεμία και ψυχραιμία ότι έχασε την κόρη της.

 Όπως εξηγεί η Πία-Τομόκο Μέιντ, επικεφαλής του Γερμανοιαπωνικού Ιδρύματος στο Ντίσελντορφ:

«Οι Ιάπωνες είναι πολύ συγκρατημένοι όσον αφορά την έκφραση των συναισθημάτων τους. Δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους υπόλοιπους με τα προσωπικά τους συναισθήματα. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί από αυτούς που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση χαμογελούν. Μπορεί να λένε, ‘είναι φρικτό, έχασα το σπίτι μου’ και παρόλα αυτά να χαμογελούν. Δεν θέλουν να μεταφέρουν σε άλλους ένα κακό συναίσθημα. Από την άλλη είναι βέβαια και το σοκ. Τα όσα βιώνουν και βλέπουν γύρω τους είναι συγκλονιστικά και γι΄ αυτό σκέφτονται ότι πρέπει κατ΄αρχήν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην εγκαταλείψουν την ομάδα».

 Δεν θέλουν να γίνονται βάρος

 Σημαίνει αυτό ότι προέχει και σε τέτοιες περιπτώσεις το συλλογικό συμφέρον και όχι το ατομικό;

 «Και τα δύο. Πάντοτε είσαι μέρος μιας ομάδας. Εάν παραφερθείς, εάν τα χάσεις, τότε γίνεσαι βάρος για τους υπόλοιπους οι οποίοι επίσης υποφέρουν. Λένε, οι γείτονές μου δεν είναι σε καλύτερη θέση από ότι εγώ, έτσι προσπαθούμε να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Ποιός όμως είναι ο επικεφαλής της ομάδας, υπάρχει κάποιος υπεύθυνος;

«Η ομάδα αναπτύσσει τη δική της δυναμική. Στους Ιάπωνες είναι πάντα δύσκολο να διακρίνει κανείς πώς ελήφθη μια απόφαση σε μια ομάδα. Στο τέλος όμως η απόφαση αυτή τηρείται και εφαρμόζεται από όλους. Επίσης η ομάδα αναλαμβάνει την ευθύνη για το κάθε μέλος της ξεχωριστά».

 Σημαίνει αυτό ότι οι Ιάπωνες βλέπουν αρνητικά ενδεχόμενη βοήθεια από το εξωτερικό;

 «Καταρχήν προσπαθείς μόνος σου. Οφείλεις να διαπιστώσεις τί ακριβώς έχει γίνει. Όταν στη συνέχεια γνωρίζεις τι χρειάζεσαι δεν έχεις πρόβλημα να απευθυνθείς σε τρίτους και να το ζητήσεις».

.
(*)Deutsche Welle – 16/03/11

 

Στη «Φωνή της Ρωσίας» διαβάζουμε τις εντυπώσεις ενός Ρώσου διασώστη, του ο Αντρέι Λεγκόσιν, ο οποίος εργάζεται σήμερα με την ομάδα του στην Ιαπωνία: «Εδώ είναι τόσο σοβαρές οι καταστροφές, που σπάνια γίνεται δυνατό να βρούμε κάποιον ζωντανό. Δυστυχώς, εμείς προς το παρόν δεν κατορθώσαμε τέτοιο πράγμα. Από την άλλη υποκλινόμαστε μπροστά στην ανδρεία αυτού του λαού, ο οποίος αντέχει καρτερικά τη φοβερή καταστροφή» και προσθέτει στη συνέχεια: «Είναι πολύ εργατικός λαός, αμέσως άρχισαν το καθάρισμα, ήδη έχουν καθαρίσει πολλούς δρόμους. Η καθημερινή τους ζωή συνεχίζεται. Βέβαια, οι ζημιές είναι τεράστιες. Όμως φαίνεται ότι έχουν πιάσει και πάλι δουλειά και αναγεννούν ό,τι υπήρχε εδώ. Οι διασώστες μας σήμερα εργάστηκαν στο ψαροχώρι, που γειτονεύει με το Σεντάι. Γενικά, βέβαια, οι απώλειες είναι τεράστιες. Όμως οι Ιάπωνες δεν χάνουν το ηθικό τους».

Ας ευχηθούμε στους υποδειγματικούς αυτούς ανθρώπους γρήγορη ανάκαμψη και κουράγιο, και να υπάρξει ένα τέλος στις απανωτές καταστροφές που τους έπληξαν τις τελευταίες αυτές ημέρες!

.

17/03/2011 - Posted by | Κοινωνικά | , , ,

3 Σχόλια »

 1. part 1
  ΙΑΠΩΝΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2011.
  ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ . ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΜΙΑ .

  Φωτογραφια από διαδικτυο

  Ιάπωνες καθώς στέκονται ήρεμοι στη γραμμή μπροστά από ένα κατάστημα από αυτά που λειτουργούν 24 ώρες και πωλούν είδη ψιλικών και τροφίμων καθώς και ιαπωνικό κολατσιό πχ βραστά αυγά ….

  From HEIL GAP . Έχει πλέον περάσει μια εβδομάδα από το καταστροφικό πλήγμα που επέφερε το τσουναμι ο σεισμός και τα επακολουθήσαντα πυρηνικά ατυχήματα , στην Ιαπωνίας, και εάν δεν το συνειδητοποιήσατε , δεν είχαμε καμία πληροφορία ούτε κάποια νύξη για τυχόν λεηλασίες και βιαιοπραγίες στην χώρα των Σαμουράι .

  Οι πληγέντες Ιάπωνες έχουν επιστρέψει στις ερειπωμένες κατοικίες τους , ψάχνοντας για ότι μπορεί να διασωθεί και οι συμπατριώτες από τις ραδιενεργές περιοχές , εγκατέλειψαν τα ανέπαφα σπίτια τους , χωρίς κανείς τους να ανησυχεί για κλέφτες και λοιπούς πλιατσικολόγους .
  Οι άστεγοι και οι πεινασμένοι δεν προσπαθούν να παραγκωνίσουν αυτούς που προηγούνται στις σειρές , κατά τον διαμοιρασμό της βοηθείας , και παρατηρούμε τον έμπρακτο σεβασμό τους προς τους ηλικιωμένους , καθώς σύμφωνα με τις παραδόσεις της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, τους παραχωρούν την προτεραιότητα .
  Οι κραυγές , τα κλάματα , οι λεηλασίες , οι διαπληκτισμοί και τα διάφορα επεισόδια με τις κρατικές υπηρεσίες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σαν τα επακόλουθα τέτοιων καταστροφών , είναι φανερό ότι απουσιάζουν από τους “Made In Japan” συνανθρώπους μας .
  Και ξαφνικά συνειδητοποιούμε την τεράστια αντίθεση με ό, τι συνέβη μετά τον σεισμό στην Αϊτή τον περασμένο Ιανουάριο ή τον τυφώνα Κατρίνα το 2005 .Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, υπήρξε μια σχεδόν άμεση προσφυγή σε αγριότητα , ακόμη και από τους εγχρώμους αστυνομικούς που συμμετείχαν στις λεηλασίες. Στο γκέτο της Νέας Ορλεάνης, , όπου τα κέντρα εκκένωσης έγιναν εφιάλτες της βίας και ανομίας, και η Εθνική Φρουρά έπρεπε να φέρει όπλα , ακόμη και για αποστολές βοηθείας και ανακούφισης των πληγέντων . Στην Αϊτή, οι σκηνές στις πόλεις όπου είχαν μεταφερθεί τα θύματα του σεισμού έγιναν και τόποι του μαρτυρίου των , αφού εκεί μέσα , τραυματίες έπεσαν θύματα μαζικών βιασμών.
  Τι γίνεται όμως εάν μια καταστροφή χτυπήσει στο Μεξικό ή την Ινδονησία ή την Ινδία ή την Αίγυπτο ή την Κολομβία;
  Θα πρέπει και εκεί να υπάρχουν εκτεταμένες λεηλασίες ; οι δε κατά τόπον υπηρεσίες αρωγής θα αποκομίζουν τεράστια κέρδη δια της πώλησης των προμηθειών της ανθρωπιστικής βοηθείας , αντί να τις μοιράσουν στον πληθυσμό ;
  Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα παρουσιάζουν τηλεοπτικές σκηνές από τα φορτηγά με την βοήθεια των τροφίμων που θα είναι καταλυμένα από τον μαινόμενο όχλο , και η ανθρώπινη φαυλότητα θα καθιστούσε τη συμφορά χειρότερη για τους επιζώντες ;
  Κατ΄ ουσίαν είναι βέβαιο ότι όλοι οι άνθρωποι επιδίδονται σε πλιάτσικο όταν οι δυνάμεις της τάξης βγαίνουν εκτός συναγωνισμού, και αυτό δεν έχει να κάνει με «ατομικισμούς» ή «αλλοτριώσεις και κοινωνικά χάσματα .» Αυτή είναι η φύση του ανθρώπου » .

  Σχόλιο από HEIL GAP | 19/03/2011 | Απάντηση

 2. part 2

  Θα μπορούσε όμως ένας αμιγώς λευκός πληθυσμός να συμπεριφερθεί όπως ακριβώς οι Ιάπωνες ;
  Μπορεί να υπάρξει ένα μέρος της λεηλασίας και της κερδοσκοπίας, όχι μεγάλο , αλλά στην πραγματικότητα οι περισσότεροι λευκοί θα βοηθήσουν τους γείτονές τους, και θα σταθούν στην ουρά, περιμένοντας τη σειρά τους. Σίγουρα ψάχνοντας , θα μπορούσαμε να βρούμε τέτοιες παλιές φωτογραφίες από μεγάλες καταστροφές στην χώρα μας , που απεικονίζουν τους Έλληνες να αντιμετωπίζουν υπερήφανα ακόμη και την καταστροφή .
  Πριν δεχθούν τα εκατομμύρια των μη λευκών μεταναστών, οι Βορειοευρωπαίοι θα είχαν ενεργήσει όπως και το μεγάλο κομμάτι των Ιαπώνων. Διότι Έλληνες ,Σουηδοί, οι Σκωτσέζοι, Ολλανδοί, Γερμανοί, Δανοί, όπου κι αν βρίσκονται και δεν έχουν ακόμα αραιωθεί πληθυσμιακά , από τους μετανάστες , μπορούν να λογαριασθούν ως εκείνοι που θα καταδείξουν το θάρρος, την αυτοσυγκράτηση , και την αξιοπρέπεια τους . Αυτό το βλέπουμε σε κάθε πτυχή των κοινωνιών που χτίζουν και το ζήτημα δεν είναι μόνο το πώς θα αντιδράσουν στην τραγωδία.
  Οι κοινωνίες τους, όσο και εάν το αμφισβητεί κάποιος που δεν έχει ζήσει ποτέ κάπου αλλού , έχουν , μικρότερη εγκληματικότητα, ελεγχόμενη παρανομία, και την ελαχίστη αγριότητα και επίσης έχουν υψηλά επίπεδα δημόσιας τάξης .
  Διότι η αλήθεια είναι ότι μόνο ολίγοι πληθυσμοί είναι ικανοί να κτίσουν αυτές τις κοινωνίες, και είναι κατά πολύ ανώτεροι από όλους τους υπόλοιπους . Αυτός, φυσικά, είναι ο λόγος του γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι από υστερημένες κοινωνίες θέλουν να μεταναστεύσουν, αλλά όταν έρχονται , αμέσως καταστρέφουν αυτό που ήρθαν να βρουν , και άντε τώρα να βάλεις τώρα μυαλό στους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης .
  Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετική στην Ιαπωνία, αν η χώρα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό, ας πούμε, Μαλαισιανούς ή Πακιστανούς.
  Μέχρι στιγμής, η Ιαπωνία με σοφία , έχει περιορίσει τη μετανάστευση από τον τρίτο κόσμο, και μπορεί να αντιμετωπίσει μια καταστροφή με την πεποίθηση ότι όλοι οι Ιάπωνες είναι ενωμένοι τόσο στον πόνο και στον αγώνα για την ανοικοδόμηση. Η Ιαπωνία είναι πάρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει καταστροφή από την Αμερική ή την Ευρώπη επειδή η Ιαπωνία είχε τη σοφία να παραμείνει Ιαπωνική .
  HEIL GAP ( or don’t argue with the truth )

  Σχόλιο από HEIL GAP | 19/03/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s