Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων…

Τι έκανε Αμερικανούς και Ευρωπαίους να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου;

Δεν είναι παράδοξη η εσπευσμένη επίσκεψη Μέρκελ στη Λευκωσία καθώς και ο τρόπος που μίλησε για το Κυπριακό; Μαθαίνουμε ότι επίκειται σύντομα και επίσκεψη Σαρκοζί… Θα ήταν ενδιαφέρον να προσπαθήσει κάποιος να συνδέσει όλα αυτά τα «τυχαία» γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, όπως:

Συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου για οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Ανάλογη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα.

Ξαφνικό ξέσπασμα «επαναστάσεων» -οπωροκηπευτικών αποχρώσεων αλά Ουκρανία, Πορτογαλία κ.λ.π., με άρωμα ΜΚΟ- σε χώρες που γειτνιάζουν με τις επίμαχες περιοχές.

Ας προσέξουμε εδώ ότι το Τελ Αβίβ έδωσε χάρτες στη δημοσιότητα αναγνωρίζοντας την ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), η οποία συνεχίζεται με την ΑΟΖ της Κύπρου. Οι χάρτες περιγράφουν την πορεία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου που θα παράγεται στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd. και θα διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, ο αγωγός θα πρέπει να διασχίζει τη θαλάσσια περιοχή, η οποία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στην περιοχή του Καστελορίζου, της Ρω και της Μεγίστης  (σας θυμίζουν κάτι αυτές οι περιοχές; Ίσως κάποιες «περίεργες» κινήσεις των Τούρκων;).

Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας πολύ ισχυρός ενεργειακός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με οφέλη και για την Κύπρο και Ελλάδα. Η δημιουργία ενός αγωγού που θα τροφοδοτεί ενεργειακά ολόκληρη την Ευρώπη γεωστρατηγικά τοποθετεί την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μιας και θα είναι πολλοί οι ενεργειακά εξαρτώμενοι.

Μήπως (λέω μήπως) σχετίζονται αυτές οι εξελίξεις με την «τεχνητή χρεοκοπία» της χώρας, που κατάφεραν οι Παπακωνσταντίνου/Παπανδρέου να πετύχουν μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με περισσή βιασύνη και σε συνεργασία με τα τσακάλια της Goldman Sachs και Deutsche Bank;

Μήπως έπρεπε να μπει η χώρα μας υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ (βλ. ΟΗΕ/ΗΠΑ) και ΕΚΤ (τρόικα) ενόψει μιας σοβαρής αλλαγής στα δεδομένα των οικονομικών ισορροπιών;

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η διοχέτευση ενός ποσοστού μόνο 20% των ακαθαρίστων εσόδων στην Ελλάδα και στην Κύπρο σημαίνει 159 – 212 δισ. δολάρια για κάθε χώρα. Η διάρκεια ζωής ενός κοιτάσματος εκτιμάται στα 30 – 35 χρόνια, έτσι υπολογίζεται ότι το ετήσιο όφελος θα ανέρχεται στα 7,07 δισ. δολάρια.

Η Κύπρος, που έχει αντιληφθεί εδώ και μερικά χρόνια τη «δύναμη» της οριοθέτησης της ΑΟΖ, χρησιμοποιεί τις έρευνες πετρελαίου για να τονίσει την υπόστασή της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στις 12 Δεκεμβρίου 1988, προχώρησε στην επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Φεβρουάριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2007, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Λίβανο, αντίστοιχα. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δεκέμβριο του 2010 ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η Κύπρος έχει αρχίσει επαφές με τη Συρία για την υπογραφή συμφωνίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει υπογραφεί συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό ΑΟΖ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία γκρίζα ζώνη. Να σημειώσουμε ότι πριν από την αναταραχή στην Αίγυπτο, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε αυτό το θέμα, που εκ των πραγμάτων γίνεται αποδεκτό ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Σε ποιο συμπέρασμα θα μπορούσε να καταλήξει ένας λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος στην Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να συσχετίσει όλα αυτά με τα όσα παρουσιάζονται επίσημα από κυβερνητικής πλευράς και ΜΜΕ και τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν στον τόπο μας; Δεν αφήνουν την αίσθηση του αποπροσανατολισμού;

Το συμπέρασμα είναι σαφές: Σε μια χρονική συγκυρία όπου η χώρα θα μπορούσε να εκτιναχτεί σε σημαντικά οικονομικά μεγέθη, o ελληνικός λαός έχει πέσει σε χέρια καιροσκόπων και δοσίλογων, που στόχος τους είναι, να εξυπηρετήσουν αντεθνικά συμφέροντα!

.

07/02/2011 - Posted by | Γεωπολιτικά | , , , , , , , , , , , ,

14 Σχόλια »

 1. αν δεις την τρίτη από το τέλος εικόνα, αναφέρει 122 trillion cubic feet of gas με ημερομηνία 23/4/2010 (στο http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/11/blog-post_03.html)

  που λογικά σημαίνει ότι ήταν γνωστό πριν γραφτεί σε άσχετη ιστοσελίδα, πέρυσι τον Απρίλιο.

  άσε το θέατρο με την φλοτίλα των ακτιβιστών (το αλλενάκι απο τότε έλεγε ότι έχει σχέση με αέρια έξω από την Γάζα.

  όσο γίνομαι αρχαιότερος, πάντα επιβεβαιώνεται, ότι ΔΕΝ υπάρχει τρέλα. Μεθόδευση υπάρχει. Και η 6μηνη απραξία μετά το «λεφτά υπάρχουν» έχει μεγάλη δόση (τρέλας).

  Σχόλιο από archaeopteryxgr | 07/02/2011 | Απάντηση

  • Τα πράγματα γίνονται όσο περνάει ο καιρός και ποιο ξεκάθαρα… Η χώρα μας έχει πέσει σε χέρια αδίστακτων καιροσκόπων, που υποθηκεύουν εν ψυχρό το μέλλον των Ελλήνων. Τα ΜΜΕ δε, είναι ο βραχίονας, μέσω του οποίου κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι, σε ότι αφορά την πραγματικότητα, και του σερβίρουν φούμαρα και παραπληροφόρηση. Μου κάνει εντύπωση το ότι οι σοβαροί άνθρωποι αυτού του τόπου σιωπούν και μόνο εμείς οι «γραφικοί» του διαδικτύου σηκώνουμε παντιέρα… Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τους Έλληνες. Φτάνω να πιστέψω, πως η περίπτωση χρήζει ιατρικής γνωμάτευσης. Μιλάμε για μαζική αποχαύνωση!

   Σχόλιο από Alkimos | 08/02/2011 | Απάντηση

 2. Καλημέρα. Οι φλοτίλες αλλά και ίσως όλα όσα έγιναν γύρω από τη Γάζα τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σχέση με το φυσικό αέριο, διότι υπάρχουν κοιτάσματα παντού, και μπροστά από τη λωρίδα της Γάζας, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα κοιτάσματα. Σιγά φυσικά μην άφηναν οι Ισραηλινοί τους Παλαιστίνιους να ψελίσουν για δικαιώματα σε κοίτασμα.

  Πέραν αυτού όμως εμείς που είμαστε σε όλα αυτά;
  Η Κύπρος ανακοίνωσε τεράστιο κοίτασμα ανοιχτά της Πάφου, δικό της, ολόδικό της δηλαδή που δεν το μοιράζεται με κανένα, και ακόμα κίνηση για ΑΟΖ Κυπρου Ελλάδας δεν έγινε.

  Όσον αφορά τα δικά μας κοιτάσματα κανείς δεν ξέρει τι μέγεθος και αποληψιμότητα έχουν.
  Μην σου διαφεύγει και η θεωρία του αβιοτικού πετρελαίου, της οποίας είμαι οπαδός.
  Κοινώς οι υδρογονάνθρακες είναι ανεξάντλητοι διότι δεν παράγονται οργανικά, αλλά από ανόργανες ενώσεις του άνθρακα που δεν εξαντλούνται ποτέ.

  Σχόλιο από αλλενάκι | 08/02/2011 | Απάντηση

  • Όλα αυτά που λες και όσα έχει επίσης επισημάνει ο αρχαίος, είναι σωστά και ίσως υπάρχουν και πολύ περισσότερα στο βάθος, αλλά το ερώτημα γίνεται όλο και ποιο καυστικό: ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ; Με το «Έλληνες» δεν εννοώ φυσικά τους πολιτικούς, διότι οι σύγχρονοι πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι δεν διαθέτουν ούτε ίχνος εθνικής συνείδησης, εννοώ τον ελληνικό λαό, που κοντεύουν να του ποιούν το αίμα και κάθεται εντούτοις άβουλος χωρίς να βγάζει άχνα! Πρόβατα 100%.

   Σχόλιο από Alkimos | 08/02/2011 | Απάντηση

 3. very well stated.

  Σχόλιο από @kkoolook | 08/02/2011 | Απάντηση

 4. «…εννοώ τον ελληνικό λαό, που κοντεύουν να του ποιούν το αίμα και κάθεται εντούτοις άβουλος χωρίς να βγάζει άχνα! Πρόβατα 100%.»

  Άλκιμε κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι πρόβατα.

  Α)Για να ξεσυκοθούν πρέπει να υπάρξει κεφαλή που
  θα τους εμψυχώσει και δεν νομίζω ότι υπάρχει.

  Β) Τα τελευταία 30 έτη οι Έλληνες απέκτησαν υλικά
  αγαθά και τρόπο ζωής που δεν πίστευαν ότι θα αποκτήσουν.
  Απλά θα δώσουν μέρος αυτών με κατεβασμένο το κεφάλι για να μείνουν ίσυχοι.

  Σχόλιο από Ιππολάριος | 09/02/2011 | Απάντηση

  • «Μέρος αυτών» μήπως είναι και «τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας», όπως είχε πει η Μπενάκη προσφωνώντας τον –τότε- νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όπως είχε δηλώσει ο Jeffrey λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του; Τα «υλικά αγαθά» για τα οποία μιλάς φίλε μου, είναι δικαιώματα που έχουν κερδηθεί με σκληρούς κοινωνικούς αγώνες. Μη πέφτεις κι εσύ σε αυτή την παγίδα που στήνουν έντεχνα κάποιοι επιτήδειοι… Αυτοί που αποκόμισαν παράνομα οφέλη από την περίοδο των «παχιών αγελάδων» δεν είναι ο σκληρά εργαζόμενος λαός, ο οποίος καλείται τώρα να πληρώσει το «μάρμαρο», αλλά αυτοί που κατέχουν ακόμα την εξουσία και που δρομολογούν τον τεμαχισμό αυτού του τόπου που εμείς αποκαλούμε ΠΑΤΡΙΔΑ!

   Σχόλιο από Alkimos | 09/02/2011 | Απάντηση

 5. […] που βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου; Γράφει ο Αλκιμος Δενείναι παράδοξη η εσπευσμένη επίσκεψη Μέρκελ στη […]

  Πίνγκμπακ από Οι εξεγέρσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων… | 10/02/2011 | Απάντηση

 6. […] Αν βάλουμε στη σειρά κάποια από τα όσα παράδοξα έχουν συμβεί τους τελευταίους 15 μήνες, μια θα είναι η εικόνα που θα δούμε να σχηματίζεται: Παράδοση του δικαιώματος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σε συγκεκριμένες περιοχές. […]

  Πίνγκμπακ από Το «κόλπο» του Jeffrey έχει στηθεί με στόχο τα πετρέλαια | 16/02/2011 | Απάντηση

 7. […] της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) σε συγκεκριμένες περιοχές. Δεν είναι τυχαία η είδηση που κάνει τον γύρω του […]

  Πίνγκμπακ από Argolida Blogs » Apneagr » Το «κόλπο» του Jeffrey έχει στηθεί με στόχο τα πετρέλαια » Τα επιλεγμένα μπλογκ του Ναυπλίου και του νομού Αργολίδας με μ | 16/02/2011 | Απάντηση

 8. I really like your site. Excellent content. Please continue posting such profound content.

  Σχόλιο από Forex | 19/04/2011 | Απάντηση

 9. Can I implement a fragment of your post to my site?

  Σχόλιο από Lauren Kakos | 31/01/2012 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s