Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Το θέατρο σκιών της ελληνικής δημόσιας ζωής!

Που βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης σε αυτό το θέατρο σκιών; Μπροστά ή πίσω από τον μπερντέ;

Θα ήταν πιστεύω κάπως αφυπνιστικό, να ρίχναμε μια ματιά στο παρελθόν και να αναρωτιόμασταν ειλικρινά αν έχει αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο. Πριν εκατό και πλέον χρόνια, ο λεγόμενος σύγχρονος Αριστοφάνης, ο Γιώργος Σουρής, έγραφε για τον Ρωμιό:

Στὸν καφενὲ ἀπ᾿ ἔξω σὰν μπέης ξαπλωμένος,
τοῦ ἥλιου τὶς ἀκτῖνες ἀχόρταγα ρουφῶ,
καὶ στῶν ἐφημερίδων τὰ νέα βυθισμένος,
κανέναν δὲν κοιτάζω, κανέναν δὲν ψηφῶ.

Σὲ μία καρέκλα τὅνα ποδάρι μου τεντώνω,
τὸ ἄλλο σὲ μίαν ἄλλη, κι ὀλίγο παρεκεῖ
ἀφήνω τὸ καπέλο, καὶ ἀρχινῶ μὲ τόνο
τοὺς ὑπουργοὺς νὰ βρίζω καὶ τὴν πολιτική.

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές,
κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές.

Βρίζω Ἐγγλέζους, Ρώσους, καὶ ὅποιους ἄλλους θέλω,
καὶ στρίβω τὸ μουστάκι μ᾿ ἀγέρωχο πολύ,
καὶ μέσα στὸ θυμό μου κατὰ διαόλου στέλλω
τὸν ἴδιον ἑαυτό μου, καὶ γίνομαι σκυλί.

Φέρνω τὸν νοῦν στὸν Διάκο καὶ εἰς τὸν Καραΐσκο,
κατενθουσιασμένος τὰ γένια μου μαδῶ,
τὸν Ἕλληνα εἰς ὅλα ἀνώτερο τὸν βρίσκω,
κι ἀπάνω στὴν καρέκλα χαρούμενος πηδῶ.

Τὴν φίλη μας Εὐρώπη μὲ πέντε φασκελώνω,
ἀπάνω στὸ τραπέζι τὸν γρόθο μου κτυπῶ…
Ἐχύθη ὁ καφές μου, τὰ ροῦχα μου λερώνω,
κι ὅσες βλαστήμιες ξέρω ἀρχίζω νὰ τὶς πῶ.

Δεν μοιάζει η περιγραφή αυτή κάπως οικεία; Και όμως, η πλειονότητα αυτών που ζουν σήμερα στη χώρα που γέννησε την κριτική σκέψη, τη φιλοσοφία, ακόμα και την …πολιτική, δεν είναι παρά τα δισέγγονα, ίσως ακόμη και τα τρισέγγονα εκείνης της γενιάς που περιγράφει ο Σουρής, και εντούτοις: «Τα ίδια Παντελάκι μου… τα ίδια Παντελή μου» θα έλεγε αν ζούσε σήμερα…

Τι συμβαίνει τελικά; Πρόκειται για μια νοοτροπία που την έχουμε κληρονομήσει και την κουβαλάμε στο DNA μας (μαζί με τα γονίδια των …αρχαίων) ή μήπως έχει να κάνει με κάτι που ίσως μοιάζει …συνομωσιολογικό; Δηλαδή, ίσως κάποια συγκεκριμένη μέθοδο ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗΣ; Γιατί δεν μπορεί όλοι οι άλλοι λαοί να έχουν «εκτοξευθεί» εκατό και πλέον χρόνια μπροστά και οι Έλληνες να βρίσκονται ακόμη στον ίδιο παρονομαστή… Σίγουρα κάτι άλλο συμβαίνει…

Δεν μπορεί, για την δολοφονία ενός 16χρονου -επί Καραμανλή- να καίγεται η Αθήνα και με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών (συν ένα αγέννητο) ανθρώπων (Marfin) -επί καθεστώς ΠΑΣΟΚ- να μη …κουνιέται φύλλο.

Δεν μπορεί να κινητοποιούνται 1,5 εκατ. σχεδόν Έλληνες πριν 17 χρόνια για την υπόθεση του ονόματος «Μακεδονία» και τώρα να εκλέγεται Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, που δεν του καίγεται καρφάκι για το πώς θα ονομαστούν τα Σκόπια.

Δεν μπορεί να κάνουν μουσουλμάνοι κατάληψη στα Προπύλαια, μια ημέρα πριν τις 17 Νοέμβρη (!), και να μην ακούγονται παρά μόνο κάποιες ασθενικές φωνές από τον κύκλο των «γνωστών άγνωστων» ιδεολόγων, που το μόνο βήμα που τους παρέχεται, είναι αυτό που υφάρπαξαν μόνοι τους, δηλαδή το διαδίκτυο.

Δεν μπορεί να έχουν στείλει κάποιοι έναν …αλλοδαπό στον πρωθυπουργικό θώκο, διότι τους υποσχέθηκε λεφτά, και όταν κατόπιν ανέλαβε τα καθήκοντα του αντί να δώσει, ζητάει και τα …ρέστα, που μας έμειναν στη τσέπη, και αυτοί οι κάποιοι να συνεχίζουν να …χάφτουν μύγες.

Δεν μπορεί να έχει καταλυθεί το Σύνταγμα έναντι κάποιου αμφιλεγόμενου «μνημονίου» και ο λαός να κάθεται αποσβολωμένος στους καναπέδες του, σαν να έχει γίνει νέα επέλαση των γερμανικών τανκς.

Κάτι συμβαίνει λοιπόν με αυτόν τον τόπο και με τους ανθρώπους που ζουν εδώ!

Η λογική εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος είναι, πως ή μας ταΐζουν μεθοδικά κουτόχορτο ή πάσχουμε αθεράπευτα από τη χρόνια ασθένεια του …πέρα βρέχει.

Είτε συμβαίνει το ένα πάντως είτε το άλλο, αυτό που παραμένει γεγονός είναι, πως Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ!!!

Ναι! Είμαστε κορόιδα, διότι αυτά που ζούμε σήμερα δεν συμβαίνουν στο Μπουρούντι ή  στην …Λαπωνία. Συμβαίνουν εδώ, στο σπίτι μας… Δεν τα βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά στη …τσέπη μας, στους δρόμους έξω από το σπίτι μας, στις γειτονιές μας!

Και τι κάνουμε;

Ψυχή μου! τί λιακάδα! τί οὐρανὸς ! τί φύσις !
ἀχνίζει ἐμπροστά μου ὁ καϊμακλῆς καφές,
κι ἐγὼ κατεμπνευσμένος γιὰ ὅλα φέρνω κρίσεις,
καὶ μόνος μου τὶς βρίσκω μεγάλες καὶ σοφές.

Άρα δεν είναι ο Ρωμιός μπροστά από τον μπερντέ… είναι μάλλον πίσω… και μάλιστα σε ρόλο πρωταγωνιστή!

.

Σ.σ.
.
Για όσους έχουν αφήσει τον καναπέ και έχουν μπει στη διαδικασία να καταναλώσουν λίγη φαιά ουσία για σκέψη, εδώ (link) υπάρχουν κάποιες «άκρες». Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι απλά να …τις τραβήξει.
.
Ο Νοών…νοείτω!

***

22/11/2010 - Posted by | Κοινωνικά | , , , , , , , , ,

7 Σχόλια »

 1. πρέπει να τους ψεκάζουν, τι να πω
  μειωμένης νοημοσύνης οπωσδήποτε

  Σχόλιο από αλλενάκι | 24/11/2010 | Απάντηση

  • Δεν θα το έλεγα έτσι… Δεν είναι μειωμένης νοημοσύνης ο Έλληνας. Κάτι άλλο συμβαίνει φίλε μου. Δεν μπορεί ένας ολόκληρος, πανέξυπνος, λαός να έχει πιαστεί τόσο κορόιδο! Το άρθρο αυτό είχε σκοπό να ταρακουνήσει μόνο κάποιους, ώστε να ξυπνήσουν από τον λήθαργο…

   Θα ήθελα με την ευκαιρία να δώσω λίγη τροφή για σκέψη, θυμίζοντας εδώ τώρα τον Όμηρο. Ο …παππούς αυτός του Ελληνισμού –με αυτή την τρυφερή εικόνα έχει περάσει στη συνείδηση του Έλληνα- όταν έγραφε τις περιπέτειες του Οδυσσέα, κάτι είχε σίγουρα στο νου. Κάτι περισσότερο από αυτά που περιγράφουν επιφανειακά οι ιστορίες του. Ίσως μας βοηθήσει λίγο να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα, αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας, σκεπτόμενοι το τι ήθελε να μας πει ο «παππούς» με την περιπέτεια του Οδυσσέα και των συντρόφων του στο Νησί της Κίρκης. Δεν θα δώσω όμως εγώ ερμηνεία. Ο κάθε Έλληνας, που έχει ΕΛΛΗΝΙΚΗ παιδεία, αν θέλει και αν καταβάλει λίγη προσπάθεια ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ.

   Μη βιαστούν όμως κάποιοι σύγχρονοι «αρχαιολάτρες» να υποθέσουν ότι τάσσομαι με το μέρος τους. Με αυτό που έγραψα παραπέμπω απλά σε αυτό που ήθελε να μας πει ο «παππούς» Όμηρος, δεν παραπέμπω όμως με κανένα τρόπο στον Δία ή στο …μαντείο των Δελφών. Να εξηγούμαστε…

   Άλλο η πρακτική αξία κάποιων σκέψεων και άλλο η μεταφυσική!

   Σχόλιο από Alkimos | 24/11/2010 | Απάντηση

 2. μην μπερδεύουμε τη νοημοσύνη με την καπατσοσύνη,

  η νοημοσύνη είναι ευθεία, η καπατσοσύνη είναι δια της πλαγίας, ε λοιπόν, δια της πλαγίας θριαμβεύει σίγουρα!

  στην ευθεία είναι που παρεκκλίνει…

  πάντως είναι εξαιρετικά καλόβολος, εκεί με παραπέμπεις με την αναφορά στον Όμηρο και στον Οδυσσέα

  καλόβολος: άλλη έννοια για το «πολιτικά ορθό»

  Σχόλιο από αλλενάκι | 24/11/2010 | Απάντηση

  • Δεν σε παραπέμπω φίλε μου στον Οδυσσέα απλά, σε παραπέμπω στην συγκεκριμένη ιστορία γενικά, στην οποία πέρα από τον Οδυσσέα υπάρχει και η Κίρκη καθώς και οι σύντροφοί του. Τα όσα περιγράφει ο Όμηρος στη συγκεκριμένη περιπέτεια, ιδίως το κομμάτι που αναφέρεται στους συντρόφους, ερμηνεύουν κάπως τα όσα συμβαίνουν στο λαό μας. Θα πρέπει μόνο να διακρίνουμε τι αντιπροσωπεύει σήμερα η Κίρκη, τι ο Οδυσσέας και τι είναι οι λωτοί. Ένα να θυμάσαι πάντως: Ο «παππούς» ήξερε πολύ καλά τι έλεγε, κι αυτός δεν ήταν σίγουρα …κορόιδο!

   Σχόλιο από Alkimos | 24/11/2010 | Απάντηση

 3. επίσης: είναι γερασμένος, ηλικιακά, και μεσήλικας πορωμένος

  οι αρτηρίες έπιασαν πουρί

  Σχόλιο από αλλενάκι | 24/11/2010 | Απάντηση

 4. 1. δολοφονία ενός 16χρονου -επί Καραμανλή- να καίγεται η Αθήνα και με την εν ψυχρώ δολοφονία τριών (συν ένα αγέννητο) ανθρώπων (Marfin) -επί καθεστώς ΠΑΣΟΚ- να μη …κουνιέται φύλλο: την απάντηση την έδωσες μόνος σου…

  2. Δεν μπορεί να κινητοποιούνται 1,5 εκατ. σχεδόν Έλληνες πριν 17 χρόνια για την υπόθεση του ονόματος «Μακεδονία» και τώρα να εκλέγεται Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, που δεν του καίγεται καρφάκι για το πώς θα ονομαστούν τα Σκόπια:
  πουρί στις αρτηρίες δεν οξυγονώνεται η μνήμη του, γερασμένος

  3. Δεν μπορεί να κάνουν μουσουλμάνοι κατάληψη στα Προπύλαια, μια ημέρα πριν τις 17 Νοέμβρη (!), και να μην ακούγονται παρά μόνο κάποιες ασθενικές φωνές από τον κύκλο των «γνωστών άγνωστων» ιδεολόγων, που το μόνο βήμα που τους παρέχεται, είναι αυτό που υφάρπαξαν μόνοι τους, δηλαδή το διαδίκτυο.: ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ αντίληψης και ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ αντανακλαστικών

  4. Δεν μπορεί να έχουν στείλει κάποιοι έναν …αλλοδαπό στον πρωθυπουργικό θώκο, διότι τους υποσχέθηκε λεφτά, και όταν κατόπιν ανέλαβε τα καθήκοντα του αντί να δώσει, ζητάει και τα …ρέστα, που μας έμειναν στη τσέπη, και αυτοί οι κάποιοι να συνεχίζουν να …χάφτουν μύγες.: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ!

  5. Δεν μπορεί να έχει καταλυθεί το Σύνταγμα έναντι κάποιου αμφιλεγόμενου «μνημονίου» και ο λαός να κάθεται αποσβολωμένος στους καναπέδες του, σαν να έχει γίνει νέα επέλαση των γερμανικών τανκς.: ΤΟΝ ΨΕΚΑΖΟΥΝ; Ή ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ;

  Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΙΔΟ!!!
  μόνος σου το λες

  Σχόλιο από αλλενάκι | 24/11/2010 | Απάντηση

  • Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι μας έχουν πιάσει …Κώτσο! Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι υπάρχει έλλειψη νοημοσύνης… Αυτό που λείπει είναι το φώς! Έλλειψη γνώσης έχει ο Έλληνας, αλλά και έναν υπέρμετρο εγωισμό, που δεν τον αφήνει να ανοίξει τα μάτια στην αλήθεια. Αλήθεια θεωρεί όμως, δυστυχώς, μόνο ό,τι του είναι ευχάριστο, ό,τι τον εκφράζει προσωπικά, ό,τι φαινομενικά του συμφέρει. Και αυτό είναι πρόβλημα. Διότι η αλήθεια δεν είναι ρούχο, που το αλλάζουμε ή το διαλέγουμε. Η αλήθεια είναι μόνο μια και δεν αλλάζει! Για να την κατανοήσει όμως κάποιος και να την αποδεχτεί, χρειάζεται ΦΩΣ, δηλαδή γνώση, και αυτή τη γνώση δεν θα την πάρει σίγουρα από τον …Χαρδαβέλλα ή τον Λιακόπουλο. Η αληθινή γνώση είναι καταχωνιασμένη βαθιά, καταπλακωμένη από το ψέμα, την προπαγάνδα και την απάτη και χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να βρεθεί. Από μόνη της όμως πάλι η προσπάθεια δεν αρκεί, διότι η γνώση χρειάζεται και αξιολόγηση. Μοιάζει κάπως σαν τα μανιτάρια. Δεν τρώει κανείς απ’ αυτά χωρίς την συμβουλή ενός οδηγού. Ο ποιο κατάλληλος οδηγός για την αληθινή γνώση φίλε μου, είναι η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Αυτός είναι ο μπούσουλας, και αυτή θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αν θέλουμε να ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ!

   Σχόλιο από Alkimos | 24/11/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s