Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κρήτη

Ένα δεδομένο που ίσως εξηγεί πολλά από τα παράδοξα(*) που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος της Ελλάδας, κάνει ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Γ. Φώσκολος, ο οποίος είναι και σύμβουλος της Καναδικής Κυβέρνησης στην αναζήτηση και εκμετάλλευση γαιανθράκων.

Τα στοιχεία που δίνει στo newsbomb.gr ο κ. Φώσκολος (και στηρίζονται σε επίσημες επιστημονικές έρευνες) παρουσιάζουν μία Ελλάδα που μπορεί να γίνει μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου – αν την άφηναν όμως να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό της πλούτο.

Χωρίς σχόλια και παρεμβάσεις δίνουμε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του κ. Φώσκολου: «Υπάρχουν τρεις περιοχές κοντά στην Κρήτη, με τεράστια αποθέματα πετρελαίων και φυσικού αερίου. Η μια είναι νοτιοανατολικά της Κρήτης και αυτή είναι που ξέρουμε περισσότερο, με βάση τα νέα στοιχεία από τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Γεωλογική Υπηρεσία της Γαλλίας. Έχουμε επίσης μια άλλη, που είναι νοτίως της Κρήτης, κάτω από τη Μεσσαρά. Και υπάρχει επίσης ένα σημείο που είναι κοντά, προς τη Λιβύη. Είναι τρεις διαφορετικές περιοχές, οι οποίες έχουν αποθέματα. Μπορώ να μιλήσω μόνο για το ένα απόθεμα με πιθανότητα 50% διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πολλά στοιχεία. Το υπολογίζω μεταξύ ένα και τρία τρισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου.

Και τονίζω φυσικό αέριο, διότι υπάρχει μια ευαισθησία από την κυβέρνηση όταν ακούει πετρέλαιο, που δημιουργεί εμπλοκές για το περιβάλλον. Με το φυσικό αέριο δεν έχουμε αυτές τις επιπτώσεις. Το φυσικό αέριο είναι καθαρό, δεν πρόκειται να μολύνει και θα δείξω επίσης πόσο φυσικό αέριο χάνεται κάθε χρόνο επί 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα από την Κρήτη, νοτίως του νησιού. Τα 3 τρισεκατομμύρια αντιστοιχούν σε ισοδύναμο πετρέλαιο γύρω στα 19 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ισοδυναμούν δηλαδή με μια Αλάσκα.

Υπάρχει λοιπόν νοτιοανατολικά της Κρήτης μια… Αλάσκα, η οποία μπορεί να  φέρει αναλογία 20%, στην Ελληνική Κυβέρνηση και 80% να πάρουν οι επιχειρήσεις που θα κάνουν την εκμετάλλευση. Θα αφήσει δηλαδή ένα κέρδος της τάξης των 170 δισ. ευρώ.

Εκτός βεβαίως και από τις δουλειές που θα δημιουργηθούν στην Κρήτη, θα δουλέψουν επίσης όλα τα Ναυπηγεία, Σκαραμαγκά, τα Νεόρεια της Σύρου, θα δώσουμε δουλειά επίσης στους χημικούς μηχανικούς, θα αναπτυχθεί όλη η χημική βιομηχανία. Γιατί το φυσικό αέριο είναι η πρώτη ύλη που κάνουμε λιπάσματα, φάρμακα και βεβαίως όλες οι εταιρείες δίνουν και ένα ποσοστό στα Ανώτατα Ιδρύματα, όπως π.χ. έδωσε τώρα η BP στη Λιβύη στο Πολυτεχνείο Τρίπολης, 50 εκατομμύρια. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα χρήματα που έρχονται είναι τεράστια. Και θα δημιουργηθεί μια ανακούφιση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα νέα στοιχεία λοιπόν έχουμε ακόμα πιο θετικά νέα σε σχέση με τα αποθέματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: «Ναι την προηγούμενη φορά που μίλησα στον κ. Χαρδαβέλλα, τόσο εγώ όσο και ο συνάδελφός μου, ο κ. Κωνοφάγος, μιλούσαμε για 300 δισεκατομμύρια. Τώρα μιλάμε για 3 τρισεκατομμύρια. Μιλάμε για χίλιες φορές παραπάνω μόνο το ένα κοίτασμα, όχι κάτω από τη Μεσσαρά, όχι το κοίτασμα της Λιβύης. Πιθανό να είναι 6 τρις. Και θα σας δώσω ένα μέτρο να καταλάβετε. Αυτή τη στιγμή η Αλγερία έχει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Εμείς πιθανόν να έχουμε 6. Δηλαδή είμαστε περισσότερο από την Αλγερία. Και βεβαίως υπάρχουν και επιπτώσεις. Αυτό το φυσικό αέριο για εμάς είναι πλεόνασμα. Αυτό το φυσικό αέριο θα φύγει κατευθείαν προς την Ευρώπη. Άρα θα έχουμε τεράστια αποθέματα και επ΄ ωφελεία της Ευρώπης.

Δηλαδή αλλάζει όλο το σκηνικό πλέον αυτή τη στιγμή. Όχι μόνο το οικονομικό, αλλά και το γεωπολιτικό. Εάν προσθέσουμε και τα αποθέματα της Κύπρου αλλάζει όλη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Και βάζω μέσα την Αίγυπτο και το Ισραήλ αυτή τη στιγμή. Το Ισραήλ από ότι μαθαίνω και πιθανόν ο κ. Κωνοφάγος να έχει περισσότερα στοιχεία, πρότεινε στον Πρωθυπουργό το δικό μας, να κατασκευάσουν αγωγό αερίου που να παίρνει το φυσικό αέριο του Ισραήλ και να το διοχετεύει στην Ευρώπη».

Πηγή: News bomb
.
Σχετικό άρθρο: Ριφιφί ετοιμάζει η Τουρκία στο Αιγαίο
.
———
.
(*) Τα παράδοξα:
 1. Το λεγόμενο «Μακεδονικό»,
 2. Γιγαντιαία βάση των Αμερικανών στο περίφημο CAMP BONDSTEEL,
 3. Αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας, η οποία το …παίζει σε διπλό ταμπλό: και με την Ανατολή και με την Δύση,
 4. Δυσκινησία στο Κυπριακό,
 5. Ιρανικές απειλές στο Ισραήλ (το οποίο δείχνει να επιχειρεί τη συνεργασία με την Ελλάδα),
 6. Χτύπημα στο Ευρώ με αιχμή του δόρατος τον ΓΑΠ,
 7. Σενάρια απόσχισης της Κρήτης και αυξημένο ενδιαφέρον του Μητσοτακέικου για δικό τους άνθρωπο στην Περιφέρεια της Κρήτης…
…για να αναφέρω μόνο μερικά!

.

27/10/2010 - Posted by | Γεωπολιτικά, Politic | , , , , , , , , ,

11 Σχόλια »

 1. Φίλε Αλκιμε,
  Ίσως για αυτά και για πολλά άλλα πρέπει να φάει μαυρο το ΔΝΤ και οι τοπικοί αντιπρόσωποι του. Θεωρώ δηλαδή, ότι είναι εθνική ανάγκη σοβαρά άτομα να αναλάβουν να πουν μια για πάντα την αλήθεια στο ελληνικό λαό πάνω στο θέμα OIL και να μας πουν τι θέλουν να κάνουν στο φως της μέρας…και όχι με τον γνωστό greek way.
  Γ.Β

  Σχόλιο από giorgosvagionis.wordpress.com | 27/10/2010 | Απάντηση

  • Τα λεφτά είναι πολλά και οι μνηστήρες είναι επίσης πολλοί… Οι Έλληνες είναι αγαπητέ μου «ποίμνιο δίχως ποιμένα». Έρμαιο των αρπακτικών. Οι μεμονωμένες φωνές σίγουρα κάτι κάνουν, αλλά δεν αρκούν…και ο Οδυσσέας δυστυχώς αργεί…

   Σχόλιο από Alkimos | 27/10/2010 | Απάντηση

 2. Αφού για κάθε βαρέλι στα βενζινάδικα έχουν ξοδευτεί ΕΞΙ για άντληση-καθαρισμό-μεταφορά, άρα με εμπορεύσιμο τελικά ΜΟΝΟ το 1/6ο της παραγωγής και με ημερήσια κατανάλωση 85 εκ. βαρέλια, πόσο “τεράστιο” είναι το κάθε μικροκοίτασμα που φτάνει για 37 ΗΜΕΡΕΣ κατανάλωσης;
  Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ, όπως τα τρομοεμβόλια, τα ΥΠΕΡΤΟΞΙΚΑ φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες και λοιπές πράσινες απάτες, αντί για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ με ευέλικτη αιγοτροφική αυτάρκεια (που μας απελευθέρωσε ΣΥΧΝΑ, όπως το 1821 κ.ε.) ενόψει ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΟΛΩΝ των ψωροελίτ.

  Σχόλιο από ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ | 27/10/2010 | Απάντηση

  • Ίσως αυτή που αναφέρεις να είναι η ρεαλιστική πλευρά της υπόθεσης (σχετικά με το peak oil είχα γράψει εδώ). Το ζήτημα όμως δεν είναι αν υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή του Αιγαίου ή όχι, το ζήτημα είναι πως κάποιοι πιστεύουν προφανώς πως υπάρχουν!

   Σχόλιο από Alkimos | 27/10/2010 | Απάντηση

 3. Εξαιρετικό Άλκιμε.
  Γνωρίζαμε για αποθέματα, αλλά οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες.

  Σχόλιο από αλλενάκι | 27/10/2010 | Απάντηση

 4. […] και τα τελευταία νέα από το Αιγαίο, που δημοσιεύσαμε εδώ,  εύλογα τίθεται το ερώτημα: Προς τι η μεγάλη πρεμούρα […]

  Πίνγκμπακ από Γιγαντιαία κοιτάσματα πετρελαίου στη Βραζιλία « Alkimos archive | 30/10/2010 | Απάντηση

 5. h–p://eleftheri-epistimi.blogspot.com/2009/04/blog-post_14.html

  Σχόλιο από Me | 09/11/2010 | Απάντηση

 6. […] Θα ήθελα να δώσω εδώ μόνο ένα στίγμα, θυμίζοντας τα όσα διαδραματίζονται αυτόν τον καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο με πρωταγωνιστές τους Νέο-Οθωμανιστές Ερντογάν και Νταβούτογλου και προτείνοντας να γίνει η ανάλογη οικονομική και γεωπολιτική αξιολόγηση (βλέπε εδώ). […]

  Πίνγκμπακ από Η ευρωπαϊκή κρίση και το σκληρό πόκερ της Γερμανίας « Alkimos archive | 14/09/2011 | Απάντηση

 7. […] Θα ήθελα να δώσω εδώ μόνο ένα στίγμα, θυμίζοντας τα όσα διαδραματίζονται αυτόν τον καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο με πρωταγωνιστές τους Νέο-Οθωμανιστές Ερντογάν και Νταβούτογλου και προτείνοντας να γίνει η ανάλογη οικονομική και γεωπολιτική αξιολόγηση (βλέπε εδώ). […]

  Πίνγκμπακ από Η ευρωπαϊκή κρίση και το σκληρό πόκερ της Γερμανίας « www.olympia.gr | 14/09/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s