Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Όταν το «οικοΣύστημα» κινδυνεύει

Τα κουνέλια της Αυστραλίας, οι Οικολόγοι και το …Σύστημα.

Ποιος είναι ο ένοχος;

Πόσοι γνωρίζουν την ιστορία με τα κουνέλια στην Αυστραλία; Πιστεύω πως θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον να μάθουμε κάποια πράγματα σχετικά με αυτό και να κάνουμε ίσως κάποιους συσχετισμούς.

Τα κουνέλια εμφανίστηκαν στην Αυστραλία για πρώτη φορά το1859. Κάποιοι ισχυρίζονται πως αυτοί που τα έφεραν από την Ευρώπη ήταν Έλληνες μετανάστες που δεν μπορούσαν να αποχωριστούν μια από τις ποιο νόστιμες λιχουδιές τους. Η ποιο επίσημη εκδοχή είναι όμως άλλη:  Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη 24 κουνελιών που είχαν σταλεί το 1859 από την Αγγλία στη Μελβούρνη για την ιδιοκτησία του Thomas Austin, ο οποίος ήθελε να αυξήσει τα θηράματα του κυνηγιού του. Χάρη στη μεγάλη γονιμότητά τους και στην έλλειψη θηρευτών έγιναν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο σε έναν αιώνα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Σύντομα η ισορροπία του οικοσυστήματος καταστράφηκε. Ο μεγάλος πληθυσμός κουνελιών προκάλεσε σοβαρά προβλήματα διάβρωσης του εδάφους καθώς αυτά τρέφονταν με ιθαγενή φυτά. Όταν καταστραφεί η επιφάνεια του εδάφους χρειάζονται μετά εκατοντάδες χρόνια για να ανασυσταθεί. Η περιοχή μετατρέπεται έτσι σε έρημο και η επιβίωση γίνεται αδύνατη.

Οι αρχές της Αυστραλίας χρησιμοποίησαν διάφορες μεθόδους  για να θέσουν υπό έλεγχο την καταστροφή, όπως δηλητηρίαση, ανάχωση του εδάφους με μπουλντόζες, ανατινάξεις, δηλητηρίαση με αέρια, αλλά απέτυχαν εντούτοις να σταματήσουν την εξάπλωση του πληθυσμού των κουνελιών. Το 1907 εγκατάστησαν ειδικούς κουνελοφράχτες οι οποίοι αποδείχτηκαν επίσης ανεπαρκείς. Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, καθιερώθηκε μια βιολογική μέθοδος για την εξόντωση τους με ειδικά νοσήματα (ιούς) (βλέπε εδώ) που είχαν στόχο ειδικά το DNA των κουνελιών. Έτσι μπόρεσαν να ελέγξουν σχετικά την περαιτέρω εξάπλωση τους, αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Πριν μερικούς μήνες έγραφε το ΒΗΜΑ (30.12.09): «Μάστιγα κουνελιών απειλεί την Αυστραλία. Ο πληθυσμός των κουνελιών αυξάνεται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι καλλιέργειες και να προκαλείται τεράστια ζημιά στο περιβάλλον. Μάλιστα, τα κουνέλια φέρονται να έχουν δημιουργήσει ειδικά αντισώματα και να αντιστέκονται σε βιολογικά μέτρα για τη συγκράτηση του πληθυσμού τους. Εκτιμάται ότι τα ζώα αυτά προκαλούν ζημιές συνολικού κόστους 208 εκατ. δολαρίων τον χρόνο στις καλλιέργειες

Θυμίζει μήπως κάτι αυτή η ιστορία στον αναγνώστη αυτού του άρθρου; Δεν ακούγεται τον τελευταίο καιρό όλο και ποιο συχνά πως κάποιο άλλο …ζώο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά όχι μόνο στην Αυστραλία αλλά στο παγκόσμιο …οικοσύστημα και ότι αποτελεί την μεγαλύτερη μάστιγα για το περιβάλλον; Το …ζώο αυτό (διότι έτσι το βλέπουν οι λεγόμενοι “οικολόγοι”) λένε πως είναι: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ! (βλέπε εδώ και εδώ)

Μήπως η παραπάνω αναφορά στην περίπτωση των κουνελιών της Αυστραλίας μπορεί να ρίξει λίγο φως σε όσα βλέπουμε να επιχειρείται να περαστούν στην κοινή γνώμη διεθνώς; Ότι κινδυνεύει δηλαδή ο πλανήτης από την υπερβολική μόλυνση του περιβάλλοντος και πως η αιτία γι αυτό είναι τελικά μάλλον ο …ΥΠΕΡΠΛΗΘΥΣΜΟΣ;

Όσο κι αν ακούγεται αυτό περίεργο, έτσι βλέπουν εντούτοις τα πράγματα κάποιοι από αυτούς που κρατούν τα …γκέμια της Νέας Τάξης.

Διανοείστε τι μπορεί να σημαίνει αυτό;

Το ερώτημα που έρχεται στο δικό μου μυαλό είναι: Τι περιλαμβάνει για τους εμπνευστές της καμπάνιας προστασίας του περιβάλλοντος ο όρος «οικοσύστημα»; Μήπως θα ήταν ποιο σωστό να αφαιρούσαμε το «οικο» και να αφήναμε μόνο το ΣΥΣΤΗΜΑ, που θα σήμαινε, πως αυτό που κινδυνεύει δεν είναι στην πραγματικότητα η ισορροπία του οικοσυστήματος,  αλλά είναι μάλλον η ισορροπία του Συστήματος των επικυρίαρχων της ανθρωπότητας;

Μήπως θα πρέπει άρα να …αραιώνουμε σιγά σιγά απ’ αυτούς, διότι αυτοί είναι στην πραγματικότητα Η ΜΑΣΤΙΓΑ;

Όλα δείχνουν πως όντως αυτή πρέπει να είναι Η ΛΥΣΗ.

Αλλά ποιος είναι ο μόνος ικανός να το κάνει αυτό;

Θα ήταν πιστεύω πολύ χρήσιμο όχι μόνο να αναρωτηθούμε αλλά και να το ψάξουμε!

***

Σχόλιο: Συστήνω να διαβαστεί και το προηγούμενο άρθρο (εδώ) και να δοθεί προσοχή επίσης σε κάποιες πρόσθετες παρατηρήσεις στα σχόλια, καθώς και στα video που παραθέτονται.

..

01/10/2010 - Posted by | Κοινωνικά | , , , , , , , , ,

7 Σχόλια »

 1. Στις 7 Σεπτεμβρίου είχα κάνει μία ανάρτηση με πληθυσμό στην Γη 6.872.705.000. Ήδη είναι 6.878.767.000, και μέχρι να διαβάσεις αυτό το σχόλιο, θα έχει ανέβει.

  Θα την πάθουμε σαν κάτι πληθυσμούς από μυγάκια…

  Σχόλιο από archaeopteryx | 01/10/2010 | Απάντηση

  • “Κανείς δεν μπορεί να μιλάει πια για «πληθυσμιακό πρόβλημα», δίχως να το συσχετίσει με το ταξικό και το κοινωνικό πρόβλημα. Θα χρειαζόταν να γραφούν τόμοι ολόκληροι για να ξεμπερδευτούν τα μπερδεμένα νήματα που συνδέουν την πείνα με τις μορφές γαιοκτησίας, την υλική βελτίωση με τη φθίνουσα πληθυσμιακή αύξηση, την τεχνολογία με την παραγωγή τροφίμων, τους εμφύλιους πολέμους και το ρόλο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις μεθόδους καλλιέργειας της γης… Οι άνθρωποι δεν μπορεί να υποβιβάζονται από τον νεομαλθουσιανισμό σε απλά ψηφία, δίχως, τουλάχιστον, να αντικατασταθεί ο οφειλόμενος σεβασμός προς τη ζωή από μια νέα απάνθρωπη μορφή οικοκτηνωδίας” – Murray Bookckin, “Ο Μύθος του υπερπληθυσμού

   Σχόλιο από Alkimos | 01/10/2010 | Απάντηση

  • Αν η γη και όλος ο πλούτος της ήταν δίκαια κατανεμημένη, τότε θα μπορούσε να χωρέσει πολύ περισσότερους. Αυτοί που κατά τη γνώμη μου μάλλον …περισσεύουν, είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει όλη τη ζημιά και ψάχνουν τώρα να μεταβιβάσουν την ευθύνη επάνω στον άμοιρο λαό. Κάτι ανάλογο με αυτό που είδαμε να συμβαίνει με την κυβέρνηση Παπανδρέου. Άλλοι απόλαυσαν τις …χαρές του «γάμου» και άλλοι καλούνται τώρα να πληρώσουν τη νύφη!

   Σχόλιο από Alkimos | 01/10/2010 | Απάντηση

 2. βρισκω υπερβολικη την τοποθετηση σου εντουτοις ο παραλληλισμος δεν ειναι ασχετος. Το προβλημα ειναι γεγονος και η διευρυνση του απτεται συμπληρωματικα με πολλα ακομη προβληματα που ταλαιπωρουν και τον ΟΙΚΟ και το ΣΥΣΤΗΜΑ :[

  Σχόλιο από yannidakis | 02/10/2010 | Απάντηση

  • Ποιο θεωρείς φίλε μου υπερβολή; Το γεγονός ότι κάποια ελιτ θεωρεί τον εαυτό της ιδιοκτήτη της Γης και το ότι βλέπουν τον λαό σαν ενοχλητικές …κατσαρίδες; Ή μήπως ανήκεις σ’ αυτούς που εκπροσωπούν την άποψη πως υπάρχει όντως επικίνδυνων διαστάσεων υπερπληθυσμός και πως το μόνο που μας σώνει είναι η …ευγονική;
   Το πρόβλημα μας φίλε μου δεν είναι ο «υπερπληθυσμός». Το πρόβλημα είναι ο άδικος καταμερισμός, η καταδυνάστευση των αδυνάτων από τους έχοντες και κατέχοντες και η έλλειψη παιδείας, στην οποία φροντίζουν κάποιοι να διατηρούν τον λεγόμενο «τρίτο κόσμο». Αν με ρωτήσεις γιατί συμβαίνει αυτό το τελευταίο, θα σου απαντήσω, πως είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με τα κουνέλια της Αυστραλίας. Κάποιοι θηρευτές ανθρώπων είχαν φροντίσει να διατηρήσουν μέσα στην παγκόσμια επικράτεια κάποιο «εκτροφείο» …αναλώσιμων θηραμάτων. Αυτό όμως με τον καιρό ξέφυγε από τον έλεγχο και θέτει σήμερα σε κίνδυνο την ευημερία τους και την ίδια την ύπαρξη των θηρευτών, όπως αυτοί βέβαια την εννοούν. Διότι «ύπαρξη» δεν λογίζεται γι αυτούς η απλή αξιοπρεπής επιβίωση μέσα σε μια ισοδύναμη κοινωνία ανθρώπων, αλλά μόνο η αχαλίνωτη χλιδή και η επικυριαρχία. Μόνο μέσα σε αυτά τα πλαίσια αισθάνονται ασφαλής!
   Το άλλο καίριο πρόβλημα, είναι οι «αυλικοί» αυτών των ανθρώπων, η λεγόμενη «μεσαία τάξη», οι οποίοι είναι έτοιμοι για κάθε αποτρόπαια πράξη (χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι η ασυνειδησία) προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους. Αυτοί είναι που αναλαμβάνουν συνήθως την «βρώμικη δουλειά», μέσα από τον εκάστοτε θεσμικό τους ρόλο. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται πολιτικοί, στρατιωτικοί, ιερείς, επιστήμονες, επιχειρηματίες… και ο κατάλογος δεν έχει τέλος! Μέχρι και …περιπτεράδες, ακόμα και καθαρίστριες μπορεί να βρει κανείς ανάμεσα σε αυτούς! Είναι άτομα τα οποία έχουν συμβιβάσει τα ιδανικά τους, τα πιστεύω τους, την συνείδησή τους γενικά, προκειμένου να απολαμβάνουν την εύνοια των ισχυρών. Έχει αλλάξει άρα τίποτα από την εποχή του φεουδαρχικού συστήματος μέχρι σήμερα; Όχι! Το μόνο που έχει συμβεί, είναι, ότι το Σύστημα αυτό έχει πιάσει πάτο!
   Ποιο κάτω δεν πάει…
   Άρα ποιοι πρέπει να …αραιώνουν; Ο απλός λαός, που αγωνίζεται ταπεινά να επιβιώσει ή αυτοί που θέλουν την «πίτα» (τη Γη μας) μόνο για τον εαυτό τους; Πιστεύω πως η απάντηση είναι αυτονόητη!

   Σχόλιο από Alkimos | 02/10/2010 | Απάντηση

 3. «καταχώρηση τσι μέρας» για το Σάββατο σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
  Καληνωρίσματα :[

  Σχόλιο από yannidakis | 03/10/2010 | Απάντηση

  • Σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις, και θα με ενδιέφερε ειλικρινά να μάθω τα κριτήρια αυτής της βράβευσης. Όπως και να ‘χει πάντως, η θετική αξιολόγηση των σκέψεών μου από έναν κρητικό, είναι για ‘μένα από μόνη της βραβείο!
   Παρεμπιπτόντως, βρίσκω το μπλοκ σου αρκετά ενδιαφέρον και πιστεύω ότι αποτελεί αξιόλογο σημείο αναφοράς!

   Σχόλιο από Alkimos | 03/10/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s