Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Επιστροφή στη δραχμή βλέπει και ο Ρουμπινί

«Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους.»

Μήπως το ταξίδι έλαβε πρόωρα τέλος;

Αναδιάρθρωση χρέους και ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη προβλέπει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί στην ελβετική εφημερίδα Tribune de Geneve. Υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις που δέχεται η ευρωζώνη αποτελούν το δεύτερο στάδιο της κρίσης, που ξεκίνησε από τις μεγάλες πανίσχυρες επενδυτικές τράπεζες. Και τονίζει:

“Αυτό που παρατηρούμε σήμερα είναι ότι τα κράτη, που βοήθησαν τις τράπεζες, χρειάζονται με τη σειρά τους βοήθεια και αναγκάστηκαν να δανειστούν για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τι θα συμβεί όμως αν η Γερμανία, η Ελβετία ή οι άλλοι πιστωτές δεν θελήσουν να χρηματοδοτούν πλέον τα σχέδια διάσωσης; Ο μηχανισμός του παγκόσμιου χρέους μοιάζει περισσότερο με το παιχνίδι της πυραμίδας, με μία απάτη τύπου Ponzi ή Madoff. Στην ευρωζώνη περισσότερο από τον πληθωρισμό, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται από τον αποπληθωρισμό: Κρίση, στη συνέχεια ελαφρά ανάκαμψη, που ακολουθείται από μία νέα ύφεση, που οφείλεται στα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται για τη μείωση του ελλείμματος.

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να εξέλθει από το ευρώ και κυρίως να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους αναγκάζοντας τους πιστωτές της να συναινέσουν σε μεγάλες θυσίες. Το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδος μεταθέτει απλώς το πρόβλημα.

Όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Μεγάλης Βρετανίας ή της Ιαπωνίας, θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους, να μειώσουν δηλαδή τις δαπάνες και να αυξήσουν τους φόρους. Επίσης, η Ευρώπη πρέπει να αφήσει το ευρώ να κατρακυλήσει (έως την ισοτιμία του δολαρίου 1:1) για να γίνει ανταγωνιστική”.

Στο μεταξύ, πριν περίπου ένα μήνα, κάτι σχετικό είχε δηλώσει και ο κορυφαίος οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν.  Θεωρεί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναπόφευκτη. Σε άρθρο του με τίτλο “το τέλος του ελληνικού παιχνιδιού” (δημοσιεύεται στο blog του) υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η υπέρβαση του οικονομικού αδιεξόδου χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη, ώστε να γίνει υποτίμηση του νομίσματος. Παρομοιάζει την Ελλάδα με την Αργεντινή το 2001.

Τι σχέση έχουν άραγε όλα αυτά με τις φήμες που φτάνουν στα αφτιά μου τελευταία για κάποιες περίεργες κινήσεις στο νομισματοκοπείο;

.

04/06/2010 - Posted by | Οικονομία | , ,

6 Σχόλια »

  1. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Δεν είναι κάτι που γίνει χωρίς να «χυθεί αίμα» η επιστροφή στην δραχμή και η πραγματική πτώχευση.
    Ποιά «δημοκρατική» πολιτική δύναμη θα αναλάβει να φέρει τις απαιτούμενες ισορροπίες στην κοινωνία?
    Είναι σφάλμα να παρομοιάζουμε την Ελλάδα με την Αργεντινή γιατί στην Αργεντινή το παιχνίδι ήταν μόνο οικονομικό και τουλάχιστον είχε πρωτογενή τομέα παραγωγής.Πράγμα που το έχουμε ξεχάσει στην Ελλάδα της παροχής υπηρεσιών.Επίσης στην Αργεντινή δεν τέθηκε ζήτημα βελούδινης αλλαγής συνόρων.
    Πολυ φοβάμαι ότι η πραγματική πτώχευση θα φέρει σε νομισματική κατάρευση την δραχμή,λόγο των απανωτών υποτιμήσεων της «νεοδραχμής».
    Η πλανητική τραπεζική χούντα για την δήθεν οικονομική μας εξυγίανση θα απαιτήσει και «τιτλοποίηση του Παρθενώνα»?
    Εγώ πιστεύω ότι πλησιάζουμε στο μεγάλο κανόνι που θα είναι ικανό να καταρεύσει το Ευρώ και η Ε.Ε. μήπως θα είναι η Γαλλία???

    Σχόλιο από Xoirosima | 05/06/2010 | Απάντηση

    • Η επιστροφή στη δραχμή είναι κατά τη δική μου άποψη μονόδρομος… Το ερώτημα όμως είναι, θέλουμε συλλογική λύση στο πρόβλημα ή μήπως προσπαθεί ο καθένας να βολευτεί όπως όπως και «ας καεί ο τόπος»; Μήπως τελικά οι πολιτικοί μας δεν είναι παρά ο καθρέπτης της ίδιας της κοινωνίας μας; Το πρόβλημα στην Ελλάδα πιστεύω πως δεν είναι το οικονομικό αλλά μάλλον η έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και συλλογικής ευθύνης!
      Σχετικά με την Ευρώπη, ναι, η κατάσταση είναι όντως τραγική και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό, στο ότι η Ε.Ε. δημιουργήθηκε όχι ως μηχανισμός πρόνοιας αλλά εξυπηρέτησης των συμφερόντων των βόρειων δυνατών οικονομιών –κυρίως της Γερμανίας- εις βάρος των μικρότερων (PIIGS). Το μοντέλο αυτό λειτούργησε όσο υπήρχε ανάπτυξη, η ανάπτυξη όμως αυτή έπιασε νταβάνι και αυτό φαίνεται ότι δεν είχε προβλεφθεί.
      Αυτοί που –πιστεύουν ότι – ελέγχουν «τα πράγματα» δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν «κανόνι» για την Γαλλία, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για το διεθνές οικονομικό σύστημα. Θα προσπαθήσουν μάλλον να «μπαλώσουν» πάλι τα πράγματα, ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς «εκτάκτου ανάγκης», και τότε …ο Θεός βοηθός!
      Όλα δείχνουν πως μπροστά μας βρίσκονται πολύ σοβαρές διεθνής ανακατατάξεις…

      Σχόλιο από Alkimos | 05/06/2010 | Απάντηση

  2. Την αναδιάρθρωση, αν είμαστε τυχεροί, δεν την γλυτώνουμε. Δεν υπάρχει ΑΕΠ και μελλοντικά μετρητά για 300 δις, σε καιρό ύφεσης με κουτοπονηριές και κόλπα. Το ερώτημα είναι αν θα γίνει ευρυθμα, χωρίς στάση πληρωμών και χρεωκοπία, ή άγαρμπα με στάση πληρωμών. Το δεύτερο θα πλήξει την μελλοντική αξιοπιστία της χώρας, περισσότερο από το πρώτο.

    Το να φύγουμε από το ευρώ, δεν λύνει το πρόβλημα.. αν βέβαια είχαμε σοβαρή κυβέρνηση, που δεν έχουμε ούτε μοιάζει να αποκτήσουμε. Οι συνεχόμενες υποτιμήσεις απλά θα εξαθλιώσουν τους πάντες, και κυρίως αυτούς που είναι 100% έλληνες, 100% στην ελλάδα. Οι άλλοι θα τα έχουν έξω και θα ξαναποκτήσουμε ροζ χαρτιά. Αχ δεν έχει μνήμη ο κόσμος…

    Σχόλιο από archaeopteryx | 05/06/2010 | Απάντηση

  3. Η «τελική λύση» έχει ήδη προταθεί εδώ και κάποιους μήνες και απλώς αναμένει την εφαρμογή της.
    Δείτε την αναφορά (στα Ελληνικά) του έκπληκτου κ. Γιαννακόπουλου:
    http://kostasxan.blogspot.com/2010/06/blog-post_6145.html

    Συνδυάστε την με την πρόταση (στα Αγγλικά) των κκ. Αργυρού και Τσουκαλά από τον Φεβρουάριο:
    http://www.roubini.com/euromonitor/258379/the_option_of_last_resort__a_two-currency_emu

    Μάλλον ό,τι είναι να πάει στραβά θα πάει.
    Ούτε να χρεωκοπήσουμε σωστά δεν θα μας αφήσουν…

    Σχόλιο από Atreides | 06/06/2010 | Απάντηση

  4. Ο φίλος παραπάνω γράφει: «Είναι σφάλμα να παρομοιάζουμε την Ελλάδα με την Αργεντινή γιατί στην Αργεντινή το παιχνίδι ήταν μόνο οικονομικό και τουλάχιστον είχε πρωτογενή τομέα παραγωγής.» Θα συμφωνήσω μαζί του, διότι η χώρα μας αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία σε πολλούς τομείς. Μεταξύ αυτών είναι και η …αφασία!
    Οι περισσότεροι, φοβούμενοι μην απαξιωθούν, «χαϊδεύουν» τον λαό, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες μόνο στους πολιτικούς, λες και οι πολιτικοί είναι κάποιοι εξωτερικοί εισβολείς ή …εξωγήινοι. Κρύβουν την αλήθεια, η οποία είναι, πως ο κάθε διεφθαρμένος πολιτικός είναι ένας από εμάς και πως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που διαμαρτύρονται, αν τους δινόταν η ευκαιρία, θα έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣΤΑ ΤΑ ΙΔΙΑ.
    Το πρόβλημα άρα είναι καθαρά ηθικό. Ηθική παρακμή έχει υποστεί η χώρα και όχι απλά δημοσιονομική.

    Σχόλιο από Alkimos | 06/06/2010 | Απάντηση

  5. Ενδιαφέρον και το σημερινό άρθρο της Καθημερινής, όπως αναδημοσιεύθηκε στο Antinews: «Με επιστροφή στη δραχμή θα επιβιώσει η Ελλάδα»

    Σχόλιο από Alkimos | 06/06/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε