Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η Merkel κηρύττει τον πόλεμο στους κερδοσκόπους

Μια κίνηση που ξάφνιασε τους λοιπούς ευρωπαίους εταίρους και που ίσως να σημαίνει πολλά!

Την απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων (naked short-selling) στις μετοχές των δέκα σημαντικότερων γερμανικών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων καθώς και σε συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) σε κυβερνητικά ομόλογα της ζώνης του ευρώ, ανακοίνωσε επίσημα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση.

Εξετάζεται, επίσης, η επιβολή πρόσθετων απαγορεύσεων στις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις, επιπλέον αυτών που θα επιβληθούν. Αυτές θα περιλαμβάνουν την πλήρη απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων σε όλες τις γερμανικές μετοχές, παράγωγα επί μετοχών και παράγωγα επί κυβερνητικών ομολόγων της ζώνης του ευρώ καθώς και σε άλλα παράγωγα «που δεν λειτουργούν ως εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου».

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επικαλέστηκε «την μεγάλη μεταβλητότητα» που επηρεάζει το διάστημα αυτό τις αγορές.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας, Bafin, επιβεβαίωσε εξάλλου την ταυτόχρονη επιβολή της απαγόρευσης στο ακάλυπτο (naked) short-selling σε μετοχές και CDS.  

Στις δέκα μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου περιλαμβάνονται τράπεζες και ασφαλιστικές όπως η Allianz SE και η Deutsche Bank AG, διευκρίνισε η BaFin.

Οι ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις (naked short selling) αφορούν την πώληση μετοχών από επενδυτές που δεν έχουν στην κατοχή τους τίτλους προκαταβολικά.

Μέρκελ: Υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές

Η Γερμανία είναι υπέρ της έκτακτης εισφοράς στη χρηματοοικονομική βιομηχανία προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους για την αντιμετώπιση της κρίσης του ευρωπαϊκού χρέους, δήλωσε εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο της Αυστρίας στο Βερολίνο.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ έχει καταλήξει πως ο χρηματοοικονομικός τομέας θα πρέπει να συμβάλει στο κόστος της κρίσης και έχει αποφασίσει την εισαγωγή του έκτακτου φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο πλαίσιο της έγκρισης του πακέτου των 750 δισ. ευρώ για την διασφάλιση της σταθερότητας στην Ε.Ε.

Οι συνέπειες της γερμανικής απόφασης

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, εκλήφθηκε από τους αναλυτές και τους επενδυτές ως αδυναμία προστασίας της ευρωζώνης και λήψης μέτρων που θα επιλύσουν τα θεμελιώδη προβλήματα των χωρών μελών. Τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ανέμεναν οι γερμανικές αρχές έφερε η απαγόρευση του naked short selling, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι αγορές εξέλαβαν αυτήν την κίνηση της Γερμανίας ως αδυναμία να προωθήσει θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αναμόρφωση της ευρωζώνης.

Η BofA Merrill Lynch, θεωρεί ότι αν ο στόχος της ΒaFin με την απαγόρευση του short selling ήταν να ηρεμήσει τις αγορές, τότε απέτυχε. Το παράδειγμα της Γερμανίας, ωστόσο πιθανόν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της ζώνης, εκτιμά η BofA.

Από τη μεριά της η Barclays Wealth, θεωρεί ότι σιγά σιγά θα ηρεμήσουν οι αγορές, αλλά η απόφαση αυτή της Γερμανίας θορύβησε τον επενδυτικό κόσμο, προκαλώντας αναταραχές. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης.  Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινείται στο -1,48% και στις 5.229 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι στο -1,93% στις 3.549 μονάδες και ο DAX στη Φρανκφούρτη στο -1,21% στις 6.082 μονάδες.

 

Σχόλιο:
.
Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Σε όσους ξέρουν να διαβάζουν «πίσω από τις γραμμές» » (ή καλύτερα “ανάμεσα από τις γραμμές”, όπως είναι ποιο σωστά) η κίνηση αυτή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη. Ήταν αναμενόμενη. Για όσους όμως βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο της έρευνας προτείνω να ρίξουν μια ματιά στο άρθρο «Ποιοι είναι πίσω από την επέλαση των κερδοσκόπων;» για να καταλάβουν εναντίον ποιών αρχίζει τον πόλεμο η Merkel και ίσως ακόμα και το ΓΙΑΤΙ.

.

19/05/2010 - Posted by | Οικονομία | , , , , , , , ,

7 Σχόλια »

 1. Κάθε απαγόρευση στις συναλλαγές, ακόμα και σε στοιχήματα, είναι δείγμα αδυναμίας. (Και λέω ακόμα και τα στοιχήματα, γιατί εκέι πρόκειται για φορολογικό αδίκημα — αν και η εφορία είναι το μέγιστο αδίκημα).

  Η κερδοσκοπία, τα περίεργα φαϊνάνσιαλ ίνστρουμεντς, τα πολύπλοκα και ακαταλαβίστικα (εφ όσον δεν τα πουλάς σε αδαείς) είναι πρόωρη πληροφόρηση. Πληροφόρηση. Το short selling είναι οιωνός πτώσης τιμών. Αν αυτός που στοιχημάτισε με short selling έχει λάθος, θα χάσει τα σώβρακά του.

  Ναι, αυξάνει, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα το ρίσκο δηλαδή το volatility, και περιορίζει το παιχνίδι σε αυτους που έχουν ικανά λεφτά να αντέξουν τα σκαμπανεβάσματα. Αλλά και αυτό είναι καλό: Προστατεύει τους μικρούς (τους προστατεύει, γιατί αν κάποιος μπει στον χωρό θα πεθάνει και τέλειωσε, αλλά δεν θα μπουν άλλοι.)

  Είναι σαν να σκοτώνεις τον αγγελιαφόρο, ή την ελευθερία λόγου — αλλά κανείς δεν θα με πιστέψει χαχαχαχαχα!

  Βάστα γερά άλκιμε και να πεθάνουν οι εχθροί μας!

  Σχόλιο από archaeopteryx | 19/05/2010 | Απάντηση

  • Εύχομαι μόνο να έχουμε καταλάβει ποιοι είμαστε εμείς και ποιοι είναι πραγματικά οι «εχθροί μας», γιατί βλέπω να επικρατεί ένα μπάχαλο στην ελληνική κοινωνία με πολλά ανοιχτά μέτωπα!

   Σχόλιο από Alkimos | 19/05/2010 | Απάντηση

   • Λογικό δεν είναι να υπάρχει μπάχαλο? Υπάρχει κοινός παρονομαστής? Το μόνο που υπάρχει είναι η αγωνία για το τι μέτρα θα πάρουν. Είναι μάστορες οι Άρχοντες στα Γκεμπελικά, μόνο με αυτό ασχολούνται. Σε 5-6 μηνες, αν θα φοβούνται να βγούν στον δρόμο, τότε θα δούμε τι παίζει.

    Σχόλιο από archaeopteryx | 19/05/2010 | Απάντηση

   • Τους βλέπω να την κάνουν μαζικά …«γι’άλλη γή γι’άλλα μέρη», όπως ο Μαντέλης.

    Σχόλιο από Alkimos | 19/05/2010 | Απάντηση

 2. Συμφωνω παιδια,Ελληνες αει παιδες εισι,παρ ολα αυτα μου κανει εντυπωση ο αιφνιδιασμος!Δεν ενημερωσε κανενα και προφανως επωφεληθηκε η οικονομια της.Λειτουργησε ανεξαρτητα ποιος θα την εμπιστευτει αυριο?
  Αρχιζει και ξηλωνεται το πουλοβερ…

  Σχόλιο από Observer | 19/05/2010 | Απάντηση

  • Ναι. Η αλήθεια είναι πως έχουν αναγκαστεί οι Γερμανοί να τροποποιήσουν κάπως τα σχέδιά τους, αλλά επειδή λειτουργούν πάντα μεθοδικά, έχουν σίγουρα έτοιμο ένα «σχέδιο Β’», που στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να είναι μάλλον «αλλαγή πλεύσης προς ανατολάς»! Αυτοί που δείχνουν να έχουν αιφνιδιαστεί, είναι ιδιαίτερα οι Γάλλοι. Για τους υπόλοιπους δεν λέω ακόμα τίποτα, διότι εκεί θα παίξει σημαντικό ρόλο η λαϊκή αντίδραση…

   Σχόλιο από Alkimos | 19/05/2010 | Απάντηση

 3. […] Γράφει ο Αλκιμος […]

  Πίνγκμπακ από Η Merkel κηρύττει τον πόλεμο στους κερδοσκόπους | Lavraki.gr | 20/05/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s