Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Ολοταχώς προς την πτώχευση

Η Ελλάδα στην πρώτη θέση στη λίστα των χωρών που έχουν υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να καταγράφει κάθετη πτώση, διασπώντας καθοδικά τόσο τα επίπεδα των 1.800 μονάδων όσο και αυτά των 1.700 μονάδων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.696,68 μονάδες σημειώνοντας κάθετη πτώση σε ποσοστό 6,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 335,676 εκατ. ευρώ.

O λόγος είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στη λίστα των χωρών που έχουν υψηλές πιθανότητες χρεοκοπίας βάσει στοιχείων της εταιρίας CMA DataVision, ξεπερνώντας χώρες όπως η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και το Πακιστάν. Στην πρώτη 10άδα και η Πορτογαλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CMA, οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας, με βάση το μέσο spread 5ετών ομολόγων που προσμετρά η εταιρία ερευνών είναι 46,07%, υψηλότερα της Βενεζουέλας (43,65%) και της Αργεντινής (43,15%).

Εντωμεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs για την Ευρώπη, αφήνει «ανοιχτό» αυτό το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού χρέους ακόμη και μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, για τον οποίο κάνει εκτιμήσεις που τοποθετούν το πιθανό ύψος της στήριξης προς την Ελλάδα έως και τα 150 δισ. ευρώ.
  
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,85%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 6,48% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 7,28%.

Στις 700 μ.β. το spread

Αλλεπάλληλα ρεκόρ καταρρίπτει σήμερα το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, το οποίο σκαρφάλωσε προ ολίγου στις 700,2 μονάδες βάσης. Μάλιστα, ορισμένοι επενδυτές κάνουν λίγο για περαιτέρω διεύρυνσή του.

Στις 16:40 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διαμορφωνόταν στις 660,7 μονάδες βάσης.

«Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος παράγοντας που οδηγεί τα spread υψηλότερα, αλλά είναι προφανές ότι αποχώρηση των επενδυτών από τις θέσεις long στην αγορά δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα spread θα διευρυνθούν περαιτέρω, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο», σχολίασε διαπραγματευτής ομολόγων στο Λονδίνο.

.
EXPRESS
.
.
Η επιπτώσεις στην Wall Street:
.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πέρασαν τα νέα της υποβάθμισης της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την S&P, που σε συνδυασμό με την έναρξη των καταθέσεων στελεχών της Goldman Sachs στο Καπιτώλιο, συνέθεσαν ένα έντονα αρνητικό σκηνικό.
Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,90% στις 10.992,06 μονάδες, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,04% στις 2.471,47 μονάδες, ενώ ο S&P διαμορφώθηκε στις 1.183,71 μονάδες με πτώση 2,34%.
Σημειώνεται πως πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που κατέγραψε ο Dow Jones από τον περασμένο Ιούλιο.
.
.
Σχόλιο:
.
Η προσωπική μου γνώμη είναι πως το σημερινό «μίνι κραχ» είναι μέρος του «παιχνιδιού» κερδοσκοπίας, και πως πάλι το χρηματιστήριο θα ανακάμψει και τα spread θα πέσουν. Απλά κάποιοι insider συνεχίζουν να θησαυρίζουν, αξιοποιώντας προς συμφέρον τους την  εκτός ελέγχου κατάσταση που οι ίδιοι, έντεχνα, έχουν προκαλέσει. Ανάμεσα σε αυτούς που κερδίζουν, είναι φυσικά και τα ντόπια «τσιράκια» τους που βοηθούν στη χειραγώγηση των εξελίξεων…
.

27/04/2010 - Posted by | Οικονομία | , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s