Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Γιατί είναι το ΔΝΤ η λαιμητόμος των μη προνομιούχων;

Η επιβολή των μέτρων του ΔΝΤ είναι «σαν να ρίχνουν άγκυρα σε κάποιον που πνίγεται»!

Η έλευση του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, την Τετάρτη, νέφους θέλοντος, θα σημάνει για την Ελλάδα μια ακόμη μαύρη σελίδα στην οικονομική ιστορία της. Θα σημάνει την έναρξη ενός προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης, μια και ως μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποτίμηση του νομίσματος. Πρόκειται για μια σίγουρη απαίτηση του ΔΝΤ η μείωση των μισθών στο σύνολο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έτσι ώστε, όπως αυτοί διατείνονται, να επέλθει η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Το σενάριο που ακούγεται κάνει λόγο για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 10% ενώ πάει για ψαλίδι ο 13ος και 14ος μισθός.

Αυτό είναι και το σημείο που θα κάνει τη διαφορά, που προσπαθεί η κυβέρνηση να αποφύγει διότι θα βρει απέναντί της όλη την κοινωνία.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μετατρέψουν την Ελλάδα σε… Λετονία ή Ουγγαρία. Άλλωστε, δραματική μείωση των μισθών θα σημάνει ακριβώς αυτό. Ύφεση διαρκείας, βουτιά της κατανάλωσης, μείωση των τιμών των αγαθών, ανεργία, απολύσεις ελεύθερες, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εργασία τριών και τεσσάρων ημερών την εβδομάδα με ανάλογη μείωση των μισθών, όσων θα έχουν δουλειά. Έτσι θα επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση, κάτι που παλαιότερα επιτυγχάνονταν με την υποτίμηση της δραχμής.

Αυτή είναι, όμως, και η «κόκκινη» γραμμή για τους εργαζόμενους. Δηλαδή με το να χάσουν τις δουλειές τους χιλιάδες και να μειωθούν οι μισθοί θα σωθεί η οικονομία ή οι τσέπες των οικονομικά ισχυρών, των επιχειρηματιών και των λοιπών νταβατζήδων; Τι σόι ανταγωνιστική οικονομία θα είναι αυτή που θα λιμοκτονούν χιλιάδες νεόπτωχοι;

Διότι, ξέρετε ποια είναι η διαφορά της Ελλάδας με τις άλλες χώρες όπως π.χ. την Ιρλανδία; Ότι εκεί υπάρχουν οργανωμένες δομές στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση. Στις προηγμένες χώρες, πριμοδοτούν την οικογένεια να κάνει παιδιά εδώ οι γεννήσεις μειώνονται λόγω της κρίσης.

Στο εξωτερικό υπάρχει καλύτερη παιδεία, κι όχι παραπαιδεία που κλέβει το εισόδημα των νοικοκυριών. Και φυσικά δεν υπάρχουν υψηλότεροι μισθοί και καλύτερη αγοραστική δύναμη.

Αυτά πρέπει να προτάξει η κυβέρνηση μπας και γλιτώσει τίποτε από τη λαίλαπα του ΔΝΤ. Διότι μπορεί να ξεφύγει από το ΔΝΤ, από τους πολίτες που την περιμένουν στη γωνία δεν θα ξεφύγει.

ANTI NEWS

 

Ακολουθεί ένα σχετικό σχόλιο από την σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με τίτλο «Πολιτική κάθαρση»:

“Εμφανής είναι ο πανικός σημαντικού τμήματος του πολιτικού συστήματος, καθώς εμπεδώνει το τι σημαίνει η έλευση του ΔΝΤ και η προσαρμογή της διακυβέρνησης της χώρας σε ένα στενό κλοιό επιτήρησης. Σε κανέναν δεν είναι εύκολο να παραδεχθεί πως απέτυχε στη διαχείριση της οικονομίας.

Ας δούμε, όμως, την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων. Η χώρα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών, θα αναγκασθεί να λύσει προβλήματα που κανένας πολιτικός δεν τολμούσε να αγγίξει λόγω του πολιτικού κόστους και θα έχει μια σημαντική ελπίδα να βάλει τάξη στα του οίκου της. Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Πολλές χιλιάδες συμπολιτών μας θα βρεθούν σε δεινή θέση για ένα διάστημα και θα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας κοινωνικής έκρηξης. Γι’ αυτό, άλλωστε, είναι κρίσιμο να υπάρξει ταυτόχρονα πολιτική κάθαρση, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι για οικονομικά και φορολογικά εγκλήματα.

Πέραν τούτου, όμως, εδώ που φτάσαμε, ο πρωθυπουργός αλλά και η αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσουν να σκέπτονται το κόμμα και το «μαγαζάκι», αν θέλουν να έχουν μια τελευταία ευκαιρία να αποδείξουν στον ελληνικό λαό ότι είναι σε θέση να διαχειρίζονται τις τύχες του.”.

.

19/04/2010 - Posted by | Οικονομία | , , , , , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s