Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Μια σύντομη ματιά στους εξοπλισμούς

Κούρσες εξοπλισμών και φτωχά κράτη πάνε μαζί. Οι αγορές μαχητικών αεροσκαφών αντιστοιχούν στο 27% των εξοπλιστικών προγραμμάτων

Σε κούρσα εξοπλισμών επιδόθηκαν την τελευταία πενταετία πολλές φτωχές χώρες, όπου τα χρήματα που δόθηκαν για την αγορά όπλων (και κυρίως μαχητικών αεροσκαφών) θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιηθεί για καλύτερους σκοπούς, υποστηρίζει το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Στην ετήσια έκθεσή του για το εμπόριο όπλων, που αφορά την περίοδο 2005-9, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την πενταετία 2000-2004. Τα μαχητικά αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου του εξοπλισμού που αγοράστηκε.

«Οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των εν δυνάμει αποσταθεροποιητικών όπλων οδήγησαν σε μια κούρσα εξοπλισμών σε περιοχές όπου βασιλεύει η ένταση: στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική, τη νότια Αμερική, τη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία» τονίζει το SIPRI.

Ο Πολ Χόλτομ, υπεύθυνος για την έρευνα, σχολιάζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «κράτη πλούσια σε φυσικούς πόρους αγόρασαν σημαντικές ποσότητες μαχητικών αεροσκαφών σε υψηλές τιμές. Οι γειτονικές χώρες αντέδρασαν σε αυτές τις αγορές δίνοντας με τη σειρά τους δικές τους παραγγελίες».

Στη Νότια Αμερική, σε σχέση με τις αρχές της χιλιετίας, οι πωλήσεις όπλων ήταν αυξημένες κατά 150%. Στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το 2000 παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στις εισαγωγές όπλων: +722% στη Μαλαισία, +146% στη Σιγκαπούρη και +84% στην Ινδονησία.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, αφού καλύπτουν το 30% του παγκοσμίου συνόλου. Τα αμερικανικά όπλα προορίζονται κυρίως για τη Μέση Ανατολή (36%) και για την περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας (39%). Τα μαχητικά αεροσκάφη αποτέλεσαν το 40% των πωλήσεων ρωσικών συμβατικών όπλων και το 30% των αμερικανικών.

4,3% του ΑΕΠ της Ελλάδας για εξοπλιστικά προγράμματα

Στα πρωτοσέλιδα των γερμανικών εφημερίδων διαβάζουμε «Η Γερμανία διπλασίασε τις εξαγωγές όπλων». Και στη διαδικτυακή Neue Rheinische Zeitung δημοσιεύεται ανάλυση του Έμπερχαρντ Ρόντχολτς με τίτλο «Business as usual – Οι εξοπλιστικές μπίζνες με την Ελλάδα συνεχίζονται»:

«Δύο δισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα και όπλα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα…» «Ο βασικός προμηθευτής ένθεν και ένθεν του Αιγαίου είναι γνωστός: εκτός των ΗΠΑ είναι η Γερμανία, ο πρωταθλητής της ΕΕ στη βιομηχανία όπλων. Γεγονός που βρίσκει σωστό και το συνδικάτο του Μετάλλου και διαμαρτύρεται, μόνον όταν, όπως συνέβη πρόσφατα, ακυρώνεται έστω και μια παραγγελία για τον όμιλο Eurofighter.

Γι’ αυτό και δεν διαμαρτυρήθηκε όταν ο Γερμανός υπΕξ Γκ. Βεστερβέλε υπενθύμισε στην Αθήνα ότι ήθελε να αγοράσει 60 πανάκριβα μαχητικά…Όποιος αναρωτιέται γιατί η ΕΕ δεν πιέζει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα την υποψήφια προς ένταξη Τουρκία και την Ελλάδα, τον εταίρο της στο ΝΑΤΟ, να προσφύγουν για το Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενδέχεται να αντιληφθεί το γιατί, εάν ρίξει μια ματιά στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων. Γύρω στο 4,3 του ΑΕΠ δίνει ακόμη η Ελλάδα για όπλα. 4 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται ετησίως για εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού, πρόκειται για γιγαντιαίες δαπάνες αποθεμάτων. Πάνω από 1140 άρματα μάχης διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Εξ αυτών με εξαίρεση τα 390  Μ48 Patton όλα τα άλλα είναι Λέοπαρντ: 750 τον αριθμό. Σχεδόν διπλάσια, από όσα διαθέτει η ίδια η Γερμανία.»

Πηγή: In.gr/Deutsche Welle

Σχόλιο:
.
Σε μια χρονική περίοδο όπου οι μεγάλες δυνάμεις διαθέτουν μυστικά όπλα υψηλής τεχνολογίας,  ικανά να καταστρέψουν τον πλανήτη όχι μία αλλά πολλές φορές, η βιομηχανία παραγωγής συμβατικών οπλικών συστημάτων αντί να υποχωρεί, αντίθετα ανθεί. Το εμπόριο όπλων, η πορνεία και τα ναρκωτικά, είναι γνωστό, πως αποτελούν τις κυριότερες πηγές πλουτισμού, σε διεθνές επίπεδο και σίγουρα δεν είναι το οργανωμένο έγκλημα ο μόνος «εισοδηματίας». Υπάρχουν σωρεία αποδείξεων, πως οι τελευταίοι είναι απλά «ψιλικατζήδες»… Οι «μεγαλέμποροι», είναι κράτη όπως η Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και εσχάτως έχουν μπει στο «κλαμπ» και η Κίνα, η Ινδία καθώς και η Νότια Αφρική.  Τα φτωχότερα κράτη, μπλεγμένα στα δίχτυα της οικονομικής εξάρτησης και της ανασφάλειας, απλά πληρώνουν, βουλιάζοντας όλο και ποιο βαθιά…
.
Βλέπε επίσης:

.

15/03/2010 - Posted by | Κόσμος | , ,

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s