Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Τι είχε προβλέψει ένα βετεράνος των οικονομικών για το ΕΥΡΩ

«Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση όπου πολιτικά ανεξάρτητες χώρες υιοθέτησαν ένα χάρτινο νόμισμα ως κοινή επίσημη χρηματική μονάδα.»

Ο Μίλτον Φρίντμαν ήταν ένας επιφανής Αμερικανός οικονομολόγος, ο οποίος ήταν γνωστός στους ακαδημαϊκούς κύκλους για την συνεισφορά του στην μακροοικονομία, οικονομική ιστορία και στατιστική. Στους ευρύτερους κύκλους ήταν γνωστός ως μεγάλος υπέρμαχος της οικονομικής και κοινωνικής ελευθερίας. Ο Φρίντμαν και ο Τζων Κέυνς ήταν δύο από τους πιο σημαντικούς οικονομολόγους του 20ου αιώνα. Δυο μήνες πριν πεθάνει, το 2006, σε ηλικία 94 ετών, είχε δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη στο “e-rooster”, όπου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει τα εξής, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το παρελθόν, το παρών και το μέλλον της:

«Όταν ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Συνθήκη της Ρώμης, ο στόχος ήταν να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μελών της. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε αρκετά καλά. Υπήρξε μια μεγάλη αύξηση στον όγκο των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των εθνών που συνιστούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η αύξηση έχει συμβάλλει στην ευεξία και την ευημερία της Ευρώπης χωρίς να επιβάλλει περιορισμούς στην ανθρώπινη ελευθερία. Αντίθετα, την έχει διευρύνει.

Από τότε όμως έχουν γίνει δύο μεγάλες προσθήκες. Η πρώτη είναι η γραφειοκρατική διακυβέρνηση στις Βρυξέλλες, αποτελούμενη από μη-εκλεγμένα, οριζόμενα άτομα που έχουν τον έλεγχο διαφόρων τομέων της οικονομίας. Οι οδηγίες που προέρχονται από τις Βρυξέλλες έχουν, κατά την γνώμη μου, μάλλον προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Η άλλη μεγάλη προσθήκη ήταν η Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Πιστεύω ότι η υιοθέτηση του ευρώ ήταν λάθος. Είναι κάτι μοναδικό στην νομισματική ιστορία. Δεν ξέρω καμία άλλη περίπτωση όπου πολιτικά ανεξάρτητες χώρες υιοθέτησαν ένα χάρτινο νόμισμα ως κοινή επίσημη χρηματική μονάδα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου διαφορετικές χώρες χρησιμοποίησαν την ίδια χρηματική μονάδα – τον χρυσό κανόνα, το ασήμι κτλ- αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα ανεξάρτητα κράτη διατηρούσαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν ή να παραμείνουν στο πρότυπο αυτό, και το πρότυπο αυτό δεν ήταν κάτι κατασκευασμένο από τους ανθρώπους αλλά ένα εμπορευματικό αγαθό που υπήρχε στη φύση. Κατά τη γνώμη μου, το ευρώ θα αποτελέσει περισσότερο αιτία διαφωνιών μεταξύ των μελών της κοινότητας παρά αιτία συμφωνίας, και αργά ή γρήγορα θα καταρρεύσει.

Όσο για την αποτυχία της υιοθέτησης του Συντάγματος που προτάθηκε, κατά την γνώμη μου αυτό είναι καλό πράγμα. Το Ευρωσύνταγμα θα είχε καθιερώσει ένα πολύ συγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό πολιτικό σώμα, το οποίο θα είχε υπολογίσιμη εξουσία επί των κατοίκων της Ευρωπαϊκής ένωσης, αυθαίρετη εξουσία η οποία δεν θα υπόκειτο σε αποτελεσματικό έλεγχο και εξισορρόπηση.»

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις του έμπειρου αυτού άνδρα, που ακόμα και στα 94 του αποτελούσε το κορυφαίο πρότυπο του φιλελεύθερου ακτιβιστή διανοούμενου.

ο Friedman, αν και συμμετείχε στη Mont Pelerin Society, επιχείρησε να εκλαϊκεύσει τις φιλελεύθερες αρχές και να απαξιώσει τις κρατικιστικές επιλογές με τη δύναμη της λογικής και της αδιάψευστης πραγματικότητας των αριθμών. Έγινε μάλιστα, μία από τις πλέον γνωστές τηλεοπτικές φιγούρες στις ΗΠΑ, καθώς παρήγε μαζί με τη σύζυγο του Rose, μία σειρά εκπομπών οι οποίες αποτέλεσαν στη συνέχεια τη βάση του γνωστότερου έργου του με τίτλο “Ελεύθερος να Διαλέξεις” (Free to Choose, 1980 – στα ελληνικά κυκλοφόρησε και εξαντλήθηκε από την Ελληνική Ευρωεκδοτική).

Το κατά πόσο όμως είναι κάποιος σήμερα ελεύθερος να διαλέξει, είναι κάτι που θέλει συζήτηση. Εγώ προσωπικά πιστεύω, πως ο στόχος των «κρατούντων» σήμερα, είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η ΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.

Και αν ακόμα το Ευρώ τελικά καταρρεύσει, ο στόχος του παγκόσμιου ελέγχου της οικονομίας (και όχι μόνο), δεν θα αλλάξει. Το «έργο» θα παραμείνει το ίδιο…τα σκηνικά μόνο θα αλλάξουν καθώς προχωράμε προς το …φινάλε!

.

03/03/2010 - Posted by | Politic | , , , , , , , ,

6 Σχόλια »

 1. Καλησπέρα.
  Είμαστε ελεύθεροι να δια-λέξουμε μόνο από αυτά τα οποία μας διαθέτουν.
  Αυτό που μας στερούν είναι η επιλογή, του να μην τους επιλέγουμε.
  Αυτό που στερούμε εμείς από τους εαυτούς μας, είναι να δια-λεγόμαστε ελεύθερα.

  Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 03/03/2010 | Απάντηση

  • Γι αυτό το τελευταίο όμως κάποιοι από ‘μας πασχίζουμε… όσο καιρό έχουμε ακόμα το ελεύθερο!
   Ίσως καταφέρουμε έτσι να παραμείνουμε ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ατόφιοι, και να μη γίνουμε μηχανοποιημένα ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ.

   Σχόλιο από Alkimos | 04/03/2010 | Απάντηση

   • Είθε!

    Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 04/03/2010 | Απάντηση

 2. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

  Σχόλιο από ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ | 04/03/2010 | Απάντηση

 3. Μια παλαιοτερη σου αναρτηση για την νεα παγκοσμια κριση που φαινεται προ των πυλων ποσο αληθινη παει να βγει…

  Σχόλιο από Observer | 04/03/2010 | Απάντηση

  • Δυστυχώς μια δυσάρεστη πρόβλεψη για την οποία δεν μπορεί να αισθανθεί κάποιος ικανοποίηση, παρά μόνο ένα σφίξιμο στο στομάχι… όπως συμβαίνει, όταν δεν έχεις τον έλεγχο της κατάστασης…

   Σχόλιο από Alkimos | 04/03/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s