Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Γιατί έγιναν οι «χρυσές μετριότητες» τα πρότυπα των σημερινών νέων;

Αναδημοσίευση από το «φιμωμένο» alkimosarchive.blogspot.com – 20 Μαΐου 2009

Αν επιχειρούσε κάποιος μία σύγκριση ανάμεσα στους ανθρώπους της επιτυχίας και τους ανθρώπους της αξίας δε θα έβρισκε παρά μόνο διαφορές.

Το πλουραλιστικό πνεύμα της εποχής μας έχει συμβάλει πολύ στο να αποκτήσουν μεγάλη δόξα και πολύ χρήμα τα αστέρια του ποδοσφαίρου, του κινηματογράφου και του τραγουδιού. Αντίθετα οι άνθρωποι του πνεύματος μπαίνουν συνήθως στο περιθώριο της επικαιρότητας. Φυσικό λοιπόν είναι, η λάμψη των πρώτων να θαμπώνει τους νέους, ενώ οι δεύτεροι με την αφάνειά τους να μην τους συγκινούν ιδιαίτερα.

Σήμερα οι πρωταγωνιστές στο χώρο της showbiz έχουν γίνει φίρμες δηλαδή είναι φτασμένοι στην κορυφή της επιτυχίας και της δόξας. Για το λόγο αυτό προκαλούν στους σημερινούς έφηβους το θαυμασμό και την τάση για μίμηση, που πολύ συχνά φτάνουν στα όρια της υστερίας και του παραληρήματος.

Μια από τις σπουδαιότερες αιτίες για αυτή τους την απήχηση είναι, δίχως άλλο, η τυφλή λατρεία του χρήματος, που έγινε πραγματική θρησκεία για τους μεγάλους και που πολύ περισσότερο δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε και τους εφήβους. Έπειτα δεν είναι μόνο το χρήμα που ονειρεύονται οι νέοι σήμερα. Είναι και το χειροκρότημα που σε αυτή την περίπτωση αποτελεί ένα από τα κύρια μέσα αναγνώρισης, όπως και η μεγάλη προβολή αυτών των αστεριών. Ακόμα οι σημερινοί νέοι πιστεύουν ότι μπορεί να βρεθούν εύκολα και οι ίδιοι σε αυτή την κατάσταση. Η απατηλή λάμψη λοιπόν και η μαγεία αυτών των ειδώλων, υπνωτίζει κυριολεκτικά τους νέους μας σε σημείο που να τους κάνει να βλέπουν τις διάφορες .φίρμες ως ινδάλματα και όχι ως χρυσές μετριότητες…

Παράλληλα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το φαινόμενο ότι στα είδωλα των εφήβων δεν περιλαμβάνεται κανείς από τους πνευματικούς ανθρώπους. Η αφάνεια λοιπόν αυτών, η δυσκολία του έργου τους και η όχι και τόσο ανθηρή οικονομική τους κατάσταση, τους κάνουν «ξενέρωτους» μπροστά στα μάτια των νέων και ανάξιους προσοχής. Ωστόσο αν επιχειρούσε κάποιος μία σύγκριση ανάμεσα στους ανθρώπους της επιτυχίας και τους ανθρώπους της αξίας δε θα έβρισκε παρά μόνο διαφορές.

Οι έφηβοι επομένως θαυμάζουν και μιμούνται αυτό που τους εντυπωσιάζει περισσότερο με τη λάμψη του ενώ μένουν αδιάφοροι μπροστά στη βαθιά πνευματική προσπάθεια. Ίσως όμως να μην φταίνε απόλυτα οι ίδιοι και να εμπλέκονται άλλοι.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν εμείς οι μεγαλύτεροι και ας «ψαχτούμε» λίγο, για το ποια πρότυπα έχουμε φροντίσει να τοποθετήσουμε μπροστά στα παιδιά μας. Κάνοντας όμως αυτή την αυτοεξέταση ας μη καταλήξουμε στην εύκολη δικαιολογία του «η τηλεόραση φταίει», διότι αυτό είναι ηττοπάθεια και δεν θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την κατάσταση. Είναι προτιμότερο να πούμε, ως γονείς, «φταίμε εμείς» και να προσπαθήσουμε να αναλάβουμε αποτελεσματική δράση, διότι στο κάτω κάτω πρόκειται για τα δικά μας παιδιά. Και ας μη ξεχνάμε ότι τα πρότυπα καθορίζουν το μέλλον τους.

Η Σταυρούλα Αλεξάκη, από το γυμνάσιο της ακριτικής Σούδας, προτείνει:

«Οι Άνθρωποι ζουν στο περιβάλλον που αυτοί διαλέγουν, κι αν δεν είναι ευχαριστημένοι, παλεύουν για το μέλλον που θέλουν κάνοντας το καλύτερο πραγματικά, όχι χειρότερο! Αγωνίσου Σωστά!!!»

.

08/02/2010 - Posted by | Κοινωνικά | , ,

2 Σχόλια »

 1. ῞Οταν, εἶπον, συγκαθεζόμενοι ἁθρόοι πολλοὶ εἰς ἐκκλησίας ἢ εἰς δικαστήρια ἢ θέατρα ἢ στρατόπεκα ἤ τινα ἄλλον κοινὸν πλήθους σύλλογον σὺν πολλῷ θορύβῳ τὰ μὲν ψέγωσι τῶν λεγομένων ἢ πραττομένων, τὰ δὲ ἐπαινῶσιν, ὑπερβαλλόντως ἑκάτερα, καὶ ἐκβοῶντες καὶ κροτοῦντες, πρὸς δ’ [c.] αὐτοῖς αἵ τε πέτραι καὶ ὁ τόπος ἐν ᾧ ἂν ὦσιν ἐπηχοῦντες διπλάσιον θόρυβον παρέχωσι τοῦ ψόγου καὶ ἐπαίνου. ἐν δὴ τῷ τοιούτῳ τὸν νέον, τὸ λεγόμενον, τίνα οἴει καρδίαν ἴσχειν; ἢ ποίαν [ἂν] αὐτῷ παιδείαν ἰδιωτικὴν ἀνθέξειν, ἣν οὐ κατακλυσθεῖσαν ὑπὸ τοῦ τοιούτου ψόγου ἢ ἐπαίνου οἰχήσεσθαι φερομένην κατὰ ῥοῦν ᾗ ἂν οὗτος φέρῃ, καὶ φήσειν τε τὰ αὐτὰ τούτοις καλὰ καὶ αἰσχρὰ εἶναι, καὶ ἐπιτηδεύσειν ἅπερ ἂν οὗτοι, καὶ ἔσεσθαι τοιοῦτον;
  [d.] Πολλή, ἦ δ’ ὅς, ὦ Σώκρατες, ἀνάγκη.

  ..Για ολα μιλησαν,για ολα,και μας εδωσαν και τις λυσεις,ποτε αληθεια θα ξαναγυρισουμε στην αρχαια γνωση που ειναι τοσο συγχρονη,να δουμε τις ιδεες ,τις λυσεις που προτεινουν,να παψουμε να ζηταμε σωτηρες και μανατζερ την στιγμη που εχουμε τους καλυτερους που μιλανε στη γλωσσα μας και στον χαρακτηρα μας..
  Ισως πρεπει να περιμενουμε να πιασουμε τον πατο του αποπατου πρωτα…

  Αλκιμε συγχαρητηρια για την θεματολογια,καποτε εγραψες οτι υπαρχουν πλεον αρκετοι αξιολογοι και αξιοπιστοι ιστοτοποι,πραγμα αληθες,ομως σ αυτον τον αγωνα δεν περισσευει κανεις,θετεις κρισιμα ερωτηματα με εξυπνο τροπο και απευθυνεσαι στην κριση των αναγνωστων,πραγμα που δεν το συναντας συχνα αλλου.
  Η παρουσια σου,οσο το επιτρεπουν,οι δυναμεις σου ειναι απαραιτητη.

  Σχόλιο από Observer | 08/02/2010 | Απάντηση

  • Γιάσου φίλε Observer εκεί στα «ξένα»,

   Γνωρίζεις ότι θα είχα σταματήσει από καιρό, αλλά χάρη στη δική σου παρότρυνση, αλλά και ορισμένων άλλων φίλων, εξακολούθησα να γράφω. Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα Έλληνες σκεπτόμενοι όπως εσύ, με καθαρή όμως σκέψη και ανοιχτοί στην έρευνα και στην αναζήτηση της πραγματικότητας. Από την άλλη, ομολογώ, πως αυτή η ενασχόληση λειτουργεί σ’ εμένα σαν ένα είδος «βαλβίδας», που βοηθάει στην εκτόνωση… Είναι μεγάλο πράγμα, το να μπορείς να εξωτερικεύεις αυτά που πιστεύεις, αυτά που σε ανησυχούν, αυτά που σε προβληματίζουν, αλλά και να μπορείς να συνεισφέρεις κάπως στην αφύπνιση και στην αποκάλυψη της αλήθειας… έστω από το δικό σου πρίσμα…

   Σχόλιο από Alkimos | 08/02/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s