Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Ένας από τους αριστείς του τόπου μιλάει για την διαφθορά

«Το κράτος αποτελούμε όλοι εμείς»

Ο επί δύο θητείες Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος δεν είναι από αυτούς που θέλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γι΄ αυτό και σπάνια μιλάει. Γιατί, όπως λέει σε φίλους του που του ζητούν να παίρνει θέση στα κρίσιμα προβλήματα του τόπου, δεν του πέφτει λόγος και δεν θέλει να παριστάνει τον σοφό, αφού δεν έχει καμία επίσημη ιδιότητα πλέον και κανένας δεν τον ακούει.

Μερικές φορές όμως δεν μπορεί να το αποφύγει, αφού συχνά καλείται ως τιμώμενο πρόσωπο, όπου του προσφέρεται βήμα και τότε δεν μασάει τα λόγια του. Αυτό συνέβη χθες το βράδυ, στην Πάτρα, όπου σε μία λαμπρή τελετή, το Πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, τον τίμησε για την προσφορά του στο έθνος απονέμοντάς του τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα.

Ανέβηκε στο βήμα και με τον μεστό  και διεισδυτικό του λόγο τα είπε έξω από τα δόντια. «Το δημοκρατικό μας πολίτευμα» είπε, «δεν κινδυνεύει από εξωτερικές επιθέσεις, κινδυνεύει από εμάς τους ίδιους που το υπονομεύουμε με τις συμπεριφορές μας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η διαφθορά. Η διαφθορά  έχει διεισδύσει παντού ακόμη και στη Δικαιοσύνη. Επίορκοι δικαστές χρηματίζονται όχι μόνο σε ποινικές  αλλά και σε αστικές υποθέσεις.»

«Αυτή η διαφθορά»  συνέχισε, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  «οφείλεται στον κομματισμό. Τα κόμματα είναι στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, Επιλέγουν όμως πρόσωπα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια και η επιλογή χωρίς αξιοκρατία οδηγεί στα σκάνδαλα.»

Αναφερόμενος στη διαφθορά στη Δημόσια Διοίκηση ο Κωστής Στεφανόπουλος είπε, ότι «η Δημόσια Διοίκηση είναι ευρύτατα διεφθαρμένη και με μία διεφθαρμένη Δημόσια Διοίκηση το κράτος δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.»

Αναφέρθηκε επίσης στον αδιαφανή τρόπο ανάθεσης των Δημόσιων έργων και στο υψηλό τους κόστος, αλλά και στις προμήθειες στον τομέα της υγείας, όπου οι μεσάζοντες θησαυρίζουν σε βάρος της υγείας των πολιτών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ελληνικά νοσοκομεία προμηθεύονται τους βηματοδότες σε τιμές δεκαπλάσιες και εικοσαπλάσιες από τις τιμές που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Δεν θα μπορούσε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αφήσει έξω την Παιδεία. Άλλωστε σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα μιλούσε.

«Ενώ στους  φοιτητές μας» είπε «μεταφέρονται γνώσεις πολλές πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουν, κανένας δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους φοιτητές ηθικά άτομα. Η αρετή διδάσκεται» είπε.

Και ο Κωστής Στεφανόπουλος κλείνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του κατέληξε:
«Δεν υπάρχει διαφάνεια στο κράτος. Όμως το κράτος αποτελούμε όλοι εμείς και πρέπει να συμβάλλουμε. Και οι πολίτες θα μπορούσαν συμβάλλουν, αν έβλεπαν τους κρατούντες να δίνουν πρώτοι το παράδειγμα. Εμείς με τις συμπεριφορές μας ως χρηστοί πολίτες να προστατεύσουμε το κράτος, όπως άλλωστε το άρθρο 120 του Συντάγματός μας επιτάσσει.»

Πηγή: kentri.gr  

Σχόλιο: «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω…»

.

18/01/2010 - Posted by | Κοινωνικά | , , ,

8 Σχόλια »

 1. Φωνές βοώσες εν τη ερήμω, Φωνές, όχι Φωνή.

  Σχόλιο από archaeopteryx | 18/01/2010 | Απάντηση

 2. έχεις αναπτυξει θέματα που τα βρίσκω εξαιρετικά καίρια σε μία μεταβατική περίοδο.. Όντως αναρωτιέμαι αν το παιχνίδι δεν είναι «χαμένο» με την εννοια ότι οι φωνές που υπάρχουν θα σκεπαστούν από τον θόρυβο νέων αξιών που σε μια γενιά θα είναι οι νέες αξίες.

  Μα μόνο με το παραμύθι της πρασινης ανάπτυξης, συνειδητοποιώ, ότι αυτό που εγώ θεωρώ προφανές (ότι το νερό κυλάει προς τα κάτω και ο άνθρωπος δεν αυτοφορολογείται) είναι πλέον μειοψηφική φωνη. Βάλε και το θρησκευτικό υπόβαθρο της κλιματικής αλλάγής… Χάνω τον καιρό μου. Και σε 10 χρόνια που θα έχει αποδειχθεί αυτή ή άλλη θέση, ποιός θα θυμάται. Σίγουρα τα ΜΜΕ… αλλά για θυμίσου τα ΜΜΕ της χούντας, και πες μου αν δεν σου άρεαν οι πρώτες εκπομπές του 9.84…

  Η θρησκεία που φτιάχτηκε για τις Αγιες Ρωμαϊκές Αυτοκρατορίες, αποδομείται συστηματικά είτε με γνωστικά ευαγγέλια, Μαρίες Μαγδαληνές, και σκύψε ευλογημένη… Η θρησκεία της ελευθερίας επιλογής που τόσο βόλεψε στον ψυχρό πόλεμο, επίσης. Η Ιστορία ξαναγράφεται σίγουρα, και είμαι περίεργος τι γίνεται σε άλλες χώρες ή αν είναι μόνο εδώ.

  Και τώρα φτιάχνουμε Νέες Θρησκείες για να δικαιολογήσουμε την …Αντίδραση; Χμμμ…

  Σχόλιο από archaeopteryx | 21/01/2010 | Απάντηση

  • Το παιχνίδι είναι μετά βεβαιότητας χαμένο, κι αυτό, διότι ο εχθρός βρίσκεται κυρίως ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ!

   Όσο κι αν είναι κάποιος ακόμα «άνθρωπος», αν δεν καταφέρει να «αποτοξινωθεί» από τα κάθε λογής δηλητήρια: φιλοσοφικά, θρησκευτικά, πολιτικά κ.λ.π. και δεν γυρίσει ΠΙΣΩ, στην αρετή, που λέγαν οι παλιοί, και στην απλότητα, τότε θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να πουλήσει κι αυτός την …ψυχή του στο διάβολο, για να επιβιώσει.

   Οι αναλύσεις και ο σκεπτικισμός είναι χρήσιμα πράγματα, αλλά δεν μας κάνουν καλύτερους και σοφότερους. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία είναι ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ, κι αυτόν δεν πρόκειται να τον βρουν διότι ψάχνουν λάθος.
   Όπως θα έχεις παρατηρήσει, δεν γράφω για να γίνω δημοφιλής, αλλά για να υπάρχει απλά και η δική μου τοποθέτηση γύρω από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κι αυτό, για να έχω απλά τη συνείδησή μου ήσυχη!

   Σε συνειδήσεις απευθύνομαι, και όσοι έχουν ακόμα «δράμι» απ’αυτήν με καταλαβαίνουν, όπως και εγώ καταλαβαίνω αυτούς… Ένας από αυτούς είσαι και εσύ φίλε μου και χαίρομαι ειλικρινά που σε γνώρισα μέσα από το ANTI.

   Πρόσθεσα στο προηγούμενο άρθρο την δική σου επισήμανση (στο ΑΝΤΙ): «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς», καθώς και του «ΙΑΒΕΡΗΣ 84»: «Η πηγάδα του Μελιγαλά», για υπενθύμιση, σε όσους ψάχνουν την ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι …νανουρίσματα.

   Σχόλιο από Alkimos | 21/01/2010 | Απάντηση

 3. «Ενώ στους φοιτητές μας» είπε «μεταφέρονται γνώσεις πολλές πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που σπουδάζουν, κανένας δεν ενδιαφέρεται να καταστήσει τους φοιτητές ηθικά άτομα. Η αρετή διδάσκεται» είπε.

  Το θέμα δεν είναι αν ενδιαφέρεται κανείς να αναφερθεί στην ηθική είναι αν μπορεί !!!!! Ποιά αρετή να διδάξουν οι καθηγητές τη δική τους?

  Ακόμα χειρότερα ποιός σε αυτή την κοινωνία τολμά να πει στα παιδιά ότι αν είσαι ηθικός και αξιοπρεπής θα είσαι συνέχεια χαμένος σε αυτή την κοινωνία αλλά θα είσαι Άνθρωπος? Και ποιός έχει το κουράγιο να μετρήσει την επιτυχία διαφορετικά από τα «media» ?

  Σχόλιο από skeptiki | 21/01/2010 | Απάντηση

  • Χτύπησες διάνα, Μάρθα. Δύο ήταν πάντα οι δρόμοι: Της αρετής και της …άλλης. Δύσκολος ο δρόμος της αρετής, αλλά δεν αλλάζεται με τίποτα από αυτούς που έχουν τολμήσει να τον διαβούν!
   Για όσους «ξέρουν», δεν τίθεται θέμα επιλογής. Χίλιες φορές ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ζωντανός, έστω με σκαμπανεβάσματα, παρά «παλιάτσος» του Συστήματος. Είναι μεγάλη υπόθεση το να κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέπτη και να μη …ντρέπεσαι!

   Σχόλιο από Alkimos | 21/01/2010 | Απάντηση

   • Κι όμως Άλκιμε όλες οι προσπάθειες στη σύγχρονη «παιδεία» και την «κοινωνική εκπαίδευση» είναι να βλέπεις την παραμορφωμένη εικόνα στον καθρέπτη και να μην ντρέπεσαι…. για αυτό και ενοχοποιείται η «ντροπή» κι όχι η παραμόρφωση του προσώπου….. Κι οι κραυγές «είναι όλοι διεφθαρμένοι» , «είναι όλοι κλέφτες» είναι ακριβώς προσπάθεια δικαίωσης της διαφθοράς μέσα από την «πλειοψηφική κοινωνική αποδοχή» κάτι σαν πολιτιστικό έθιμο 🙂 🙂
    Απροσάρμοστοι είναι αυτοί που ακόμα ντρέπονται

    Σχόλιο από skeptiki | 22/01/2010 | Απάντηση

    • Δυστυχώς θα συμφωνήσω μαζί σου. Ο κόσμος γύρω μας, δίνει μερικές φορές την εντύπωση σαν να πρόκειται για «εγκαταλειμμένα ορφανά» που δεν έχουν «που την κεφαλή κλείναι» – κι ας έχουν οι περισσότεροι και …εξοχικό, και ας κυκλοφορούν με cayenne!
     Τρικυμία εν κρανίω επικρατεί. Εκεί τον κατάντησαν τον κοσμάκι… σαν τα πρόβατα…

     Σχόλιο από Alkimos | 22/01/2010 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s