Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Τι πήγε στραβά με την παγκόσμια οικονομία;

Από άρθρο του Paul Krugman(*)

«Οι οικονομολόγοι σαν σύνολο μπέρδεψαν την ομορφιά των φαινομενικά εντυπωσιακών μαθηματικών με την αλήθεια.»

How Did Economists Get It So Wrong?Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε σήμερα, αλλά δεν πάει πολύς καιρός που οι οικονομολόγοι έδιναν συγχαρητήρια ο ένας τον άλλον για τις επιτυχίες του κλάδου. Οι επιτυχίες αυτές – ή έτσι νόμιζαν – αφορούσαν τόσο τη θεωρία όσο και την πρακτική και είχαν ανοίξει μια χρυσή εποχή για το επάγγελμα. Σε ό,τι αφορούσε τη θεωρία, πίστευαν ότι είχαν επιλύσει τις εσωτερικές τους διαμάχες.
.
Έτσι, σε άρθρο του 2008, με τίτλο «Η κατάσταση των Μάκρο» (δηλαδή των μακροοικονομικών, της μελέτης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τις γενικές εικόνες της οικονομίας, όπως είναι οι υφέσεις), ο Olivier Blanchard του ΜΙΤ, σήμερα επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωνε ότι «η κατάσταση των μακροοικονομικών είναι καλή». Οι διαμάχες του χτες, προσέθετε, έχουν πάρει τέλος και υπάρχει «ευρεία σύγκλιση οπτικών».

Και σε ό,τι αφορούσε τον πραγματικό κόσμο, οι οικονομολόγοι πίστευαν ότι είχαν τον έλεγχο των πραγμάτων: το «κεντρικό πρόβλημα της αποτροπής των υφέσεων έχει επιλυθεί», διακήρυσσε ο Robert Lucas του Πανεπιστημίου του Σικάγο στην ομιλία του ως πρόεδρος της Αμερικανικής Οικονομικής Ένωσης στο συνέδριο του 2003. Ενώ το 2004, ο Μπεν Μπερνάνκι, πρώην καθηγητής του Πρίνστον, και σήμερα πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πανηγύριζε για τη ‘Μεγάλη Μετριοπάθεια’ σε ό,τι αφορούσε την εξέλιξη της οικονομίας κατά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες, την οποία και απέδιδε εν μέρει σε βελτιώσεις της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

(Το πλήρες άρθρο του Paul Krugman, μεταφρασμένο
από τους New York Times, στο αρχείο)
.

08/10/2009 - Posted by | Οικονομία | , , , , ,

1 σχόλιο »

  1. Το πρόβλημα με τα μακροοικονομικά και την μαθηματική τους απεικόνιση, είναι ότι τα μαθηματικά, το μόνο που κάνουν είναι να προσομοιάζουν πραγματικές συμπεριφορές. Και μάλλον σε διάβασα, ή σε …σκεφτόμουν, πριν με τσιγκλήσουν άλλοι και θυμηθώ τον Nash, ή τουλάχιστον αυτόν που αφορά την ανάρτησή σου. Η συμβολή του είναι ότι εστιάστηκε στην στατιστική (heuristic) συμπεριφορά και στις διάφορες εκβάσεις που καμμιά φορά καταλήγουν σε σταθερό καμμιά φορα σε μετασταθερό και συχνά σε ασταθές αποτέλεσμα (πάντα βέβαια σε συνάρτηση από που βλέπεις το …πείραμα, και για πόσο καιρό κρατάει).

    Ο πραγματικός κόσμος επηρεάζεται από την θέληση ατόμων και ομάδων ατόμων με διαφορετικά μέσα αλληλοεπιρροής και διαφορετικά «ήθη» αλληλοεξάρτησης. Για αυτό μοιάζει χαοτικός. Πρόσθεσε σε αυτά και το γεγονός ότι στο τέλος της ημέρας ο καιρός και το πετρέλαιο κάνουν τον κόσμο που ξέρουμε να υπάρχει, και κατάλαβαίνεις γιατί ο κόσμος είναι και θαυμαστός, και μικρός και μέγας, και φαινομενικά χαώδης αλλά τόσο προβλέψιμος που καταντά κουραστικός. Βέβαια αυτά δεν λένε τίποτα για το τί θα γίνει την Δευτέρα.

    Καλή σου μέρα.

    Σχόλιο από ammodytis vipera meridionalis | 10/10/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s