Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Η μαύρη τρύπα στο CERN

Προβληματίζει η επαναλειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων

Higgs ...στα άχυρα!

Higgs ...στα άχυρα!

Πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN ξεκινούσε τη λειτουργία του, πολλοί είχαν εκφράσει το φόβο ότι θα δημιουργούσε μια μαύρη τρύπα που θα καταβρόχθιζε τον πλανήτη. Όπως επισημαίνουν κάποιοι σήμερα, ο ίδιος ο επιταχυντής μπορεί να είναι μια μαύρη τρύπα.

Το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου έχει μέχρι στιγμής κοστίσει περίπου 10 δις δολάρια, έχει λειτουργήσει εννέα συνολικά ημέρες και δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει κανένα πείραμα. Το μήκους 27 χιλιομέτρων υπόγειο τούνελ του επιταχυντή στα σύνορα της Γαλλίας και της Ελβετίας κατασκευάστηκε με τη συμμετοχή επιστημόνων από πολλές χώρες, ενώ χιλιάδες φυσικοί περιμένουν την έναρξη λειτουργίας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CERN, ο επιταχυντής θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του τον Νοέμβριο, χρησιμοποιώντας τη μισή του ενέργεια, παρά τις πιέσεις επιστημόνων για πλήρη ισχύ που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση πειραμάτων με την ελπίδα να ξεκλειδώσουν κάποια από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος.

Ακόμη και στη μισή ισχύ όμως, ο επιταχυντής θα κλείσει και πάλι στις αρχές του 2010 προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επισκευές, ώστε τελικά, κάποια στιγμή, να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ 7 τρισεκατομμυρίων ηλεκτροβόλτ, επτά φορές υψηλότερα από κάθε άλλο αντίστοιχο μηχάνημα στον κόσμο. Λόγω της βλάβης, 53 συνολικά ηλεκτρικοί μαγνήτες έπρεπε να καθαριστούν και να επιδιορθωθούν, ενώ μια σειρά από χρονοβόρες εργασίες έπρεπε να επαναληφθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η πορεία των υποατομικών σωματιδίων μέσα στον επιταχυντή, σε ταχύτητες που πλησιάζουν αυτή του φωτός και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.

Ο Μίτσιο Κάκου, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Σίτι της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει τον επιταχυντή του CERN, ως μια κρίσιμη επένδυση. «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί δεν θα επένδυαν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα κύλινδρο για τίποτα», δήλωσε. «Εξερευνούμε τις απαρχές της φυσικής και της κοσμολογίας με τον επιταχυντή γιατί θέλουμε να έχουμε ένα παράθυρο στη δημιουργία, να αναπαράγουμε ένα μικρό κομμάτι της Γέννησης για να ξεκλειδώσουμε μερικά από τα μεγαλύτερα μυστικά του σύμπαντος».

Οι ειδικοί στο CERN υπολογίζουν το κόστος για τις επισκευές και τα επιπρόσθετα συστήματα ασφαλείας να φτάσει τα 37 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα καλυφθούν από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο CERN.

Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος επιταχυντής του κόσμου, μετά την ακύρωση του Υπεραγώγιμου Μεγάλου Επιταχυντή του Τέξας, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής και τα αυξανόμενα ερωτηματικά σχετικά με την αξία της συμβολής του στην επιστήμη.

[…]

kathimerini.gr / Associated Press

Σχόλιο:

Ο μέσος πολίτης εύλογα θα αναρωτηθεί, αν έχει λύσει η επιστήμη όλα τα τρέχοντα προβλήματα επιβίωσης του πλανήτη και της ανθρωπότητας γενικά, ώστε να διαθέτει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για μια τέτοιου είδους έρευνα. Είναι η πρακτική αξία αυτού του εγχειρήματος, ανάλογη, με οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες (αν υπάρχουν κάποιες), για την ικανοποίηση των αναγκών και την λύση των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε; Είναι πράγματι αυτός που αναφέρεται στο ανωτέρω άρθρο ο σκοπός της επένδυσης ή μήπως έχουμε κι εδώ ένα  στρατηγικής σημασίας ζήτημα; Μήπως ο αόριστος αυτός σκοπός που παρουσιάζεται, δεν είναι, παρά προπέτασμα καπνού για την δικαιολογία είσπραξης των ανάλογων κονδυλίων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του πειράματος;

Η εμπειρία που έχουμε στο μεταξύ, με ανάλογα πειράματα, δήθεν υπέρ της επιστημονικής ανάπτυξης και για το καλό της ανθρωπότητας, είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να μη πέφτουμε άλλο θύματα παραπληροφόρησης (έτσι τουλάχιστον ελπίζω).

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι ο επιταχυντής του CERN δεν θα δημιουργήσει κάποια μαύρη τρύπα που θα μας καταπιεί, αλλά ότι την έχει δημιουργήσει ήδη…στην παγκόσμια οικονομία!

Ο χρόνος θα δείξει, πόσο θα μας κοστίσει ακόμα…

.

11/08/2009 - Posted by | Science | , , , , , ,

9 Σχόλια »

 1. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας και τον παράγοντα ματαιοδοξία που διακατέχει τον άνθρωπο.
  Κανείς επιστήμονας δεν μπορεί να προσεγγίσει τον κόσμο στην καθημερινότητά του, διότι είναι χαμένος στην επιστήμη του.
  Έχει ξεφύγει όμως από τις αρχές της επιστήμης.
  Ελάχιστοι επιστημονούν για το κοινό καλό.
  Οι περισσότεροι έχουν μπει στην αρένα του ανταγωνισμού και των χορηγιών.

  Ίσως θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε την απάντηση εάν γνωρίζαμε τον «παγματικό» εμπνευστή του όλου εγχειρήματος.

  Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 11/08/2009 | Απάντηση

  • Για το θέμα του επιστημονισμού (τη σκοτεινή πλευρά της επιστήμης) έχω σκοπό να δημοσιεύσω σύντομα κάποιο σχετικό άρθρο. Όσο για τον «εμπνευστή» του εγχειρήματος CERN, συμφωνώ ότι αξίζει όντως να το ψάξουμε λίγο…

   Σχόλιο από alkimosarchive | 11/08/2009 | Απάντηση

 2. ..πραγματικό.., διόρθωσις.

  Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 11/08/2009 | Απάντηση

 3. Το ολο θεμα εχει αντι-Χριστιανικα κινητρα.
  Προσπαθουν οι εχθροι του Χριστιανισμου να ανατρεψουν Τον Δημιουργο του Συμπαντος.
  Και Αυτος βλεπει τα (λαμογια-επιστημονες τρομαρα να τους ερθη) και γελαει.

  Σχόλιο από Πατρικιος Στετσωνης | 13/08/2009 | Απάντηση

  • Αν και δεν είμαι συνοδοιπόρος των πίστεύων σας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ένας επιστήμονας ουδόλως ενδιαφέρεται για τα εγκόσμια όπως εσείς.
   Ψάξτε για αυτούς που κατήντησαν την επιστήμη, από ανθρώπινη ανάγκη εξερεύνησης των πάντων, σε διατεταγμένη υπηρεσία των υποχθόνιων.
   Το ότι δεν πιστεύουν σε τίποτα άλλο παρά στις αποδείξεις που αυτοί παραθέτουν, δείχνει και την μονομέρεια του εσωτερικού τους κόσμου.

   Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 13/08/2009 | Απάντηση

   • Σε συμφωνία με όσα αναφέρεις σχετικά με την επιστήμη, σε παραπέμπω σε ένα πολύ διαφωτιστικό κείμενο του «Αισώπου», όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΔΗΝ, τεύχος 2, Απρ.1995, με τίτλο: «Επιστήμη και ιδεολογία», εδώ: http://www.scribd.com/doc/5621379/-

    Σχόλιο από alkimosarchive | 13/08/2009 | Απάντηση

 4. Το διάβασα και όντως είναι πολύ διαφωτιστικό.
  Το γεγονός ότι ασχολείται με αυτήν την παθογένεια της επιστήμης από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι σήμερα, τεκμηριωμένα και με βιβλιογραφία το κάνει και αξιόπιστο.
  Αξίζει να δημιουργήσεις μία ανάρτηση με το θέμα.
  Ευχαριστώ για την υπόδειξη.

  Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 13/08/2009 | Απάντηση

  • Ετοιμάζω ένα σχετικό άρθρο, στο οποίο θα περιληφθούν και νοήματα από αυτό το κείμενο. Θα έχει τον τίτλο: «Επιστημονισμός: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης».

   Σχόλιο από alkimosarchive | 13/08/2009 | Απάντηση

   • Σου εύχομαι ολόψυχα να φωτίσεις όσα περισσότερα μέτρα αυτής της πλευράς. Συμπαρίσταμαι στην ποσπάθεια αυτή και την στηρίζω.
    Καλό βράδυ.

    Σχόλιο από ο νοών...νοείτω | 13/08/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s