Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Όταν η γάτα φοβάται τα ποντίκια

Αυτό που σχεδιάστηκε αρχικά για να λειτουργήσει ως μέσο μαζικής προπαγάνδας, γίνεται τελικά μπούμερανγκ.

cat_miceΗ επίδειξη δύναμης του συστήματος εξουσίας, με το κλείσιμο του «τρωκτικού», φανέρωσε την απειλή που αισθάνεται από την αυξανόμενη δυναμική, της (ακόμα) αδέσμευτης φωνής των μπλόκερ. Φανέρωσε το τρωτό του σημείο, που είναι, η μη χειραγωγημένη πληροφόρηση.

Κανείς σίγουρα δεν συμφωνεί με την πρακτική της λασπολογίας και της μεταφοράς της πεζοδρομιακής συμπεριφοράς σε ένα δημόσιο μέσο, ούτε με την ανεύθυνη διασπορά ψευδών ή μη διασταυρωμένων «ειδήσεων». Μολονότι θα το ήθελα, εντούτοις δεν μπορώ να επαινέσω τα «τρωκτικά» για την «ποιότητα» των αναρτήσεών τους, διότι δεν μου αφήνουν δυστυχώς περιθώριο, οι πολλές ασυναρτησίες, χυδαιότητες και τα παιδιαρίσματα με την αντιπαράθεσή τους με τον Ταρζάν. Ό,τι είναι άξιο επαίνου δυστυχώς παραγκωνίζεται από τον ανεξέλεγκτο χείμαρρο αναρτήσεων, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να κατέληγαν κανονικά στον κάλαθο των αχρήστων.

Εντούτοις, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, ότι πίσω από τα λάθη βρίσκεται απλά ένας νεανικός παρορμητισμός και τίποτα περισσότερο. Ούτε σκοπιμότητες, ούτε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε διαστροφική κακεντρέχεια. Μόνο νεανικός ενθουσιασμός, διότι τα άλλα απαιτούν επαγγελματικό σχεδιασμό, μεθοδολογία, στρατηγική, και αυτά δεν υπάρχουν εδώ.

Όταν λοιπόν το σύστημα προχωράει στη δίωξη και ακολούθως στην επίδειξη δύναμης (για εκφοβισμό) σε μια σχετικά αθώα ροή πληροφόρησης, τότε δείχνει το σκληρό του πρόσωπο, πίσω από τη μάσκα του ανθρωπισμού και της …εικονικής δημοκρατίας. Δείχνει τις αυταρχικές διαθέσεις και προθέσεις του, που είναι Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ!

Δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν σε κανέναν, ούτε ακόμα και στα «τρωκτικά», να περάσουν στη σφαίρα επιρροής τους, στη οποία ανήκει και η πληροφόρηση. Τα κριτήρια καταστολής δεν είναι η εφαρμογή των νόμων του κράτους, αλλά η συντεχνιακή ΟΜΕΡΤΑ. Όταν κάποιος τολμήσει να περάσει τα «συρματοπλέγματα», μικρός ή μεγάλος, αλίμονό του, αμέσως λύνονται τα … «ντόμπερμαν» και όποιον πάρει ο χάρος.

Πάντα υπήρχε ο αιρετικός και επαναστατικός λόγος. Η παγκόσμια λογοτεχνία βρίθει από ελεύθερες φωνές, που κατακεραύνωσαν κατά διαστήματα την καταπίεση και την αυταρχική εξουσία. Η νέα αυτή κατάσταση όμως είναι κάτι διαφορετικό. Είναι άμεση, καυστική. Δεν αφήνει περιθώριο ανασύνταξης των δυνάμεων του εχθρού. Οι ελεύθερες φωνές παλαιότερα έπρεπε να λειτουργούν παρασκηνιακά, κάτω από την επιφάνεια. Σπάνια έφταναν στην ευρύτερη μάζα του κόσμου. Η δολιοφθορά, οι αντιπερισπασμοί και οι βίαιοι διωγμοί, συχνά εμπόδιζαν την αλήθεια να φτάσει στου τελικούς της αποδέκτες, που ήταν ο λαός. Σήμερα, όμως, η είδηση φτάνει σε χρόνο μηδέν από το ένα άκρο του κόσμου μέχρι το άλλο.

Αυτό που σχεδιάστηκε αρχικά για να λειτουργήσει ως μέσω μαζικής προπαγάνδας γίνεται τελικά μπούμερανγκ, και έφτασε να δώσει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός φάρου μέσα στο πέλαγος της παραπληροφόρησης. Ο φάρος αυτός είναι η διεθνής κίνηση των μπλόκερ.

Είμαι περίεργος να δω πως θα εξελιχθεί αυτό το σύγχρονο κυνήγι, που θυμίζει τη γάτα με τα ποντίκια.

Διότι έτσι ακριβώς βλέπει το σύστημα τους απανταχού μπλόκερ. Ως «τρωκτικά».

.

Βλέπε επίσης σχετικό άρθρο, στο ΒΗΜΑ:
«Βlogs: τόποι ενημέρωσης ή επιρροής;»

.

07/08/2009 - Posted by | Blogging | , , , , ,

10 Σχόλια »

 1. Καλησπέρα Άλκιμε, χάρηκα που ξαναέγραψες, έστω και για ένα «θλιβερό» γεγονος.
  Όπως πολύ εύστοχα λές στο άρθρο σου «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και ενώ άλλος ό αρχικός στόχος των «κυβερνώντων» και άλλη η κύρια χρήση των ιστολογίων (και του διαδικτύου γενικότερα) από τη νέα (κατα πολύ) σκεπτώμενη γενιά…
  Νομίζω ότι το άρθρο σου εκπέμπει ένα (ελαφρύ) αεράκι αισιοδοξίας, και δεδομένου της βαρύτητας της γνώμης σου (τουλάχιστον για εμένα) χαμογελάει και εμένα το χειλάκι μου….

  Σχόλιο από Dimitris | 07/08/2009 | Απάντηση

 2. Xairomai που άνοιξε πάλι η σελίδα? Γιατί ήταν κλεισ΄τη στην ελεύθερη πρόσβαση τόσο καιρό? Πάλι προβλήματα? Μείνε στο διαδίκτυο όσο μπορείς χρησιμεύουν οι ηρεμες φωνές

  Σχόλιο από marta | 07/08/2009 | Απάντηση

 3. Απλά ένα σχόλιο…. άσχετα από το απαράδεκτο του κλεισίματος που έγινε της μόδας τελευταία, το τρωκτικό ούτε σοβαρό είναι ούτε επίπεδο έχει, και όπως όλα όσα παλεύουν να πιάσουν την πρωτιά με κάθε μέσον και κάθε είδους είδηση (φάνηκε το βρακί της τάδε και η κυτταρίτιδα της άλλης) δεν είναι ούτε αθώα ούτε νεανικός ενθουσιασμός…. Αντί να δοθεί βαρύτητα σε άλλα μπλόγκ που συνάντησαν λογοκρισία και πολύ πιό σοβαρή ασχολούμαστε με το κλείσιμο (αν ήταν κλείσιμο) για 10 ώρες ενός μπλογκ ενός δημοσιογράφου που τσακώνεται με τη ζούγκλα και ανήκει σαφώς στο σύστημα…..

  Σχόλιο από marta | 08/08/2009 | Απάντηση

  • Θα γνωρίζεις πιστεύω, ότι έχω προσωπική πείρα αυτού του φασιστικού τρόπου κλεισίματος ενός μπλοκ. Το «Alkimos archive» ήταν ένα από τα πρώτα μπλοκ στο οποίο ασκήθηκε όχι απλά «λογοκρισία», από την Google, αλλά πρωτοφανής δολιοφθορά. Όταν ανέστειλαν την λειτουργία του μπλόκ (βλέπε αρχικό άρθρο), εμφανίζοντας την ανήκουστη δήλωση για «κακόβουλο περιεχόμενο», διαμαρτυρήθηκα έντονα, με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν το προειδοποιητικό σήμα ύστερα από λίγες ώρες, αλλά να καταργήσουν τελείως το μπλοκ μετά από μερικές μέρες. Τότε αναγκάστηκα να το «ψάξω», για να διαπιστώσω με έκπληξη, ότι για αρκετό χρονικό διάστημα διέγραφαν, κρυφά, κάποια ιδιαίτερα καυστικά άρθρα. Και όχι μόνο από το δικό μου μπλοκ αλλά και από όλα τα άλλα στα οποία είχαν αυτά αναδημοσιευθεί. Ποιος άλλος μπορούσε να το κάνει αυτό εκτός από την ίδια την Google; Άρα, η δική μου διαπίστωση είναι, ότι το ελληνικό παρακράτος δουλεύει συστηματικά, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο κάθε ελεύθερη φωνή. Όσο προσεκτικός και αν είναι κάποιος και όσο κι αν κινείται μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εθνικών και διεθνών νόμων, αυτοί που επιχειρούν την φίμωση δεν αναγνωρίζουν κανέναν άλλο νόμο, εκτός από τον νόμο της ζούγκλας (να την πάλι η Ζούγκλα). Της επικράτησης του ισχυρότερου δηλαδή.
   Τώρα, όσον αφορά τη διατύπωση «νεανικό παρορμητισμό», επιμένω, συγκρίνοντας τα όσα βλέπουμε στο «τρωκτικό» με τα άλλα που παρατηρούνται στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Το ότι τα παιδιά από το εν λόγω μπλοκ χρησιμοποίησαν ενδεχομένως κάποιες κάπως ανορθόδοξες τεχνικές προκειμένου να αποκτήσουν την πρωτιά στη δημοφιλία, αυτό ούτε καν το σχολιάζω, διότι ούτε με αφορά αλλά ούτε το θεωρώ και τόσο ακραίο. Νέα παιδιά είναι που μπήκαν με ενθουσιασμό μέσα σε μια κατάσταση, από την οποία θέλουν να επωφεληθούν. Όσο οι μέθοδοι επίτευξης του στόχου δεν παραβαίνουν χονδροειδώς τους κανόνες του fair play, τότε εγώ δεν έχω να πω τίποτα. Είμαι της γνώμης, ότι πολλοί θα ήθελαν να τους φτάσουν –και σίγουρα να τους ξεπεράσουν- χρησιμοποιώντας τις ίδιες, ίσως και πολύ χειρότερες μεθόδους, αλλά δεν τα καταφέρνουν -προς το παρών τουλάχιστον.
   Όσο η υπόθεση αυτή -του ανταγωνισμού για την κατάκτηση της κορυφής στα μπλοκ- κινείται μέσα στα πλαίσια ενός αθώου παιχνιδιού, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό. Το πρόβλημα θα αρχίσει, όταν στο «παιχνίδι» μπουν οι «διαφημιστικές», δηλαδή το χρήμα. Τότε θα γίνει «το έλα να δεις».
   Προς το παρών η μπλοκόσφαιρα μπορεί να αποτελεί για κάποιους, όντως, χώρο ανταγωνισμού, αλλά για κάποιους άλλους είναι ακόμα ένα ελεύθερο πεδίο έκφρασης και διακίνησης ιδεών. Το καλό απλά εδώ είναι ότι ο καθένας έχει την ελευθερία να επιλέξει αυτό που τον αντιπροσωπεύει.

   Σχόλιο από alkimosarchive | 09/08/2009 | Απάντηση

   • ‘Ποιος άλλος μπορούσε να το κάνει αυτό εκτός από την ίδια την Google; ‘ Κάποιος που έσπασε τους κωδικούς και μπήκε….
    Συμφωνώ και επαυξάνω σε όλα όσα λες και εννοείται ότι δεν συμφωνώ με οποιοδήποτε κλείσιμο.. οποιοδήποτε, απλά διαφωνώ με το «νεανικός ενθουσιασμός» του εν λόγω μπλογκ….. Α, και αν δεν το έχεις προσέξει το χρήμα στα μπλογκ μπήκε ήδη, όπως και τα συγκροτήματα 🙂

    Σχόλιο από marta | 09/08/2009 | Απάντηση

 4. Άλκιμε μήπως μπορείς να ξαναβάλεις τη σειρά η ιστορία επαναλαμβάνεται που δεν βρίσκεται πιά στο αρχείο?

  Σχόλιο από marta | 08/08/2009 | Απάντηση

  • Ναι, θα το κάνω, και θα την ολοκληρώσω, με κάποια στοιχεία, που θα φανερώσουν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα για τον τόπο μας… Δυστυχώς!
   Είναι καιρός πιστεύω να ξυπνήσουμε, και να βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι. Η «παιδική ηλικία» του ελληνισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα θα πρέπει ή να ενηλικιωθούμε ή να πέσουμε στα χέρια νέων «κηδεμόνων», που αυτή τη φορά δεν θα είναι όμως τόσο …τρυφεροί μαζί μας.

   Σχόλιο από alkimosarchive | 09/08/2009 | Απάντηση

 5. Τελικά ήταν επίδειξη δύναμης του συστήματος εξουσίας το… κλείσιμο του «τρωκτικού»;

  Σχόλιο από N.Ago | 08/08/2009 | Απάντηση

 6. […] Διότι έτσι ακριβώς βλέπει το σύστημα τους απανταχού μπλόκερ. Ως «τρωκτικά».alkimosarchive […]

  Πίνγκμπακ από Όταν η γάτα φοβάται τα ποντίκια | Search Top Greek Blog | 08/08/2009 | Απάντηση

 7. Συμφωνω με το σχόλιο από marta 07/08/2009 το τρωκτικό «ούτε σοβαρό είναι ούτε επίπεδο έχει».
  Οταν ασχολειται με το να κουτσομπολευη ντοπιες και διεθνεις πουτ@@ες τοτε για τι σοβαροτητα μπορουμε να μιλησουμε.
  Δεν ξερω ποιος(οι) βρισκονται πισω απο την διαχειριστικη ομαδα αλλα πολυ υποψιαζομαι οτι οποιος και να ειναι, μαλλον σχετιζεται με τα μεγαλοκαθηκια των Ελληνικων ΜΜΕ.
  Που με κανει να υποψιαζομαι ακομα περισσοτερο αν το «κλεισιμο» ηταν αυθεντικο η ρουφιο προς αγραν πελατιας.

  Σχόλιο από Πατρικιος Στετστωνης | 09/08/2009 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s