Alkimos archive

…ας πούμε επιτέλους αλήθειες!

Μία νέα εκδοχή για τα αίτια της πολιτισμικής μας παρακμής

Tου Δημήτρη M. Ζιαμπάρα*

Το Σύνδρομο της Ψυχρής Μάνας ως Πολιτιστικός Κίνδυνος

mana

Πως άραγε γίνεται κάποιος Έλληνας; Είναι η ελληνική εκπαίδευση που σε κάνει Έλληνα ή τα ελληνικά γονίδια; Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι η ελληνική εκπαίδευση είναι ανθελληνική και αποκλείεται να σε κάνει Έλληνα και κάποιοι άλλοι ότι η επιστήμη απέδειξε ότι δεν υπάρχουν ελληνικά γονίδια. Σίγουρα πάντως έχουμε μια ιδιαιτερότητα που διατηρείται ανά τους αιώνες και βοηθάει να αναγνωρίσεις τον Έλληνα από μακριά σε ένα αεροδρόμιο του εξωτερικού. Είναι επίσης γεγονός ότι ο Έλληνας είναι περιζήτητος γαμπρός μιας και υπάρχουν διεθνώς πολλά μικτά ζευγάρια από Έλληνες και αλλοδαπές, ενώ ελάχιστα από αλλοδαπούς και Ελληνίδες. Το τελευταίο αυτό θέμα έχει να κάνει με την περιβόητη αυτοπεποίθηση του Έλληνα και την πολύτιμη αίσθηση ασφάλειας που αποπνέει στην σύντροφό του.

Το μυστικό της αυτοπεποίθησης του Έλληνα οφείλεται στην πολύ ιδιαίτερη σχέση με την Ελληνίδα μάνα του μέσα από την οποία κατανοεί τον εαυτό του και αποφεύγει την υπερβολική εξατομίκευση. Οι Ελληνίδες μπορεί να μην διαπρέπουν διεθνώς ως σύζυγοι, αλλά διαπρέπουν ως μάνες. Η θερμή σχέση με τα παιδιά τους συνεχίζεται μέχρι τέλους και συνήθως στα όρια της φροϋδικής ψυχοπαθολογίας, το σύνδρομο του Οιδίποδα και της Ηλέκτρας δεν αποδίδονται διεθνώς τυχαία από ελληνικούς όρους. Ακόμη και ο πατέρας στο πλαίσιο της Ελληνικής οικογένειας θεωρείται ένα ακόμη μεγάλο παιδί (ενίοτε άτακτο) για την Ελληνίδα σύζυγο που συνήθως άρχεται του οίκου και είναι ο στυλοβάτης της οικογένειας. Τελικά δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τον Έλληνα τον κάνει το γάλα της μάνας του.

Σήμερα όμως το πρότυπο της Ελληνίδας μάνας έχει αρχίσει να απειλείται. Λείπει συνεχώς από το σπίτι ως εργαζόμενη και όταν επιστρέφει εξαντλημένη δεν έχει την ενέργεια να ανταπεξέλθει στον ρόλο της και ως εκ τούτου είναι ψυχρή. Για να αντέξει στην πίεση αναγκάζεται όλο και πιο συχνά να απαλλαχθεί από τον σύζυγο (δηλαδή ένα από τα παιδιά της!) και έτσι τα διαζύγια και οι μονογονεϊκές οικογένειες με γυναικεία πρωτοβουλία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Θυμίζει τις ινδιάνες μητέρες που αναγκάζονταν να σκοτώνουν το τρίτο παιδί στην γέννησή του, διότι όταν το ιππικό των λευκών τις κυνηγούσε οι γονείς μπορούσαν να πάρουν μόνο από ένα παιδί στην αγκαλιά και να τρέξουν. Το παιδί της διαζευγμένης μητέρας με την σειρά του διαστρέφεται ψυχολογικά διότι υποκαθίσταται στη θέση του συναισθηματικού συντρόφου καλύπτοντας πλέον αυτό τις ανάγκες της και όχι το αντίστροφο. Απόδειξη της πίεσης στην Ελληνίδα μάνα: 250.000 αμβλώσεις τον χρόνο γίνονται επισήμως στη χώρα μας, ο αριθμός μάς κατατάσσει πρώτους στην Ευρώπη και τρίτους στον κόσμο.

Η ελληνίδα μάνα απειλείται σήμερα όπως κάποτε η ινδιάνα από τους λευκούς εποίκους και αυτό αποτελεί απείρως μεγαλύτερο κίνδυνο για την πολιτιστική μας συνέχεια από την άστοχη εκπαίδευση και την απουσία πόρων στο Υπουργείο Παιδείας ή Πολιτισμού. Πρέπει η πολιτική να δώσει άμεση προτεραιότητα στην επιστροφή της Ελληνίδας μάνας στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών μέσω οικονομικών κινήτρων όπως: μισθό στην νοικοκυρά ανάλογο της εργασίας της και της μόρφωσής της, άτοκα δάνεια στις νεαρές γυναίκες που αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια στις πιο γόνιμες ηλικίες των 18–24. Η προσφορά στην Ελληνίδα μάνα δεν είναι κάποιο είδος κοινωνικής πολιτικής, αλλά η πολιτιστική μας επιβίωση. Από εμάς τους ίδιους κινδυνεύουμε πρώτα και ύστερα από τους γείτονές μας.

 (*) Αναδημοσίευση από «Αντίβαρο«

.

28/06/2009 - Posted by | Κοινωνικά | , ,

19 Σχόλια »

 1. Πολύ σημαντική η διαπίστωση της ανάρτησης. Ο Ελληνισμός πολύ δύσκολα μπορεί να ηττηθεί σε μετωπική σύγκρουση, γι αυτό επιχειρούν να τον πάρουν στα σημεία με την σταδιακή αποσάθρωση. Ζώντας 35 χρόνια στην Γερμανία, είχα την δυνατότητα να παρακολουθήσω από κοντά τον τρόπο που οι μητέρες πολλών εθνικοτήτων αναθρέφουν τα παιδιά τους και να γνωρίσω την Ευρωπαϊκή ψυχρότητα.
  Υπάρχει όμως αντίδοτο και είναι δυνατόν να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Ας γίνουμε οι ίδιοι ζωντανά παραδείγματα μίμησης για την νεολαία. Οι νέοι από τη φύση τους αναζητούν πρότυπα. Κατά κανόνα τους δίνεται σαβούρα. Ας στραφούμε με αγάπη και φρόνηση προς την νεολαία.

  Σχόλιο από Μποτίλια στο πέλαγος | 28/06/2009 | Απάντηση

  • Αν θες τη γνώμη μου φίλε «μποτίλια» φοβάμαι πως θα σε απογοητεύσω διότι έχω φτάσει πια στη διαπίστωση ότι είναι ήδη αργά… Ό,τι και να κάνεις εσύ κι εγώ -και ίσως μερικές εκατοντάδες ακόμα Έλληνες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο- δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να ανατρέψουμε το κακό που έχει συμβεί στον Ελληνισμό. Δεν είναι δυνατόν να επαναφέρουμε τα δέκα εκατομμύρια (περίπου) Έλληνες στην παράδοση που τους γαλούχησε και τους εκσφενδόνισε στο σήμερα. Η «σαπίλα» του δήθεν εκσυγχρονισμού έχει διαπεράσει τόσο βαθιά την ελληνική κοινωνία, που δεν υπάρχει πιθανότητα να θεραπευτεί με τις όποιες δικές σου ή δικές μου ή κάποιων άλλων ιδεαλιστών εκκλήσεις. Είναι τόσο θαμπωμένοι από τα πολύχρωμα λαμπιόνια του εικονικού παράδεισου που τους εμφανίζει το «Σύστημα», ώστε όποιον τους χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου να τον θεωρούν απλά «ενοχλητικό» και «παρείσακτο».
   Παρατήρησε μόνο πόσες χιλιάδες διαβάζουν καθημερινά τα μηνύματα που στέλνουμε μέσω των μπλοκ, και πόσο ελάχιστοι μόνο από αυτούς τολμούν να πάρουν θέση. Και μιλάμε μάλιστα για ανθρώπους κάποιου μορφωτικού επιπέδου, αφού έχουν την δυνατότητα χρήσης ενός υπολογιστή. Κάνε λοιπόν τον υπολογισμό και σκέψου, γιατί δεν παίρνουν θέση; Είτε αρνητική είτε θετική; Θέλεις να σου πω εγώ τη γνώμη μου; Διότι είναι απλά ΑΠΑΘΕΙΣ και διότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ. Και μιλάω πάντα για την πλειονότητα, όχι για κάποιες φαεινές εξαιρέσεις.
   Ο δικηγόρος Δημήτρης Ζιαμπάρας, όντας ορθολογιστής, έπιασε πιστεύω τον σφυγμό της υπόθεσης.
   Το «Σύστημα» έχει καταφέρει να χτυπήσει τον Ελληνισμό στην καρδιά. Και η «καρδιά» της ελληνικής κοινωνίας ήταν πάντα η μάνα. Κάνε μια νοερή αναδρομή στα τελευταία 20-30 χρόνια και προσπάθησε να αξιολογήσεις την υποτιθέμενη «εξέλιξη» της Ελληνίδας. Έχει καμιά σχέση η Ελληνίδα του σήμερα με την Ελληνίδα του χθες; Και για να επανέλθω στην αρχική αρνητική μου άποψη, πιστεύεις ότι θα μπορούσες να πείσεις τη σημερινή Ελληνίδα ότι οι γιαγιάδες τους (όχι οι μανάδες) ήταν -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό- πολύ ποιο έξυπνες, και ποιο προσγειωμένες; Θα σου σύστηνα ούτε καν να το επιχειρήσεις, διότι θα κινδυνεύσεις να θεωρηθείς αναχρονιστικός και ίσως ακόμα και …γραφικός.
   Στις παλαιότερες εποχές οι νεότεροι σέβονταν τους μεγαλύτερους, διότι η πλειονότητα των μεγαλυτέρων κατέβαλε φιλότιμες προσπάθειες ώστε να αποτελεί ένα υγειές πρότυπο. Όποιοι δεν ακολουθούσαν τα κοινά αποδεκτά πρότυπα περιθωριοποιούνταν, και αυτό είχε μια θετική επίδραση στους αναπτυσσόμενους «νεοσσούς» διότι τους βοηθούσε να αγωνίζονται ώστε να καλλιεργούν θετικές ιδιότητες. Σ’ αυτή τη διαδικασία πρωτοστατούσε πάντα η μάνα. Έτσι δημιουργούνταν ο πολιτισμός. Όταν τώρα βάζεις μπροστά στους νέους για πρότυπα τους ανθρώπους του χθεσινού περιθωρίου, και τους μαθαίνεις την ΠΑΡΑΛΟΓΗ «αλήθεια» ότι κατάγονται δήθεν από τους ανθρώπους των σπηλαίων και τους πιθήκους, τότε το φυσικό επακόλουθο είναι να τα βρεις αυτά κάποτε μπροστά σου, διότι ο άνθρωπος είναι μιμητικό «ζώο». Οπότε, μη περιμένεις οποιαδήποτε θετική εξέλιξη αλλά μάλλον την παρακμή, και να είσαι έτοιμος, να υποδεχτείς, τους νέους «ανθρώπους των σπηλαίων!»

   Σχόλιο από alkimosarchive | 28/06/2009 | Απάντηση

 2. …Κι οταν θα ερθουν οι καιροι
  που θα χει σβησει το κερι
  στην καταιγιδα…
  Υπερασπισου το παιδι
  γιατι αν γλυτωσει το παιδι
  Υπαρχει Ελπιδα..
  Καλημερα Αλκιμε!

  Σχόλιο από Observer | 29/06/2009 | Απάντηση

  • Καλή σου μέρα και εσένα φίλε μου.
   Για να γλυτώσουμε όμως το παιδί πρέπει να πατάμε πρώτα εμείς τα πόδια μας γερά στη Γή!

   Σχόλιο από alkimosarchive | 29/06/2009 | Απάντηση

 3. Επαγωγικά Άλκιμε και η σύνδεση των γηγενών με τη Μεγάλη Μητέρα. Εξ ου και το μίσος των νομάδων προς τη γυναίκα – κυοφορούσα – μητέρα αλλά και το βρέφος – παιδί. Άλλωστε εθεωρείτο αντικείμενο ακόμα και το αγόρι ως τα 12, ενώ η Γυναίκα εφ’ όρου ζωής.

  Σχόλιο από olympiada | 29/06/2009 | Απάντηση

 4. Αλκιμε

  Ζω στο εξωτερικό πολλά χρόνια.Δεν γνωρίζω καλά την Ελληνική πραγματικότητα, αλλά
  νομίζω ότι υπερβάλεις κάτι τι.

  «γιατί δεν παίρνουν θέση; Είτε αρνητική είτε θετική; Θέλεις να σου πω εγώ τη γνώμη μου;
  Διότι είναι απλά ΑΠΑΘΕΙΣ και διότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ.»

  Και εγώ δεν λαμβάνω θέση διότι τα θέματα με τα οποία καταπίανεσαι για να
  γράψεις κάτι πρέπει να έχεις και την ανάλογη παίδεια.
  Τα κείμενα σου τα διαβάζω όμως.

  «Η «σαπίλα» του δήθεν εκσυγχρονισμού έχει διαπεράσει τόσο βαθιά την ελληνική κοινωνία, που δεν υπάρχει πιθανότητα να θεραπευτεί…»

  Δεν νομίζω ότι είναι σωστό. Αυτή η σαπίλα έχει διαπεράσει την βιτρίνα της ελληνικής
  κοινωνίας,όχι την βάση της. Αλλά και εάν υποθέσουμε ότι όντως η ελληνική κοινωνία
  είναι διαβρωμένη νομίζω ότι η υπάρχουσα οικονομική κρίση που μου φαίνεται βαθία θα
  την συνεφέρει.

  «Όταν τώρα βάζεις μπροστά στους νέους για πρότυπα τους ανθρώπους του χθεσινού περιθωρίου…»

  Αυτά τα πρότυπα ξεφτίζουν με το που μπαίνει κάποιος στην ζωή και τρώει τα πρώτα «χαστούκια».

  Τα γραφόμενά μου βασίζονται σε προσωπική εμπειρία.
  Και πίστεψέμε… είμαι 40άρης και στα 20 μου ήμουν πολύ «αλήτης».

  Ιππολάριος

  Έγραψε ο Μποτίλια στο πέλαγος:

  «Υπάρχει όμως αντίδοτο και είναι δυνατόν να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση. Ας γίνουμε οι ίδιοι ζωντανά παραδείγματα μίμησης για την νεολαία. Οι νέοι από τη φύση τους αναζητούν πρότυπα. Κατά κανόνα τους δίνεται σαβούρα. Ας στραφούμε με αγάπη και φρόνηση προς την νεολαία.»

  To θεωρώ σωστό. Το βλέπω στην ανηψιά μου.

  Σχόλιο από Ανώνυμος | 29/06/2009 | Απάντηση

  • Η αντίδρασή σου φίλε μου και η αισιοδοξία σου θα ήταν ανακουφιστική, αν προέρχονταν όμως από την πλειονότητα των Ελλήνων που ζει εδώ, στην Ελλάδα. Είμαι ένας από τους Έλληνες που έζησε πάνω από τριάντα χρόνια στο εξωτερικό (κεντρική Ευρώπη) και που ξόδεψε μεγάλα πνευματικά, συναισθηματικά και υλικά αποθέματα, για την υποστήριξη του Ελληνισμού. Όσο ζούσα έξω είχα κι εγώ τις ίδιες εντυπώσεις με εσένα, σχετικά με του «ντόπιους». Πίστευα πως οι «πατριώτες» μου που ζουν στην Ελλάδα ήταν αδέρφια μου και ότι είναι οι κατεξοχήν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Ζούσα ανάμεσα σε κινούμενα «πτώματα» (από πλευράς ανθρώπινης ζεστασιάς) στο εξωτερικό και διατηρούσα μέσα μου την απατηλή εικόνα της ελληνικής ζωντάνιας, του φιλότιμου και της συναδελφικότητας. Όλα αυτά κατέρρευσαν όμως, όταν άρχισα να ζω ανάμεσά τους, πριν από δέκα περίπου χρόνια.
   Ναι, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα Έλληνες σαν κι αυτούς που είχαμε αφήσει κάποτε πίσω μας. Περπατούν όμως σήμερα σκυμμένοι (μεταφορικά), διότι ντρέπονται για την κατάντια αυτής της χώρας. Διότι πρόκειται πραγματικά για κατάντια. Και είναι ήρωες αυτοί οι λίγοι Έλληνες, διότι καταφέρνουν να είναι ακόμα φορείς ενός πολιτισμού και μιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που κάποτε χαρακτήριζε αυτόν τον τόπο, ενώ σήμερα θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο μελέτης παρελθόντων πολιτισμών. Η πικρή διαπίστωση είναι -όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε εμείς οι νοσταλγοί του χθες- πως η Ελλάδα που ξέραμε δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο.
   Κάποιοι θα πουν πως αυτό είναι φυσιολογικό, αφού οι καιροί αλλάζουν. Ναι, άλλο πράγμα είναι όμως η προσαρμογή σε νέα δεδομένα και κάτι τελείως διαφορετικό είναι η διαφθορά. Άλλο το αλλάζω και άλλο το αλλοιώνομαι. Και οι πλειονότητα των Ελλήνων (στην Ελλάδα όχι στο εξωτερικό) έχουν ριζικά αλλοιωθεί, στην προσπάθειά τους να γίνουν …Ευρωπαίοι!
   Αυτά είναι συμπεράσματα πόνου. Μακάρι να μπορούσε κάποιος να με διαψεύσει, με αντικειμενικά επιχειρήματα όμως και όχι με τις γνωστές εγωιστικές φανφάρες περί «γονιδίων», «αρχαίων προγόνων», «αθάνατου ελληνικού πνεύματος» και τα άλλα γνωστά τραγελαφικά.
   Μακάρι να είχα άδικο και να αποτελούσαν όλα αυτά, απλά έναν κακό εφιάλτη…

   Σχόλιο από alkimosarchive | 29/06/2009 | Απάντηση

 5. Αγαπητέ Άλκιμε:
  Νομίζω ότι η δόμηση του ασυνείδητου για να συντελεστεί απαιτούνται χιλιετηρίδες. Η αποδόμησή του δεν είναι δυνατόν να συντελεστεί μέσα σε τρεις ή τέσσερεις δεκαετίες.
  Αυτό που ζούμε σήμερα αποτελεί μια νέα ποιότητα μόνο στην επιφάνεια. Στην ουσία το πρόβλημα προϋπήρχε εδώ και πολύ καιρό. Στην εποχή μας σπάει το απόστημα και εξέρχεται το πύον. Ο Ελληνισμός δέχεται απανωτά χτυπήματα εδώ και αιώνες. Η κατάσταση πολλές φορές υπήρξε ζοφερή στο παρελθόν, όπως κατά την περίοδο της υποδούλωσης στους Οθωμανούς. Ο κόσμος είχε προσαρμοστεί. Ο ραγιαδισμός σάρωνε τα πάντα. Οι εξισλαμισμοί και ο γενιτσαρισμός είχαν δημιουργήσει τρομερές αιμορραγίες.
  Ο Ελληνισμός θα αμύνεται πάντοτε. Σπίθα της εξέγερσης ποτέ δεν ήταν η μάζα, αλλά οι λίγοι τρελοί, που παρέμειναν απροσκύνητοι. Την Ελλάδα έσωσαν τα απάτητα. Αυτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε την μάχη υπέρ βωμών και εστιών. Και στο μέλλον θα ξεδιπλωθούν τα νέα λάβαρα του αγώνα. Ας τα σκιάζει η φοβέρα και ας τα πλακώνει η σκλαβιά. Όσο αυτή η γη βγάζει χορτάρι και όσο ομιλείται η Ελληνική Γλώσσα, που είναι η πραγματική μας μητέρα θα κυοφορείται η Ανάσταση του Γένους.
  Ποτέ δεν ήταν η κατάσταση πιο πρόσφορη από ότι σήμερα. Αργά αλλά σταθερά συντελείται η προετοιμασία.

  Σχόλιο από Μποτίλια στο πέλαγος | 30/06/2009 | Απάντηση

  • Μακάρι να μπορούσα να συμφωνήσω μαζί σου φίλε μου, η πραγματικότητα όμως που ζω καθημερινά δεν με αφήνει… Ο εχθρός σήμερα δεν αντιμετωπίζεται με το γιαταγάνι, το καριοφίλι ή το λιανοντούφεκο -που είμαι βέβαιος ότι και σήμερα θα αναδείκνυαν τον Έλληνα σε ήρωα. Ο εχθρός σήμερα είναι πολύ ποιο ύπουλος, πολύ ποιο μεθοδικός, πολύ ποιο επικίνδυνος, και έχει δυστυχώς επιφέρει ήδη πολύ σοβαρό πλήγμα χωρίς να ρίξει ούτε μια ντουφεκιά. Το βασικό του όπλο είναι η προπαγάνδα, μέσω της οποίας έχει καταφέρει να επιβάλει τη διάσπαση. Πρώτος του στόχος ήταν να αποδυναμώσει τους οικογενειακούς δεσμούς και να σπρώξει κατόπιν τα μεμονωμένα άτομα που την αποτελούν, στην ιδιοτέλεια. Ενέπνευσε ένα νέο δόγμα, που επικρατεί πλέον παγκόσμια και που έχει ως σλόγκαν το «εγώ πρώτα».
   Πιστεύεις ότι οι όποιες καλές σου προθέσεις -οι δικές σου, οι δικές μου και άλλων Ελλήνων οραματιστών- αρκούν για να τα βάλεις με αυτόν τον εχθρό;
   Το ξέρεις -είμαι βέβαιος- ότι μας «ψεκάζουν» από παντού… Από τον αέρα, από τα ΜΜΕ, από το σύστημα εκπαίδευσης, ακόμα και από τις τροφές και τα φάρμακα. Και όταν βγαίνεις και το επισημαίνεις αυτό, σου κολλάνε τότε την ετικέτα του συνωμοσιολόγου.
   Διαφωνείς ότι η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, δεν είναι, παρά η ίδια κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και η οποία είναι μέρος της «επιχείρησης» εξομοίωσης του παγκόσμιου πληθυσμού, προκειμένου να επιβληθεί η Παγκόσμια Κυβέρνηση; Πιστεύεις ότι διαθέτεις τα εφόδια που απαιτούνται για να αντισταθείς σ’αυτή την εισβολή; Ότι διαθέτεις τα όπλα για να αντισταθείς σ’αυτόν τον εχθρό; Και το κυριότερο, ότι θα σε ακολουθήσει το …πόπολο σ’αυτή την αντίσταση;
   Το όραμα είναι καλό και δίνει νόημα στην ύπαρξή σου. Έρχεται όμως δυστυχώς η ψυχρή πραγματικότητα και εξαϋλώνει τα ποιο όμορφα όνειρα…

   Σχόλιο από alkimosarchive | 30/06/2009 | Απάντηση

 6. Χμ Χμ!
  Φανταζομαι Αλκιμε θα μπορουσες να υποστηριξεις ανετα και την αλλη αποψη, οτι δηλ. μπορει ο κοσμος να αντισταθει σ αυτη την εισβολη, και θα μπορουσες να παρουσιασεις πολυ δυνατα επιχειρηματα γιαυτο, απλα αυτη τη στιγμη περνας φαση.
  Ας επιχειρηματολογισω λοιπον, αν μου επιτρεπεις.
  Αληθεια θεωρει καποιος απο τους εκλεκτους φιλους οτι η απειλη της Νεας Ταξης ειναι ο υπερτατος κινδυνος που αντιμετωπισε ποτε η Ανθρωποτητα? Το απολυτο κακο που απλωνει τα φτερα του βαρια και αγκαλιαζει τον πλανητη,απειλωντας καθε εννοια Ελευθεριας, Αξιοπρεπειας, την ιδια την φυσικη μας υποσταση? Ειναι κατι τοσο μεγαλο, βαρυ και ασηκωτο που παραλυει ακομη και καθε σκεψη Αντιστασης…?
  Το πιστευετε αυτο? γιατι αν το πιστευετε, πειτε μου σας παρακαλω τι αντιπροσωπευε στον αρχαιο κοσμο η εννοια του Μεγαλου Βασιληα. Των Περσων ή της Ρωμαικης Αυτοκρατοριας στα χρονια του Αυγουστου.
  Αν τολμησουμε να κανουμε τις αναλογες αναγωγες και συγκρισεις…νομιζω δεν τιθεται θεμα συγκρισης!
  Στις δυο αυτες περιοδους της Ανθρωπινης Ιστοριας η Εξουσια εφτασε στο Ζενιθ της. Απολυτη εξουσια, απολυτος τρομος.
  Ποιος τολμουσε να αμφισβητισει τη αποφαση του Μεγαλου Βασιληα η τη θεληση του Καισαρα και το τρομακτικοτερο, αυτη η Εξουσια, η μορφωμενη εξουσια, που γνωριζε τι ηθελε και πως να το πετυχει, ποιον πιεζε και σε ποιους απευθυνοταν; Στους δυστυχους υποτελεις λαους που εντεχνως προσπαθουσε να τους απομυζα με φορους για να μην σηκωσουν ποτε κεφαλι, εντεχνως καλλιεργουσε τα παθη και τις διχονιες, προωθουσε την πορνεια, τον αρτον και τα θεαματα, την αγραμματοσυνη, την φτωχεια την μιζερια.
  Μπορουμε να φανταστουμε, σαν εικονα, τον Βασιληα των Περσων και διπλα του ενα βιοπαλαιστη της εποχης?
  Υπηρχε ποτε περιπτωση ο ανθρωπος αυτος να σηκωσει το βλεμμα του και να δει τον Βασιληα, υπηρχε περιπτωση να σκεφτει οτι του αξιζει μια καλυτερη ζωη, υπηρχε περιπτωση να σκεφτει να κανει Επανασταση? Ουτε στα πιο τρελλα του ονειρα!!
  Κι ομως την εκανε! Η Επανασταση των Ιωνικων Πολεων!
  Η Ρωμαικη Αυτοκρατορια διηρκεσε πανω απο χιλια χρονια με δομη, κεντρικη διοικηση, δικαστικη, εκτελεστικη, νομοθετικη εξουσια, ειχε καταλυτικη επιδραση στους λαους.
  Που ειναι σημερα;…Χιλια χρονια δεν ειναι λιγο πραγμα..
  Σημασια εχει η Κρισιμη Μαζα….!

  Σχόλιο από Observer | 30/06/2009 | Απάντηση

  • Με όλα όσα αναφέρεις φίλε μου συμφωνώ, και είμαι και εγώ της άποψης, ότι δεν υπάρχει υπέρτατη δύναμη που να μη μπορεί να αντιμετωπιστεί από μια συσπειρωμένη λαϊκή μάζα. Δεν σου κάνει όμως εντύπωση, ότι στη συζήτηση που κάνουμε εδώ συμμετέχουν μόνο Έλληνες του εξωτερικού μολονότι το 80% των αναγνωστών προέρχεται από την Ελλάδα; Το ζητούμενο είναι λοιπόν όχι αν θα καταφέρει η «γνωστή ελίτ» να επικρατήσει τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο με μια παγκόσμια κυβέρνηση (δικτατορία), αλλά το αν ο Ελληνισμός (ως οργανωμένη κοινωνία) θα καταφέρει να επιβιώσει. Σου υπενθυμίζω, ότι δημογραφικά δεν ξεπερνά ο πληθυσμός στη χώρα μας σήμερα τα δέκα εκατομμύρια και ότι πολιτικοοικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν μια αποτελεσματική αντιμετώπιση στο «τσουνάμι» που λέγεται λαθρομετανάστευση και που προέρχεται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες. Συνειδητοποιείς τι μπορεί να σημαίνει αυτό μακροπρόθεσμα; Από την άλλη, η διαφθορά και η διαπλοκή, που περιλαμβάνει όχι μόνο πολιτικούς, εκδότες και μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και απλούς –παρατρεχάμενους- πολίτες, δεν επιτρέπουν ένα νοικοκύρεμα στον τόπο. Οι πολιτικοί και η πολιτική τους είναι τόσο ελλιπείς, που μόνο ειρωνικά χαμόγελα προκαλούν, ακόμα και στους Σκοπιανούς. Είναι τόσες οι γκάφες των τελευταίων 20 τουλάχιστον χρόνων, που για να διορθωθούν, θα απαιτούσε να μπει άμεσα μια σταθερή διαχωριστική γραμμή στο χθες, και να γίνει μια νέα αρχή, σε πολύ σταθερή όμως βάση. Ποιος θα την κάνει όμως αυτή τη νέα αρχή; Τα οράματα δυστυχώς δεν αρκούν. Που βασίζεις την αισιοδοξία σου; Περιμένω να μου την παρουσιάσεις, για να αρχίσω κι εγώ να ελπίζω και να επιστρέψω στην αισιοδοξία που είχα πριν ακόμα μερικά χρόνια…

   Σχόλιο από alkimosarchive | 30/06/2009 | Απάντηση

   • Καλό μήνα σε όλους
    Σκέψου φίλε Άλκιμε τι έχει δώσει ο Ελληνισμός διαχρονικά
    στην Ιστορία του σκέψου πόσα πέρασε και όμως είναι ακόμα ζωντανός αν ήταν αλλιώς δεν θα υπήρχε αυτή λύσσα εναντίον του,
    αλήθεια τι είναι αυτό που φοβούνται;(μόνο φόβο και αδυναμία δείχνει ο τρόπος τους)
    Σκέψου ακόμα αυτή «η γνωστή ελίτ» τι πραγματικά δικό της έχει δώσει στον κόσμο μας για να δεις που στηρίζεται…

    Σχόλιο από Ανώνυμος | 01/07/2009 | Απάντηση

    • Καλό μήνα φίλε μου.
     Σου θυμίζω, πως «το δέντρο που ’χει τον καρπό όλοι πετροβολάνε». Το δικό μου παράπονο όμως είναι, ότι έχει γίνει κανόνας το αυτοπετροβόλημα. Δεν έχουν οι ντόπιοι Έλληνες δυστυχώς συναίσθηση της αξίας του Ελληνισμού και τον ποδοπατούν, «τρώγοντας» ο ένας τον άλλο και πουλώντας τον «καρπό», για μερικά ψίχουλα εφήμερης καλοπέρασης και προβολής και για να ντυθούν τον «εκσυγχρονισμό» που τους σερβίρουν έντεχνα οι «βάρβαροι»…

     Σχόλιο από alkimosarchive | 01/07/2009 | Απάντηση

 7. Καλημερα Αλκιμε.
  Θα επανελθω!
  Ας οψεται ο καματος του επιουσιου..

  Σχόλιο από Observer | 01/07/2009 | Απάντηση

 8. Θα πάρω λίγο διαφορετική θέση. Σίγουρα οι Ελληνίδες είναι καθοριστικές στο να μας διαμορφώνουν σε αυτό που είμαστε. Ωστόσο, και λυπάμαι να στενοχωρήσω, είμαστε υπερεγωιστές, διχαστικοί, αδυνατούμε να εργαστούμε δημιουργικά σε ομάδες, επιρρεπείς σε διχογνωμίες και εμφυλίους, υπερσυναισθηματικοί σε βαθμό παραλογισμού, εύκολα περιμένοντας τον από μηχανής θεό, 2 από εμάς σε ένα δωμάτι έχουμε 5 γνώμες (και είμαστε και σίγουροι) μιλάμε όλοι μαζί σε «διάλογο» κλπ κλπ.

  Το να πω φταίνει οι μανάδες μας θα προσβάλει πολλούς. Αλλά νομίζω κάτι το αρνητικό (που μπορεί να έχει και θετικές πτυχές) μας κατατρέχει από το 1200 πΧ ή πότε τέλος πάντων ο Αχιλλέας πλακώθηκε με τον Αγαμέμνωνα που του άρπαξε ο δεύτερος επειδή ήταν «ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε». Κάτι κληρονομικό; Σίγουρα όχι το DNA αφού σε άλλες χώρες είμαστε διαφορετικοί, ιδίως μετά την δεύτερη γενιά… Χμμμ ίσως φταίνε οι μπαμπάδες που πλακώνουν στο ξύλο τις μαμάδες. Πάντως κάτι δεν πάει καλά και ανρωτιέμαι και εγώ τι φταίει.

  Σχόλιο από ammmodytes vipera meridionalis | 02/07/2009 | Απάντηση

 9. Αγαπητε Αλκιμε καλη σου μερα
  …αν ο Ελληνισμος(ως οργανωμενη κοινωνια) θα καταφερει να επιβιωσει.
  Θεωρω οτι το ερωτημα σου εχει δυο σκελη.
  Ελληνισμος,ως οργανωμενη κοινωνια-λαος
  Ελλαδα,ως κρατικη υποσταση.
  Ας ερευνησουμε εαν η Ελληνικη κοινωνια εχει χασει το κριτιριο της να αναγνωριζει το αληθινο απο το ψευτικο και το πλαστο.(Ενα απο τα σημεια κλειδια για καποιον που θελει να φερει τα επανω κατω)
  Πως αντεδρασε η Ελληνικη κοινωνια στους βομβαρδισμους στην Γιουγκοσλαβια? Καθετη αντιθετη,αναγνωριζοντας ταυτοχρονα οτι ο Μιλοσεβιτς δεν ηταν το καλο παιδι και το θυμα, αλλα δεν υπηρχαν δικαιολογιες για τις βομβες.Καθετη αντιθετη ηταν οι κοινωνια και με τις αποφασεις της κυβερνησης,οι οποιες ηταν στο σωστο δρομο-προσωπικη αποψη.
  Πως αντεδρασε η κοινωνια στα Νεα Δεκεβριανα?
  Ποτε δεν δεχτηκε οτι αυτο ηταν επανασταση!
  Αυτα φιλε μου για μενα ειναι ενδειξεις υγιειας,και ελπιδας για το αυριο.
  Γιατι ενδιαφερονται τοσο για τις δημοσκοπισεις? Δημοσκοπιση για ολα τα θεματα απο το πιο απλο μεχρι το πιο σημαντικο.Διοτι θελουν να καταγραψουν αν συντελειται αλλαγη,η οποια ,μικρη η μεγαλη, στην ελληνικη κοινωνια.Ολες οι ερευνες σε καποιο αρχειο δεδομενων πηγαινουν και γινονται συγκριτικοι ελεγχοι.
  Ας εξετασουμε αν η Ελληνικη κοινωνια εχει φρεσκο,ζωντανο λογο,και παραγει νεες ιδεες και προτασεις.
  Ναι εχει! Οι αγορευσεις της βουλης των Εφηβων μας πειθουν γιαυτο.
  Μεσα απο συγκεκριμενους ιστοτοπους ,διακρινεις ζωντανια,παλμο,ακομα και νεες ιδεες.
  Δεν θεωρω οτι η οποια αλλαγη θα γινει μεσα απο τον χωρο αυτο,αλλα οι εφημεριδες κλεινουν,πληρωνοντας το τιμημα της διαπλοκης,των συμφεροντων,της κατασκευασμενης ειδησης,της προσπαθειας χειραγωγησης του πληθους και θα συνεχισουν να κλεινουν οσο δεν αλλαζουν.
  Σειρα εχουν τα καναλια,Κυριακη κοντη γιορτη..
  Εχουμε διανυσει μια περιοδο πενηντα ετων χωρις εμπλοκη σε πολεμους,σπανια περιοδος για την χωρα μας.Δειτε τα παλληκαρια μας και τα κοριτσια μας,θα συμφωνειτε φανταζομαι οτι δεν εχουν καμμια σχεση με τους γονεις σας.
  Η ευημερια και η φυσικη καλυτερευση της φυλης,δινουν σκυταλη και στην πνευματικη αναζητηση,οχι για ολους φυσικα,αλλα δεν ειναι κατα την αποψη μου αυτο το ζητουμενο.
  Καμμια κοινωνια σε καμμια περιοδο της παγκοσμιας ιστοριας δεν καλυτερεψε σε ολο της το φασμα.
  Υπαρχουν και αλλα ενδεχομενως,πολλοι ποντικοι ομως διαβαζουν..ας μεινουμε σε αυτα.
  Ο τοπος δεχτηκε πολλους εισβολεις ανα τους αιωνες.Με ενα τροπο Ελληνικο ακαταλυτο και αρρητο τους αφομειωσε,και τους εκανε Ελληνες.Η σημερινη κατασταση ειναι διαφορετικη.Εχουμε προβλημα.
  Προσπαθωντας να απαντησω στο δευτερο σκελος,κινδυνευω να χαρακτηριστω οτι μιλω απο κομματικη σκοπια,ελπιζω ομως οτι το δειγμα της γραφης μου μεχρι τωρα να εχει αποδειξει οτι μ΄ενδιαφερει μονο το καλο της Πατριδας.
  Θα το θεσω απλα.
  Γιατι η Ελλαδα βαλλεται αυτο το διαστημα,σε ολους τους τομεις?
  Εθνικα θεματα,κοινωνικη συνοχη,ιστορια,πολιτισμος,τεχνη
  Πολυ απλα,γιατι σε καποιους δεν αρεσει,τουτεστιν μεθερμηνευομενον, ειναι στο σωστο Δρομο.
  Γραφεις καπου παραπανω οτι μας χαρακτηριζουν συνομωσιολογους.
  Ας μας εξηγησουν πως μπορει να εχουμε σε μια μερα χιλιες φωτιες,πως αναβουν φωτιες την νυχτα! Οσο μας εξηγουν οτι υπαιτιοι ειναι οι οικοπεδοφαγοι,εμεις θα ειμαστε συνομωσιολογοι.Και θα λεμε οτι καποιον καλο πατησαμε με υδρογονανθρακα,και σε καποιου την τσεπη κανουμε κακο,γιαυτο μας χτυπα στην δικη μας οικονομικη τσεπη.
  Τοσο απλα.
  Οι συνεχεις αβροτητες της φιλης και γειτονος σε πιο πλαισιο εντασονται?
  Αληθει εμαθα οτι BP και SHELL τα μαζευουν..να μας γραφουν.
  Επισης οτι το indymedia κλεινει..καιρος φερνει τα λαχανα,καιρος τα παραπουλια..
  Φαινεται οτι καποιοι φυλακες εχουν γνωση, τοση ωστε η Ελλαδα σαν πατριδα να συνεχισει να υφισταται και στους αιωνες που ερχονται..
  Καλη Κυριακη.

  Σχόλιο από Observer | 05/07/2009 | Απάντηση

 10. Σε σχεση με το παραπανω αρθρο παραθετω τμημα μιας συνεντευξης του μακαριτη Ααρον Ρουσσο (κινηματογραφιστη) σε Αμερικανο δημοσιογραφο.
  Ο Ρουσσο λεει πολλα και ενδιαφεροντα για την/τις επαφες που ειχε με τον Νικ Ροκφελερ συμπεριλαμβανομενης και της 11ης Σεπ 2001.
  Θα επιστουσα την προσοχη, στο τι λεει ο Ρουσσο στο 7:12 λεπτο του φιλμ για την «απελευθερωση» των γυναικων, ποιοι την χρηματοδοτησαν, ποιοι την προωθησαν και με τι διαβολικο τροπο, στο ερυτερο κοινο.
  Ενα αθλιο και διαβολικο κατασκευασμα εναντιον του ακρογωνιαιου λιθου της καθε κοινωνιας (οικογενεια) το οποιο ειχε, εχει και θα εχη αρνητικωτατα αποτελεσματα την σημερον οχι μονο στην Ελλαδα, αλλα και σ’ ολο τον Κοσμο εκτος βεβαια απο τις πραγματικα λιγοστες ανεξαρτητες χωρες που εχουν εναπομεινη.

  http://www.prisonplanet.com/articles/january2007/290107rockefellergoal.htm

  Θα συνιστουσα αν καποιος εχει το χρονο να μεταφραστη το κομματι αυτο με Ελληνικους υποπτιτλους, για τους μη αγγλομαθεις επισκεπτες της ιστοσελιδας.
  Πολυ ενδιαφερον.

  Σχόλιο από Πατρικιος Στετστωνης | 09/07/2009 | Απάντηση

 11. Επιστροφή της Ελληνίδας μάνας στο σπίτι, τώρα!

  Πίνγκμπακ από Το Μώλυ | 09/06/2011 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s